Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Test kosmetiky pro poškozené vlasy: Některá umí zázraky během pár dnů

  • 14. dubna 2016 | 06:00

    Existuje jen málo šťastných žen, které by neřešily své vlasy. Rozhodly jsme se proto otestovat, jak fungují celé kosmetické řady určené pro opravdu zničené a unavené vlasy. Jak dopadly? Vyplatí se do nich investovat? To se dozvíte v našem testování.

  • Redaktorka hobby Lenka testovala:

    Bioderma Nodé S, od 379 Kč

    Bioderma restrukturalizační šampon Nodé S, 379 Kč (200 ml), koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Na vyzkoušení tohoto šamponu a masky z lékárny jsem se opravdu těšila. Vlasy mám totiž velmi jemné, oslabené a vysušené barvením i častými pobyty na slunci a ve slané vodě. První týden používání jsem žádné výrazné změny nepozorovala. Vlasy byly sice na první pohled a dotyk lesklé, hebké a jemné, ale stále zničené. Po delší době jsem si ale všimla, že vysušené konce vypadají mnohem zdravěji a už nejsou tolik roztřepené. A dokonce byly i bez fénování vzdušnější a účes lépe držel tvar. Někoho by mohlo zklamat, že šampon téměř nepění, ale to je dané jeho šetrným složením a není to vůbec na škodu. A pozor je třeba dát si při jeho nanášení, pokud nechcete, aby větší část skončila v odpadu, má totiž poměrně řídkou konzistenci. Maska má konzistenci krémovější, ne však zbytečně hutnou. Co ale zklamalo mě, je to, že mi nijak výrazně nepomohla mokré vlasy rozčesat. Příjemná mi nebyla ani vůně výrobku, která je poněkud zvláštní. Bohužel musím konstatovat, že vzhledem k vyšší ceně mě tento výrobek příliš neoslovil.

    Le Petit Olivier s arganovým olejem, od 91 Kč

    Le Petit Olivier šampon s arganovým olejem, 91 Kč (250ml), koupíte na www.demdaco.cz
    Autor: archiv firem
    Naopak tato vyživující sada s arganovým olejem mě uchvátila svým poměrem ceny a výkonu. Šampon, kondicionér i maska jsou hutné, krémové a stačí jich opravdu troška. Navíc krásně voní a vůni z vlasů cítíte celý den. Vlasy jsou při pravidelném používání lesklé a hebké a neměla jsem pocit, že by se mi víc mastily. V této řadě navíc najdete i dva bezoplachové kondicionéry, které samozřejmě ale fungují o něco méně než ten klasický. Pokud ale nemáte příliš poškozené vlasy, rozhodně je doporučuji vyzkoušet.

    Natura Siberica, rakytníková řada, od 185 Kč

    Natura Siberica Rakytníkový šampon, 185 Kč (400 ml), koupíte na www.folly.cz
    Autor: archiv firem
    Na první pohled mě dostaly obaly této vlasové řady, které se opravdu povedly. Natura Siberica se řadí mezi přírodní značky, takže u nich nenajdete sulfáty. I přes to šampon pění velmi dobře. Všechny 3 produkty z této řady mají sytě oranžovou barvu a velmi výrazně voní po rakytníku. Někomu to možná může vadit, ale já byla nadšená. Aby se poškozené vlasy spravily, je potřeba používat řadu alespoň dva týdny, ale šampon ani kondicionér vlasy nezatěžují a nemastí. Cena se sice může zdát vyšší, ovšem balení má plných 400 ml, takže opak je pravdou.

  • Kosmetická redaktorka Brigita testovala:

    Bio Havlíkova přírodní apotéka, od 298 Kč

    BIO Havlíkův šampon 13 rostlin, 298 Kč (200 ml), koupíte na www.havlikovaapoteka.cz
    Autor: archiv firem
    Sada české přírodní vlasové kosmetiky si rozhodně zaslouží vaši pozornost, pokud neholdujete klasické kosmetice z drogerie. Bylinný šampon příjemně, avšak nenápadně voní po bylinkách, které jsou v něm obsažené. Při mytí nepění, což by mohl být problém, který se ale vyřeší mírným rozředěním vodou. Myje dobře a vzhledem k absenci sulfátů nevysušuje. Kondicionér je poměrně oříšek, protože se jedná o bylinný ocet, kterým vlasy jen přelijete, takže jde rozhodně o jiný postup, než na jaký jste u kondicionéru zvyklá. Každopádně má schopnost opláchnout všechny zbytky šamponu a zanechat vlasy lesklé a hebké, a to i když je máte opravdu zničené, například odbarvováním. Produktem měsíce je pak pro mě vlasový krém, který se skládá z vyživujících olejů, nanáší se na vlhké vlasy a nechá se na nich až do dalšího mytí. Vlasy jsou po něm lesklé, opravdu hydratované a viditelně zdravější. Můj favorit!

    Alterna Caviar Repair X, od 980 Kč

    Alterna Caviar Repair X šampon, 980 Kč (250 ml), koupíte na www.salononline.cz
    Autor: archiv firem
    V první řadě nelze nezmínit cenu těchto produktů, která je opravdu vysoká. Jenomže – jakkoliv to zní jako klišé, mé zkušenosti s vlasovou kosmetikou Alterna jsou takové, že za tu cenu opravdu stojí. Tento vyživující šampon a kondicionér s kaviárem pro opravdu poškozené vlasy dokázaly s mými do bíla odbarvenými, poškozenými a vysušenými vlasy doslova zázrak už při prvním mytí. Vyplatí se v tom případě, že jste ze svých vlasů zoufalá a nepomáhá nic. Vlasy jsou po něm hydratované, lesklé, hebké a nelámou se. Při denním používání mi 250 ml vydrželo tři měsíce. Obou produktů totiž stačí opravdu jen troška.

  • Redaktorka zdraví Maruška testovala:

    Ziaja, oliva, od 79 Kč

    Ziaja oliva šampon na vlasy, 79 Kč (400ml), koupíte na www.ruzova10.cz
    Autor: archiv firem
    Tato zelená řada mne na první pohled naprosto nadchla. Jde o přípravky, které neobsahují parabeny ani silikony. Ačkoliv mám vlasy poměrně kvalitní, dostala se ke mně řada na obnovu zničených vlasů – ať už po nějaké kosmetické proceduře nebo třeba u lidí, kteří mají vlasy suché, bez energie a potřebují je trochu revitalizovat. No, po dlouhé době jsem si opět uvědomila, že by člověk měl používat skutečně ty přípravky, které jsou přesně pro něj. Po jednom umytí jsem totiž vlasy měla mnohem mastnější než předtím, a tak jsem si musela opět vlézt do vany a umýt si je běžným šamponem, který používám. Prostě mé vlasy všechny ty pozitivní vlastnosti šamponu nebyly schopné pojmout. Nicméně celou řadu jsem dala kamarádce, která má jemné, suché vlasy, aby zkusila, zda šampon na regeneraci prostě nefunguje na zdravé vlasy nebo jestli je problém jinde. Ona byla po čtrnácti dnech užívání naprosto nadšena, že má vlasy lesklejší a pevnější.

    Yves Rocher Reparation, od 69 Kč

    Yves Rocher regenerační šampon, 82 Kč (300 ml), koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v prodejnách Yves Rocher
    Autor: archiv firem
    I když i tato řada od Yves Rocher má být regenerační, nezpůsobilo to na mých vlasech takovou spoušť jako Ziaja. Navíc celá řada moc hezky voní, takže jsem se do mytí pustila skutečně s nadšením. Tuto regenerační trojici (šampon, kondicionér, maska) jsem používala asi dva měsíce, během kterých jsem měla vlasy lesklejší a naprosto bez problémů. Oceňuji i to, že zatímco většinou mám problém s tím, že šampon vypotřebuji mnohem dříve než kondicionér a mám pak spousty lahviček se zbytky, v tomto případě oba přípravky vystačily po téměř stejně dlouhou dobu. Dokonce jsem snad tentokrát vypotřebovala kondicionér o trochu dříve. Takže ať máte jakékoliv vlasy a chcete je ještě krásnější, pak je tato řada přesně pro vás!

  • Módní redaktorka Andrea testovala:

    Oriflame Eleo, od 169 Kč

    Oriflame Šampón na vlasy Eleo, 169 Kč (200 ml), koupíte na www.oriflame.cz
    Autor: archiv firem
    Sada Oriflame je pro mě zklamáním. Šampon byl vcelku fajn, ale po nanesení kondicionéru jsem nepocítila téměř žádné zjemnění vlasů ani snazší rozčesávání. Navíc mi ani příliš nevoněl. Maska měla poměrně dobré účinky, ale velmi těžko se z vlasů vymývala. Několikrát se mi stalo, že mi ve vlasech zůstala a měla jsem je pak mastné. Takže koloběh mytí jsem mohla ihned zopakovat.

    Alcina Royal, od 510 Kč

    Alcina Royal Haar Shampoo, 510 Kč (250 ml), koupíte v kadeřnictvích
    Autor: archiv firem
    Sada péče o vlasy od Alciny mě zaujala hned na první pohled elegantním bílým balením se zlatým nápisem. Na cesty nepraktické, doma krásně ozdobí okraj vany. Dávkování pomocí pumpičky mi maximálně vyhovovalo. Použila jsem vždy tři "pumpnutí" šamponu a dvě kondicionéru, a tak to bylo akorát. Po umytí mi vlasy krásně voněly a díky masce byly opravdu jemné a lesklé. Z dlouhodobého hlediska myslím, že mým vlasům používání této řady prospělo.

    L´Oréal Pro Fiber Restore, od 329 Kč

    Loréal Šampon PRO FIBER Restore, 329 Kč (250 ml), koupíte v kadeřnictví
    Autor: archiv firem
    Sada od L´Oréalu především krásně voní, což je pro mě u vlasových přípravků velmi důležité. Možná bych ocenila, kdyby byly šampon, kondicionér i maska hustější a šampon více pěnil, mám to ráda, i když vím, že z hlediska složení to nic dobrého nevěstí. Celkově bych i tak používání této sady zhodnotila pozitivně. Vlasy jsou po umytí jemné, snadno rozčesatelné a i poměrně lesklé.

    Wella Professional Luxe Oil, od 222 Kč

    Wella Professional Luxusní šampon LuxeOil, 225 Kč (200 ml), koupíte na www.krasa.cz
    Autor: archiv firem
    V tomto případě jde ihned poznat, že se jedná o kadeřnický produkt. Hned jak jsem šampon nanesla na vlasy, jeho vůně mě přesunula ke kadeřnickému umyvadlu. Kondicionér už tolik nevoněl, zase ale perfektně fungoval. Maska je trochu řidší, a tak jsem poprvé měla potřebu nanést jí hodně. Bylo to zbytečné a velké množství se hůře vymývalo. Podruhé už jsem se ponaučila a dávku jsem snížila. Vlasy byly ihned po prvním použití pružnější, alespoň mě to tak přišlo. A mít dobrý pocit ze svých vlasů je základ!

  • Editorka Markéta testovala:

    Nobilis Tilia, od 264 Kč

    Nobilis Tilia obnovující šampon, 294 Kč (200 ml), koupíte na www.nobilis.cz
    Autor: archiv firem
    Se šamponem jsem měla dobré zkušenosti. Jediný problém, který mě na něm trápil, bylo, že na umytí je podle mě potřeba až neúměrné množství. Balzám má příjemnou strukturu, dobře se nanáší, dobře smývá, ale efekt není úplně dokonalý, na mých vlasech to ani tolik nevadilo, ale má pětiletá dcera při rozčesávání dost trpěla. Revitalizační kúra má pak jeden problém, poměrně složitě se aplikuje. Musíte ji totiž rozmíchat ve vodě, nanést na vlasy a po půlhodině smýt. Jasně, že péče o vlasy prostě nějaký čas zabere, ale upřímně – jak mám tuhle značku ráda v péči o pleť, tady mě až tak nenadchla.

    Coslys s mirabelkovým olejem, od 290 Kč

    Coslys Šampon pro suché a poškozené vlasy mirabelkový olej, 290 Kč (250 ml), koupíte na www.biooo.cz
    Autor: archiv firem
    Naopak celá řada výrobků této firmy mě při péči o vlasy nadchla. Zanechávají mé suché a poškozené vlasy opravdu vyživené a je na nich znát, že tolik nepoletují, a konečky nevypadají vysušeně. Celkem snadno se používají a také příjemně voní. Za mě jim je možné vytknout jenom jedno, a to je  cena. Šampon vyjde na skoro 300 korun, kondicionér o stovku víc a maska o další víc. I když jsou balení velká, stejně je to na mě za vlasovou kosmetiku moc.

  • Radaktorka vztahů Irena testovala:

    Klorane Dattier, od 189 Kč

    Klorane Dattier šampon s výtažkem z pouštních datlí, 189 Kč (200 ml), koupíte v síti lékáren
    Autor: archiv firem
    Kosmetika Klorane vždycky jemně a krásně voní a ani šampon s datlí nezklamal. Používá se samostatně nebo v kombinaci s vlasovou maskou. Samotný šampon funguje spolehlivě. Vlasy mám barvené, na koncích vysušené a u hlavy se rychle mastí. Po více než měsíčním užívání šamponu jsem je měla lesklé, pevné a mastily se méně. Ještě lepší to bylo ve dnech, kdy jsem použila i masku. Tu je doporučeno nanášet jednou týdně na 5, pro intenzivnější kúru na 20 minut. Bohužel se nanáší na polosuché vlasy, což je dost nepraktické. Maska se po rozčesání oplachuje. Vlasy byly posléze opravdu hodně těžké, posílené a dobře se rozčesávaly. Masku jsem nicméně začala používat na mokré vlasy a docílila jsem podobných účinků. Jako po každé výživné masce se vlasy ovšem rychleji zamastily.

    Nivea Long Repair, od 54 Kč

    Nivea Long Repair Shampoo, 79 Kč (400 ml), koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Kosmetiku od Nivey mám ráda. Kromě toho, že funguje a je cenově dostupná, se mi líbí, jak jemně a nevtíravě voní. Šampon a kondicionér nebyly v tomto směru výjimkou. Vlasy si často barvím, a tak výživa a "oprava" jsou to, co potřebují. Mile mne překvapilo, že už po použití samotného šamponu se vlasy dobře rozčesávaly – skoro jako za použití kondicionéru. Vlasy byly méně suché, byly těžší a splývavé. S kondicionérem byl pochopitelně účinek ještě silnější. Nivea tak namáhaným vlasům poslouží za výbornou cenu.

  • Redaktorka VIP Gábi testovala:

    Forlife and Madaga, od 221 Kč

    For Life Madaga Vlasový šampon s minerály, 179 Kč (200 ml), koupíte na www.forlifemadaga.cz
    Autor: archiv firem
    Tak jak mě baví krémy a séra a make-upy, kterých jsem od této značky vyzkoušela již celou řadu, z vlasové řady nejsem tak nadšena. Šampon v podstatě je docela v pořádku, má jemnou vůni, dobře pění a vlasy nejsou přesušené. Ovšem regenerační voda je v lahvičce, která má velký otvor, a když si ji nalijete do dlaně, aby se zapracovala do vlasů, tak je moc řídká a musí se dávat po malinkatých množstvích, jinak vyteče. Je to hrozně nepraktické, takže se do aplikace samotné člověku mnohdy ani nechce.

    Schwarzkopf Proffesional BC Repair, od 135 Kč

    Schwarzkopf Professional Regenerační šampon Repair Rescue, 135 Kč (250 ml), koupíte na www.krasa.cz
    Autor: archiv firem
    Šampon zmákne i natupírované a nalakované vlasy, které lehce umyje. S nanesením kondicionéru se vlasy vyhladí a snadno se rozčesávají. V kombinaci šamponu a kondicionéru je jedna věc, která mě nejvíc překvapila. Většinou šampon voní stejně intenzivně jako kondicionér, tady je vůně šamponu velice jemná, kdežto kondicionér rozhodně cítíte. V každém případě voní příjemně, jen mi to připomnělo prací prášek v kombinaci s aviváží. Myslím, že je to dobrá věc, protože se alespoň vůně mezi sebou nebijí. Vlasy jsou po použití hladké, nejsou vysušené a dobře se s nimi pracuje.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.