Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dietní a přesto skvělé

Krémové rohlíčky a Kešu penízky
27. listopadu 2008 | 12:26

Tradice velí dopřát si o svátcích to nejlepší a v hojné míře. Mnozí z nás ale ze zdravotních důvodů musejí držet své chutě na uzdě. Proto přinášíme i recepty na dietní cukroví, aby si na své přišel opravdu každý.

DIA

Kuličky s mandlemi

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 10 až 12 minut

Kuličky s mandlemi
Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 50 kusů):

Základní těsto:

125 g másla
100 g ovocného cukru
125 g jemných ovesných vloček
1 vejce
175 g hladké mouky
60 g mletých mandlí
půl lžičky prášku do pečiva
půl lžičky perníkového koření
půl lžičky citronové kůry
1 lžičku skořice
špetku mletého hřebíčku, bílého pepře
50 g loupaných mandlí
20 g bílé dia čokolády

Postup:
Perníkové koření a prášek do pečiva rozpusťte v jedné polévkové lžíci vody. Máslo a ovocný cukr vyšlehejte do pěny. Postupně přidávejte vejce, ovesné vločky, mleté mandle, citronovu kůru, skořici, hřebíček, bílý pepř, mouku, rozpuštěný prášek do pečiva s perníkovým kořením. Vypracujte těsto. Z těsta formujte stejně velké kuličky (asi jako vlašský ořech) a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.Bílou dia čokoládu rozpusťte a lžičkou ji rozdělte na všechny upečené kuličky. Na čokoládu nalepte mandle a takto ozdobené kuličky nechejte v chladnu ztuhnout.

Kokosové pusinky

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 20 minut

Kokosové pusinky
Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Budete potřebovat (na 25 kusů):

3 bílky
35 g ovocného cukru
45 g práškového sladidla vhodného na pečení
2 lžičky citronové šťávy
150 g strouhaného kokosu
50 g dia čokolády

Postup:
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, potom za stálého šlehání postupně přisypte ovocný cukr a práškové sladidlo. Do bílkové směsi zašlehejte také citronovou šťávu a nakonec přimíchejte strouhaný kokos. Z těsta lžičkou odeberte kopečky a klaďte na plech vyložený pečícím papírem. Pusinky upečte (usušte) v předehřáté troubě, sundejte z plechu a nechte vychladnout. Vychladlé pusinky pokapejte rozpuštěnou dia čokoládou a nechte ztuhnout.

BEZ LEPKU

Kešu penízky

Doba přípravy: 20 minut
Doba chlazení: 30 minut
Doba odležení: 12 hodin
Doba pečení: 12 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):

350 g sójové mouky
půl sáčku prášku do pečiva
200 g hnědého cukru
60 g mletých kešu oříšků
350 g másla

na ozdobu:
3 lžíce kešu oříšků
4 lžíce sladké smetany

Postup:
Mouku smíchejte s práškem do pečiva, cukrem, mletými oříšky, máslem a vypracujte těsto. Vytvarujte válec, zabalte do fólie a na 30 minut dejte do lednice. Vychladlý válec nakrájejte na kolečka a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Kolečka potřete smetanou a posypte nasekanými oříšky. Ve vyhřáté troubě upečte. Penízky nechejte odležet na plechu do druhého dne.

Krémové rohlíčky a Kešu penízky
Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Krémové rohlíčky

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):

na těsto:
2 vejce
250 g cukru moučky
150 g vlašských ořechů
150 g lískových oříšků

na krém:
250 g másla
200 g cukru moučky
2 vejce
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa

na polevu:
100 g čokolády na vaření
1 lžíci oleje

Postup:
Žloutky vyšlehejte s cukrem, přidejte vlašské i lískové ořechy. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka zamíchejte do těsta. Těsto vložte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte malé rohlíčky. Upečte je ve vyhřáté troubě a nechte vychladnout.
Krém: Máslo vymíchejte se 100 g cukru. Vejce vyšlehejte nad parou se zbytkem cukru a vanilkovým cukrem. Směs vyšlehejte do hustoty krému, přidejte kakao nechte vychladnout.
Vychladlý vaječný krém spojte s vymíchaným máslem a nastříkejte na upečené rohlíčky. Čokoládu rozpusťte s olejem a polijte jí rohlíčky.

MÉNĚ TUKU

Sladké vločky

Doba přípravy: 20 minut

Budete potřebovat (na 50 kusů):

1 balení rýžových chlebíčků
250 g čokolády na vaření
1 lžíci oleje
2 lžíce mletých lískových oříšků
1 lžíci nasekaných mandlí
čtvrt lžičky mletého zázvoru
30 g bílé čokolády

Postup:
Rýžové chlebíčky nadrobte do mísy. Přidejte mleté oříšky, nasekané mandle a promíchejte. Čokoládu na vaření rozpusťte s olejem ve vodní lázni a zamíchejte do ní mletý zázvor. Ochucenou čokoládu přidejte do mísy a všechno zamíchejte. Ze směsi odebírejte lžící stejně velké vločky, položte je na pečicí papír, ozdobte rozpuštěnou bílou čokoládou a nechte ztuhnout.

Sladké vločky a Ořechové tyčinky
Autor: z knihy Adventné pečenie, vydavatelství Ringier Slovakia

Ořechové tyčinky

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 12 až 15 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):

80 g másla
160 g cukru moučky
8 lžíc nízkotučného mléka
1 lžičku strouhané citronové kůry
200 g hladké mouky
100 g mletých ovesných vloček
100 g mletých vlašských ořechů
2 bílky
půl lžičky prášku do pečiva
půl lžičky skořice

Postup:
Máslo vymíchejte s 80 g cukru, mlékem a citronovou kůrou do pěny. Přidejte mouku s práškem do pečiva, mleté ovesné vločky a zpracujte. Těsto vyválejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh, postupně přidejte zbývajících 80 g cukru a skořici. Do lesklého sněhu lehce vmíchejte mleté ořechy. Ořechovou směs natřete na těsto, rádýlkem nakrájejte nejdříve na stejně široké pásy a potom na menší tyčinky. Dejte je na plech a ve vyhřáté troubě upečte.

Autor: z knihy Adventné pečenie (vydavatelství Ringier Slovakia)