Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Půjčka na dárky? Zvažte své možnosti!

. Lidé se předhánějí v nakupování dárků, aby zrovna ten jejich byl co možná NEJ.
4. prosince 2008 | 13:21

'Nemám na dárky, co s tím? Žádný problém. Půjčím si, nebo je koupím na splátky.' Neudělejte unáhlené rozhodnutí. Co se může stát, pokud nedomyslíte důsledky?

V posledních letech nejsou Vánoce pouze svátky klidu a míru. Lidé se předhánějí v nakupování dárků, aby zrovna ten jejich byl co možná NEJ. Některým lidem to však jejich finanční situace nedovoluje. Jak to vyřešit? Reklamy lákají, že to jde jednoduše: půjčkou nebo splátkovým kalendářem u jednotlivých produktů.

Dárky pod stromeček zadarmo? Za všechno se platí!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

JIŘINA (38)

Nechtěla jsem je zklamat
Vánoční dárky kupuje Jiřina od října až do prosince. Už během roku si dává na stranu nějaké peníze na svátky. Loni to udělala stejně. Všechno by bylo v pořádku, kdyby...
"V září nám v celém bytě vyhořela elektrika," vypráví smutně. "Nezbývalo nic jiného, než všechno zaplatit z peněz, které byly po ruce – z úspor na Vánoce i na novější auto. Před Vánoci jsme zůstali bez peněz. Byla jsem šílená. Nešlo jen o dárky, ale už samy svátky něco stojí – jídlo, pití..."

Neudělejte unáhlené rozhodnutí. Rodina určitě pochopí, že letos jsou dárky skromnější.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Paní Jiřina si na svátky vzala půjčku 40 tisíc korun. "Jednala jsem neuváženě a teď toho lituji," kaje se, protože ví, že rodina – manžel, 18letá dcera a 16letý syn – by skromnější dárky pochopili. "Vím, že na jedny svátky to bylo přehnané. Zadlužila jsem se na několik let. Půjčka je tak nevýhodná, že velkou část přeplatím," říká Jiřina s tím, že už nikdy by nedostatek peněz na Vánoce takto neřešila. Teď se aspoň snaží splatit půjčku co nejdříve.

TÁŇA (41)

Půjčka? Žádný problém!
Každý rok se matka tří dětí Táňa snaží připravit pro celou rodinu nezapomenutelné Vánoce. Sama přiznává, že šetřit neumí, ale když jsou potřeba peníze, vždycky se to nějak udělá. S půjčkami se už sžila natolik, že ani nevnímá, když nějakou "dojede" a udělá novou.
"Řešíme tak většinu větších nákupů – od auta, přes myčku a zařízení do bytu nebo vybavení na hory až po vánoční dárky." Táňa má s manželem nepsanou dohodu, že jejich měsíční splátky nesmějí přesáhnout 15 tisíc korun. Zatím jsou v limitu.

Nepůjčujte si příliš.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

"Na letošní svátky si zase půjčíme; sešly se nám nějaké peníze, takže jsme jednu půjčku doplatili dříve. Tak to většinou děláme. Snad žádný úvěr jsme ještě nespláceli po celou dobu; pokaždé jsme ho uhradili dříve," vysvětluje Táňa rodinnou finanční politiku.
I letošní Vánoce budou v duchu půjček a dárků na splátky. "Máme tři děti a nechceme ošidit ani jedno." Letos všem dětem pořídí nová horská kola, samozřejmě na splátky.

CO NA TO ODBORNÍK?

Finanční poradce Bc. Aleš Masner, www.finporadce.com

Finanční poradce Bc. Aleš Masner, www.finporadce.com
Autor: archiv

Jak moc stoupají půjčky před vánočními svátky?
Každoročně lze před Vánoci zaznamenat značný nárůst zájmu o půjčky. Objevuje se rozšířená nabídka úvěrových produktů a cílené vánoční akce. Poptávka po půjčkách bývá nejvyšší právě před koncem roku, kdy téměř 25 procent tržby obchodů tvoří předvánoční nákupy. Uvádí se, že o stejné procento roste i zájem o drobné úvěry.

Na co by si lidé měli dávat pozor, když si berou půjčku?
Zejména bychom měli zvážit, jestli půjčku opravdu potřebujeme a jestli daná nabídka stojí za to. Je nutné brát si právě tu, kterou nám nabízejí v obchodě? Nemáme už jeden úvěr, který by šel navýšit? Setkal jsem se s klienty, kteří měli řadu menších úvěrů a ztráceli se v nich. Nehledě na jednoznačně vyšší náklady při splácení. Pozor také na nebezpečí, kdy si zákazník postupně nabere více "malých" půjček a nakonec zjistí, že celková výše splátek přesahuje jeho možnosti. To může vést k velkých problémům!

Čemu by se měla věnovat největší pozornost při nákupu zboří na splátky?
Před Vánoci se množí lákavé nabídky úvěrů a půjček. Nabízejí slevu, nějaký bonus, minimální první splátku, odložené splácení. Je však důležité zvážit nabídku v odpovídajícím časovém horizontu. Nízká splátka se nám pak může řádně prodražit. Každý rok splácení nás často bude stát 20 a více procent. Úrok je totiž mnohdy uváděn za měsíc (dokonce i méně), takže je třeba připočíst i další náklady, jako je vyřízení či vedení půjčky. Můžeme se setkat i s podmínkou na založení účtu u konkrétní instituce.

Máte nějaký tip, jak nenaletět?
Především bych se zeptal sám sebe – pokud mám peníze na splátku úvěru, nebude lepší odkládat si je stranou a na dárky je využít až potom? Budou celý rok pracovat pro mě a ještě ušetřím na úrocích a dalších nákladech za půjčku. Doporučil bych pozorně prostudovat veškeré podmínky úvěru a rozhodovat se až v klidu domova. V obchodě na nás může být vyvíjen tlak jak obchodníkem, tak prostředím „vánoční nákupní horečky a skvělých cen“. Nabídka, kterou si pořádně necháme projít hlavou, pak často vypadá jinak. Varoval bych před půjčkami od pochybných firem, které se nezajímají o příjem žadatele ani registr dlužníků, ale jen o rychlý podpis na špatně srozumitelné smlouvě.

ANKETA

Co říkáte Vánocům na splátky? Půjčujete si na nákup dárků?

Tereza Fečová (25), skladový administrátor
Autor: archiv

Tereza Fečová (25), skladový administrátor
Nepůjčuji si, ale je to každého věc. Půjčky na vánoční dárky nechápu, protože člověk si může udělat radost i malým dárkem, který nemusí stát tisíce.

Miloslava Maninová (62), pracující důchodkyně
Autor: archiv

Miloslava Maninová (62), pracující důchodkyně
Na splátky si beru větší věci, ale na Vánoce si v žádném případě nepůjčuji. Půjčky chápu u lidí, kteří si všechno dopředu propočítají. Ale jestliže lidé chtějí mít bohaté Vánoce za každou cenu, ale nedomyslí důsledky, tak to odmítám.

Jitka Motlíčková (43), zdravotní sestra
Autor: archiv

Jitka Motlíčková (43), zdravotní sestra
Na dárky si nepůjčuji. Půjčku na Vánoce beru jako zbytečnost. Chápu však lidi, kteří mají malé děti, a nemají peníze na dárky, že si půjčí, aby jim něco dali.

Jana Helebrantová (43), na mateřské dovolené
Autor: archiv

Jana Helebrantová (43), na mateřské dovolené
To, že si lidé na vánoční svátky půjčují je hodně nerozumné. Vánoce na splátky absolutně neuznávám a na vánoční dárky si nepůjčuji.

Jana Kubrichtová (26)
Autor: archiv

Jana Kubrichtová (26)
Na vánoční dárky si nepůjčuji, snažím se na ně ušetřit během roku. Myslím si, že není rozumné brát si velké půjčky, protože člověk je hodně přeplatí. Nicméně chápu, že si lidé koupí na splátky například pračku, kterou potřebují.

Anna Votavová (46), pedagožka
Autor: archiv

Anna Votavová (46), pedagožka
Já si na Vánoce nepůjčuji. Mně osobně se půjčování na vánoční dárky příčí. Vím však, že mnoho lidí si půjčuje, je to ale jen jejich rozhodnutí.

Autor: Milada Fialová
Související články