Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zdravá snídaně: Recepty na domácí müsli i cini minies

  • Udělejte si skvělou ranní snídani, která bude navíc zdravá.
    25. dubna 2014 | 09:09

    Proč si udělat domácí müsli, cini minies nebo müsli tyčinky, když si je můžete jednoduše koupit v obchodě? Ty domácí vám budou více chutnat, můžete do nich přidat to, co chutná právě vám a nemusíte se bát ztužených tuků a přidaného cukru, který kupované produkty často skrývají.

  • Domácí zapékané müsli


    müsli
    Autor: Shutterstock.com
    Věřte, že pokud si müsli uděláte doma, nejenže ušetříte nějakou tu korunu, ale ještě se stanete doslova bohyní zdravých snídaní, které ocení celá rodina.

    Ingredience:
    250 g ovesných vloček
    80 g kokosového oleje
    2 lžíce medu
    2 lžíce dýňových, slunečnicových, lněných nebo jiných semínek, podle vlastní chuti
    80 g ořechů, sušeného ovoce, kokosu nebo čokolády, podle vlastní chuti

    Postup:
    Kokosový olej a med necháme rozpustit na pánvi, postupně do směsi přidáváme zvolené ingredience a dobře promícháme. Necháme asi 1 minutu karamelizovat a poté sundáme z plotny. Směs rozložte na plech vyložený pečícím papírem a na 20 minut vložte zapékat do trouby předehřáté na 180 °C. Nechte zcela vychladnout a skladujte v uzavíratelné sklenici, kde vydrží asi měsíc, pokud jej tedy nesníte mnohem dříve.

  • Skvělé müsli tyčinky


    müsli
    Autor: Shutterstock.com
    Připravte sobě i svým blízkým skvělou domácí svačinku v podobě müsli tyčinek, které mohou obsahovat všechno, co má kdo rád.

    Ingredience na 6 tyčinek:
    50 g kokosového oleje
    100 g ovesných vloček
    50 g slunečnicových, dýňových nebo jiných semínek podle vlastní chuti
    25 g sezamových semínek
    25 g gramů sekaných ořechů vlastního výběru
    50 g brusinek, rozinek nebo jiného sušeného ovoce
    2 lžíce medu
    50 g třtinového cukru

    Postup:
    Do mísy nasypte všechny ingredience (vločky, oříšky, sušené ovoce apod.) a vložte je na 5 minut do trouby předehřáté na 160 °C. Mezitím si na pánvi rozehřejte kokosový olej s medem, můžete přidat koření, jako je skořice, perníkové koření nebo třeba vanilka, a pak přisypte směs z trouby. Nechte asi 1 minutu na pánvi zlátnout. Hotovou směs rozdělte na 6 tyčinek, placiček nebo můžete vytvořit jednu velkou placku a pak ji rozkrájet, hezky uhlaďte a dejte do trouby péct na 30 minut. Skladujte proložené pečímím papírem v uzavíratelné krabici.

  • Domácí skořicové cini minies


    cini minies
    Autor: Shutterstock.com
    Milujete skořicové čtverečky cini minies? Vykouzlete je doma pro celou rodinu, určitě vám budou chutnat stejně nebo dokonce víc, než ty kupované.

    Ingredience:
    200 g celozrnné mouky nebo najemno pomletých ovesných vloček
    50 g hladké mouky
    1 vejce
    40 g třtinového cukru
    ½ prášku do pečiva
    1 lžíce mleté skořice
    4 lžíce kokosového oleje
    3 lžíce mléka
    Skořicový cukr na posypání

    Postup:
    Rozehřejte kokosový olej s mlékem, přidejte vajíčko a rozšlehejte. Přidejte všechny sypké ingredience a vypracujte těsto. Rozdělte jej na polovinu a z každé vyválejte na pečícím papíře tenkou placku, kterou přeneste na plech. Lehce potřete mlékem, posypte skořicovým cukrem a dejte do trouby předehřáté na 160 °C péct na 10 minut. Ještě horké rozkrájejte za pomoci nože nebo radýlka na malé čtverečky a nechte vychladnout. Skladujte v uzavřené sklenici.

Diskuse ke článku
.