Pečeme z polotovarů

12. prosince 2008 | 13:50

Jste na sladké, ale nemáte mnoho času nebo trpělivosti zkoušet složité recepty? Právě pro vás obchody nabízejí suché směsi na pečení nebo hotová těsta.

V posledních letech se výrobci potravin snaží poskytnout zákazníkům pokrmy časově nenáročné na přípravu, což platí i pro směsi na moučníky. Zatímco ještě nedávno byly k dostání jen polotovary na klasiku v podobě buchet, perníku, bábovky nebo listového těsta, dnes si můžete koupit i méně tradiční směsi, třeba na muffiny, čokoládové brownies nebo krémové dorty. Stále však počítejte, kolik času, práce a také peněz chcete pečení věnovat. Výhody? Hotové směsi práci urychlí a přípravu zvládne i méně šikovná kuchařka nebo dítě za pomoci dospělého. A minus? Nevyhnete se určité uniformitě. Jistě, moučník se dá vylepšit třeba oříšky nebo čokoládou a pokaždé jinak ozdobit, základní chuť však bude stále stejná.

Autor: archiv firmy

Před nákupem nejdřív čtěte
Než dáte sáček do košíku, dobře si přečtěte informace na obalu. Kromě výrobce, data výroby a minimální trvanlivosti je důležité vědět, které další ingredience musíte do směsi přidat. Často jde nejen o vodu nebo mléko, ale i tuk, vajíčka, tvaroh, jogurt, případně ovoce, a tak se původně výhodný nákup může prodražit. Z etikety výrobku se rovněž dozvíte, kolik minut, při jaké teplotě i v jakém typu trouby budete moučník připravovat. Stejně tak zjistíte průměrné výživové hodnoty ve 100 gramech směsi (energetickou hodnotu i množství bílkovin, sacharidů a tuků).
Nejdůležitější? Pečlivě si prostudujte složení výrobku. Sdělení, že krabice obsahuje pečivovou směs, ovocnou směs a pečicí formičky je přinejmenším velmi obecné, raději zaměřte pozornost na často drobné písmo, ve kterém rozluštíte konkrétní přísady. My jsme se podívali na směs Bábovka (Vitana), která kromě pšeničné mouky, cukru, sušeného odtučněného mléka a bramborového škrobu skrývá ještě kypřící prášek, emulgátory (estery propan-1,2 diolu s mastnými kyselinami, monoglyceridy a diglyceridy mastných kyselin pro lepší strukturu pečiva a zvýšení objemu, stabilizátor stearoyl laktyláty), aromata (citronové a ethylvanilin) a barvivo riboflavin.

Zkušenosti moderátorky Světlany Zárubové

Nedávno jsem se pustila do pečení chleba z hotových suchých směsí a jsem s nimi opravdu spokojená. Ze sladkých moučníků dávám přednost nepečenému dortu ze zakysané smetany, piškotů a šlehačky na způsob italského tiramisu, ale hotové směsi na sladké pečivo jsem zatím nevyzkoušela.

Světlana Zárubová
Světlana Zárubová
Autor: archiv TV Prima

Není to tak složité
Podobně jsou na tom i další směsi. Nenechte se zaskočit mnohdy tajuplně znějícími názvy. Většinou jde o kypřící látky, barviva, zahušťovadla a další složky, které výrobci používají nejen na zlepšení vzhledu a chuti nebo prodloužení trvanlivosti, ale především pro zlevnění produkce. Mezinárodně se označují písmenem E a jednotným kódem pro celou Evropskou unii. V České republice jejich používání omezuje vyhláška ministerstva zdravotnictví, která stanovuje chemické požadavky na zdravotní nezávadnost potravin. Přitom E100 až E199 označují barviva, E200 až E299 konzervační látky, E300 až E399 antioxidanty a nutriční doplňky, E400 až E499 emulgátory a stabilizátory, E500 až E699 soli a kyseliny a E900 a výše další látky.
Na přítomnost některých "éček" si dejte pozor. Ttřeba vegetariáni na přídatné látky živočišného původu ( E322, E471, E 475, E 481...), odpůrci potravin z geneticky modifikovaných organismů na E101, E150, E153 nebo E160, alergici pak mimo jiné na sójový lecitin (E322) nebo guar (E412). Podrobnější informace najdete například na www.emulgatory.cz nebo www.bezlepkovadieta.cz.

Muffiny můžete vylepšit domácím džemem.
Muffiny můžete vylepšit domácím džemem.
Autor: archiv firmy

Domácí, nebo z krabice?
Abychom vám rozhodování usnadnili, vyzkoušeli jsme klasický postup pečení i rychlovku z polotovaru – konkrétně Muffinky s čokoládovými kousky za 32,90 Kč (jako bonus pro spotřebitele balení obsahuje 10 košíčků zdarma). S přidáním 1 vejce (1,69 Kč) a 40 ml oleje (1,20 Kč) vyšla cena sladkosti na 35,80 Kč. Příprava těsta trvala 8 minut, pečení 15 minut a mytí nádobí dalších 10 minut, dohromady jsme potřebovali 33 minut. A jak dopadla klasika? Pečení z jednotlivých surovin bylo levnější: 150 g polohrubé mouky (1,50 Kč), 80 g moučkového cukru (1,60 Kč), 80 g másla (6,40 Kč), vanilkový cukr (0,90 Kč), 1 vejce (1,69 Kč), ½ kypřícího prášku (0,80 Kč), 90 ml mléka (0,90 Kč), 25 g čokofloků (8,75 Kč), 10 papírových košíčků (3 Kč) celkem vychází na 25,50 Kč. Práce však trvala déle, zhruba 45 minut. Ať už se rozhodnete pro polotovar, nebo se raději vrátíte k zaručenému rodinnému receptu, přejeme vám sladké výsledky.

Sváteční sladkosti

Pečení vánočního cukroví zjednoduší hotová těsta, která v prodejnách musí být umístěná v chladicím boxu a vybavená informacemi o složení a datu spotřeby. Počítejte ale s tím, že máslo v nich většinou nahrazuje margarin a místo lískových nebo vlašských ořechů se často používají mleté buráky

Výběr je velký

Princess Lillifee (dr. Oetker)
Krabice obsahuje směsi na těsto a náplň, čokoládové kytičky a pohádkové samolepky.
Množství: 222 g (135 g korpus, 75 g náplň, 12 g ozdoby)
Musíte přidat: 80 ml mléka, 30 ml oleje, 1 vejce, 1 l jahodového jogurtu, 140 ml vlažné vody
Doba pečení: 15 až 20 minut
Cena: 69,90 Kč

Princess Lillifee (dr. Oetker)
Princess Lillifee (dr. Oetker)
Autor: archiv firmy

Vánoční nepečené cukroví (dr. Oetker)
Ze směsi připravíte 30 kuliček a vosích hnízd nebo 50 plátků rolády.
Množství: 300 g
Musíte přidat: 230 g másla
Cena: 44,90 Kč

Florentýnky (Kovandovi s.r.o.)
Vyzkoušíte směs na přípravu 20 karamelových placiček?
Množství: 200 g
Musíte přidat: nic
Doba pečení: 5 minut
Cena: 40,60 Kč

Florentýnky (Kovandovi s.r.o.)
Florentýnky (Kovandovi s.r.o.)
Autor: archiv firmy

Croissantové těsto (Wewalka)
Chlazené hotové těsto je rozválené na pečícím papíru.
Množství: 300 g
Musíte přidat: čokoládu (na rohlíčky) nebo směs cukru a skořice (na šneky)
Doba pečení: 15 minut
Cena: 35,90 Kč

Jogurtovník (Vitana)
V balení je pouze směs na těsto.
Množství: 460 g
Musíte přidat: 250 g bílého jogurtu, 2 vejce, 100 g másla, případně ovoce
Doba pečení: 40 minut
Cena: 39,90 Kč

Jogurtovník (Vitana)
Jogurtovník (Vitana)
Autor: archiv firmy

Ořechový koláč (Stilla dolce)
V balení jsou směsi na těsto a polevu.
Množství: 500 g (385 g těsto, 115 g poleva)
Musíte přidat: 150 g margarinu nebo másla, 3 vejce, 100 ml mléka, mouku na vysypání plechu a 2 lžíce vody
Doba pečení: 60 minut
Cena: 29,90 Kč

Ořechový koláč (Stilla dolce)
Ořechový koláč (Stilla dolce)
Autor: archiv firmy

Autor: Olga Trešlová
Související články
DesktopMobile