Zdravá snídaně: Recepty na domácí müsli i cini minies
Proč si udělat domácí müsli, cini minies nebo müsli tyčinky, když si je můžete jednoduše koupit v obchodě? Ty domácí vám budou více chutnat, můžete do nich přidat to, co chutná právě vám a nemusíte se bát ztužených tuků a přidaného cukru, který kupované produkty často skrývají.
Domácí zapékané müsli
müsliAutor: Shutterstock.comIngredience:
250 g ovesných vloček
80 g kokosového oleje
2 lžíce medu
2 lžíce dýňových, slunečnicových, lněných nebo jiných semínek, podle vlastní chuti
80 g ořechů, sušeného ovoce, kokosu nebo čokolády, podle vlastní chutiPostup:
Kokosový olej a med necháme rozpustit na pánvi, postupně do směsi přidáváme zvolené ingredience a dobře promícháme. Necháme asi 1 minutu karamelizovat a poté sundáme z plotny. Směs rozložte na plech vyložený pečícím papírem a na 20 minut vložte zapékat do trouby předehřáté na 180 °C. Nechte zcela vychladnout a skladujte v uzavíratelné sklenici, kde vydrží asi měsíc, pokud jej tedy nesníte mnohem dříve.Skvělé müsli tyčinky
müsliAutor: Shutterstock.comIngredience na 6 tyčinek:
50 g kokosového oleje
100 g ovesných vloček
50 g slunečnicových, dýňových nebo jiných semínek podle vlastní chuti
25 g sezamových semínek
25 g gramů sekaných ořechů vlastního výběru
50 g brusinek, rozinek nebo jiného sušeného ovoce
2 lžíce medu
50 g třtinového cukruPostup:
Do mísy nasypte všechny ingredience (vločky, oříšky, sušené ovoce apod.) a vložte je na 5 minut do trouby předehřáté na 160 °C. Mezitím si na pánvi rozehřejte kokosový olej s medem, můžete přidat koření, jako je skořice, perníkové koření nebo třeba vanilka, a pak přisypte směs z trouby. Nechte asi 1 minutu na pánvi zlátnout. Hotovou směs rozdělte na 6 tyčinek, placiček nebo můžete vytvořit jednu velkou placku a pak ji rozkrájet, hezky uhlaďte a dejte do trouby péct na 30 minut. Skladujte proložené pečímím papírem v uzavíratelné krabici.Domácí skořicové cini minies
cini miniesAutor: Shutterstock.comIngredience:
200 g celozrnné mouky nebo najemno pomletých ovesných vloček
50 g hladké mouky
1 vejce
40 g třtinového cukru
½ prášku do pečiva
1 lžíce mleté skořice
4 lžíce kokosového oleje
3 lžíce mléka
Skořicový cukr na posypáníPostup:
Rozehřejte kokosový olej s mlékem, přidejte vajíčko a rozšlehejte. Přidejte všechny sypké ingredience a vypracujte těsto. Rozdělte jej na polovinu a z každé vyválejte na pečícím papíře tenkou placku, kterou přeneste na plech. Lehce potřete mlékem, posypte skořicovým cukrem a dejte do trouby předehřáté na 160 °C péct na 10 minut. Ještě horké rozkrájejte za pomoci nože nebo radýlka na malé čtverečky a nechte vychladnout. Skladujte v uzavřené sklenici.