Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velký test opalovacích přípravků: Které nemastí a snadno se roztírají?

  • 16. června 2016 | 06:00

    Doba dovolených se díkybohu nezadržitelně blíží a vás by na cestu rozhodně měl doprovodit nejeden opalovací přípravek. Jsou lepší ty ve spreji, nebo klasická opalovací mléka? Nebo snad raději olej? Rozhodly jsme se je otestovat. Jak jsme byly spokojené?

  • Kosmetická redaktorka Brigita testovala:

    Rituals, olej na opalování, 495 Kč (150 ml)

    Rituals Olej na opalování SPF 30, 495 Kč(150 ml), koupíte na www.rituals.cz nebo v prodejnách Rituals
    Autor: archiv firem

    Miluji oleje a tento ve spreji na opalování od Rituals není výjimkou. Rozprašovač má velmi přesnou aplikaci a olej nestříká všude kolem, stačí ho naprostá troška na pokrytí velké plochy, ihned se vstřebává, nemastí a nádherně voní. Pro mě jednoznačný favorit letošního léta!

    Známka jako ve škole: 1

    Frais Monde Sun Cream Bio, 389 Kč (150 ml)

    Frais Monde Sun Cream Bio SPF50, 389 Kč (150 ml), koupíte na www.parfemy-elnino.cz
    Autor: archiv firem

    Na SPF 50+ má tento opalovací krém překvapivě řídkou konzistenci, což rozhodně považuji za plus, protože díky tomu se skvěle nanáší a hydratuje. Po zaschnutí vůbec nelepí a při aplikaci příjemně chladí. I přestože je v bio kvalitě a neobsahuje chemické filtry, nezanechává bílé stopy a na kůži není vidět. Jako bonus pak příjemně "letně" voní.

    Známka jako ve škole: 1

    Bioderma Photoderm, opalovací mlha, 499 Kč (150 ml)

    Bioderma Photoderm SPF 50 opalovací mlha, 499 Kč (150ml), koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem

    Novinka od Biodermy je balená ve spreji s praktickým uzávěrem, který jde "uzamknout", takže nehrozí, že by vám produkt vytekl do tašky. Mlha se velmi rychle vstřebává a mastí jen lehce. Aplikace je velmi snadná, ale část produktu bohužel vystříkáte i do okolí, což je u množství 150 ml a ceny 499 Kč trošku škoda. Jinak ale nemám, co bych vytkla.

    Známka jako ve škole: 2

    LUSH, pudr na opalování, 225 Kč (70 g)

    LUSH Powdered Sunshine pudr na opalování SPF 15, 225 Kč (70g), koupíte na www.lush.cz
    Autor: archiv firem

    Pudr na opalování byl pro mě naprostou novinkou. Ochranný faktor 15 v něm zajišťuje prášek z kalamínu, takže s krémem na sebe nenatíráte žádnou chemii, což je rozhodně plus. Naprosto nádherně také voní – přesně tak, jako když vejdete do prodejny LUSH. Aplikace je ale trošku zrádná a pudr se občas ocitne i kolem vás a po rozetření kůži lehce zmatní.

    Známka jako ve škole: 2

  • Módní redaktorka Andrea testovala:

    Piz Buin 1 Day Long, 195 Kč (100 ml)

    Piz Buin 1 Day Long Lotion SPF30, 195 Kč (100ml), koupíte na www.parfemy-elnino.cz
    Autor: archiv firem

    Menší balení je ohromně praktické. Navíc díky klasickému šroubovacímu víčku víte, že se nestane žádná nehoda, která by vám zaneřádila tašku. Připravte se na to, že krém se trochu hůře roztírá, ale když už se do pokožky zapracuje, je velmi příjemný. Má chladivý efekt a vůbec nelepí. Já jsem největší nevýhodu našla v jeho vůni, která mi trochu připomínala pánskou kolínskou.

    Známka jako ve škole: 2

    Nivea Sun Protect & Bronze, 330 Kč (200 ml)

    Nivea Sprej na opalování podporující zhnědnutí OF 30, 330 Kč (200 ml), koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

    Opalovací krémy Nivea mi svou specifickou vůní vždy připomenou pohodové dovolené v Itálii, kde jsem si jako dítě celý den hrála s pískem a řádila ve vlnách. Krém se skvěle rozmazává, nezanechává bílé stopy ani pokožku příliš neomastí. Proto se můžete v klidu namazat předtím, než k moři vyrazíte, aniž byste se musela bát, že si nenávratně zašpiníte oblíbené šaty.

    Známka jako ve škole: 1

  • Editorka Markéta testovala:

    Garnier Spray – pro sportovní aktivity, 195 Kč (200 ml)

    Garnier Spray na opalování pro sportovní aktivity SPF 30, 195 Kč (200ml), koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

    Miluji opalováky, které jsou ve spreji, protože díky nim dokážu během pár minut namazat celou zmítající se a krémy odmítající rodinu. Takže za aplikaci jednička. Není mu celkově co vyčítat. Není příliš mastný ani moc nevoní a cena je také příjemná.

    Známka jako ve škole: 1

    Syn Care Sun Protect, 186 Kč (150 ml)

    SynCare Sun Protect Spray SPF 30, 186 Kč (150 ml), koupíte na www.folly.cz
    Autor: archiv firem

    Balení s pumpičkou se snadno aplikuje, i když přece jen to není tak jednoduché jako sprej. Zase se ale nemusíte bát, že ho omylem stříknete i do očí či na plavky. Konzistence je řídká, takže se dobře nanáší, na pokožce ale zanechává bílé skvrny, protože se pomalu vstřebává.

    Známka jako ve škole: 2

  • Redaktorka zdraví Maruška testovala:

    Nivea Sun, neviditelný sprej, 300 Kč (200 ml)

    Nivea Neviditelný sprej na opalování OF 20, 300 Kč (200 ml), koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

    Upřímně řečeno, z tohoto opalováku jsem trochu na rozpacích. Na rozdíl od těch klasických ve spreji tento na vás nezanechá bílý krém ani pěnu, jak jste asi byla zvyklá. Je opravdu neviditelný: prostě se jen nastříkáte. Co je super, to je jeho chladivý efekt, což v parném létě určitě oceníte. Jen se trochu bojím, aby si ho člověk zvládl nanést rovnoměrně po celém těle.

    Známka jako ve škole: 2

    Ziaja Sun, hydratační mléko, 179 Kč (170 ml)

    Ziaja Sun hydratační mléko na opalování SPF 30, 179 Kč (170ml), koupíte na www.ruzova10.cz
    Autor: archiv firem


    Mně samotné nejvíce vyhovují tyto opalovací krémy ve spreji, které na sebe nastříkáte a poté rozmažete. Krém se dobře roztírá, příjemně voní a nemám pocit, že by na pokožce zanechával mastný filtr. Jen rozprašovač, kterým si krém na pokožku nanášíte, by mohl mít trochu větší rozptyl.

    Známka jako ve škole: 2

    Yves Rocher, sprej na opalování, 329 Kč (150 ml)

    Yves Rocher Sprej na opalování nezanechávající stopy OF 30, 329 Kč (150 ml), koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v prodejnách Yves Rocher
    Autor: archiv firem

    Opalovací olej? Opravdu? Když se s ním nastříkám, mám pocit, jako kdybych se namazala tělovým krémem! Tento olej nejen krásně voní, ale navíc se i rychle vstřebává do pokožky. Po pár minutách cítím, že mám jemnou kůži, která není nijak mastná ani se neleskne. Jedním slovem – super! K moři jedině s ním!

    Známka jako ve škole: 1

  • Redaktorka hobby Irena testovala:

    SebaMed, opalovací mléko, 185 Kč (150 ml)

    Sebamed SPF30 opalovací mléko, 185 Kč (150ml), koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem

    Sebamed je pro mne sázka na jistotu a bylo tomu tak i v případě opalovacího krému. Krém je hutný, ale roztírá se poměrně dobře, ovšem v prvních minutách zanechává lehkou bílou stopu. Osobně to považuji za výhodu: tento druh UV filtru není chemický, což oceňuji. Zároveň mám kontrolu nad tím, kde jsem se namazala. Navíc se krém po pár minutách zcela vsákne, nezanechá mastný film a běloba zmizí. Oceňuji složení, je bez konzervantů v podobě parabenů.

    Známka jako ve škole: 1

    Ryor, opalovací mléko, 234 Kč (200 ml)

    RYOR Opalovací mléko SPF 30, 234 Kč (200ml), koupíte na www.ryor.cz
    Autor: archiv firem

    Ryor je velmi jemný, lehce jde z lahvičky ven, perfektně se roztírá, do kůže se hezky vsakuje. Pokožka zůstane po aplikaci hodně promaštěná. Zřejmě důsledek kyseliny hyaluronové, kterou přípravek obsahuje, aby zajistil hydrataci pokožky. Osobně bych se obešla bez hydratace, tu bych řešila třeba po koupeli jiným přípravkem, někomu to ale může takhle vyhovovat.

    Známka jako ve škole: 2

  • Redaktorka VIP Gábi testovala:

    Piz Buin, pěna na opalování, 419 Kč (150 ml)

    Piz Buin pěna na opalování Sun Mousse SPF15, 419 Kč (150ml), koupíte na www.fann.cz
    Autor: archiv firem

    Už loni jsem testovala jeden přípravek Piz Buin a byla jsem jím doslova nadšena. Tento přípravek je také něco zcela jiného, než co jsem kdy předtím vyzkoušela. Je to pěna, která jakoby mizí téměř po aplikaci a přitom příjemně chladí vaši pokožku. Přípravek se velice rychle vstřebává a vůbec nezanechává mastnou pokožku.

    Známka jako ve škole: 1

    Astrid Sun, olej na opalování, 159 Kč (200 ml)

    ASTRID SUN Olej na opalování OF 15, 159 Kč (200ml), koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

    Astrid – olej na opalování – je v lahvičce s velice praktickým rozstřikovačem. Když se totiž natíráte olejem, máte potom všechno hrozně mastné a tubička vám klouže v ruce. V tomto případě můžete nastříkat nejdříve celé tělo, aniž byste si umastila ruce. Jediné, na co je třeba dávat si pozor: jelikož má tryska trochu větší rozptyl, tak pokud se budete stříkat doma na plovoucí podlaze, můžou vám na ní vzniknout nebezpečně kluzké fleky!

    Známka jako ve škole: 2

  • Produkční Boženka testovala:

    Eucerin, transparentní sprej, 445 Kč (200 ml)

    Eucerin Transparentní sprej na opalování DRY TOUCH SPF 50, 445 Kč (200ml), koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem

    Má typickou eucerinovskou vůni a dobře se nanáší. Nemyslete si však, že když ho lehce nastříkáte a on se okamžitě vpije do kůže, tak po něm nezůstane na pokožce ochranný film – naopak. Je potřeba ho večer důkladně umýt mýdlem, stejně jako ostatní opalovací přípravky. Pokud jste na svou pokožku stejně citlivá jako já, tak ho nestříkejte na obličej, protože obsahuje alkohol, který zbytečně vysušuje.

    Známka jako ve škole: 1

    SebaMed, opalovací krém, 189 Kč (75 ml)

    Sebamed SPF50 opalovací krém, 189 Kč (75ml), koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem

    SebaMed jsem poctivě mazala na dekolt, kde se mi pravidelně dělá sluneční vyrážka, protože je speciálně vyroben pro citlivou pokožku, která se se sluníčkem moc nekamarádí. Letos jsem se, asi díky SebaMedu, sluneční vyrážce vyhnula, ale je pravda, že se mažu velice poctivě. Krém je hutný a ve větším množství se trošku hůř roztírá, zvláště třeba na mužských chlupatých rukách a nohách. Je lepší ho nanášet v menším množství a pořádně ho rozetřít.

    Známka jako ve škole: 2

  • Editorka Radka testovala:

    Ziaja Sun, mléko na opalování, 240 Kč (170 ml)

    Ziaja Sun mléko na opalování SPF 50, 249 Kč (170ml), koupíte na www.ruzova10.cz
    Autor: archiv firem

    Přijatelně parfemovaný výrobek, který se díky spreji snadno aplikuje, plus je konzistence a nepochybně i nízká cena. Minusem pro mě osobně je až příliš dlouhý výčet chemikálií, které výrobce použil – je mi jasné, že všechny splňují normy, ale za sebe volím výrobky, které tvoří podstatně méně chemických složek. Konkrétně bych se obešla bez látky jménem ethylhexyl methoxycinnamát, která se používá coby UV filtr a od níž už výrobci upouštějí, protože se zdá, že ovlivňuje činnost hormonálního systému.

    Známka jako ve škole: 4

    Astrid Sun, hydratační mléko na opalování, 225 Kč (200 ml)

    ASTRID SUN Hydratační mléko na opalování OF 30, 225 Kč (200ml), koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem

    Má přijatelné složení, ačkoli to také není žádný bio výrobek, a neslibuje navíc něco, co vlastně ani nevyžaduju – tedy třeba tónování. Příjemná konzistence, nedráždivý, podle všeho voděodolný produkt, jak výrobce slibuje.

    Známka jako ve škole: 2

Autor: Brigita Zemen
Diskuse ke článku
.