Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bolestí prosila lékaře: Uřízněte mi nohy!

Silvie Klimková je podle odborníků jediná u nás s tak agresivní formou lupusu. Jejími velkými pomocníky jsou vedle manžela i děti – syn Jan (17) a dcera Silvie (22).
7. října 2009 | 05:05

Silvie Klimková (40), matka dvou dětí ze Slovácka, patří k málu lidí, které postihlo vzácné onemocnění - zákeřný systémový lupus. Postupně napadá orgány v celém těle. Silvie ještě na své svatbě tančila, dnes je na vozíku.

Lékaře kvůli úporné bolesti sama prosila, aby jí amputovali nohy!

Silva se vyučila kuchařkou. V osmnácti se šťastně vdala. Narodila se jí dcera Silva (22) a syn Jan (17). Ráda si zatančila, život plynul bez problémů. Když jí bylo 30 let, nastal zvrat.

Otekly jí klouby na rukou a nohou. Diagnóza zněla – systémový lupus erithomates. Na chodidlech se tvořila hnisavá ložiska a postupovala ke kotníkům. „Bolest to byla taková, že porod byl proti tomu procházka,“ řekla.

Po bolavých nohou chodila dlouhých pět let! „Pak už jsem neměla až ke kotníkům žádnou kůži. Prožívala jsem tak velkou bolest, že jsem rodiče prosila, aby mě z uherskohradišťské nemocnice převezli do Brna a nechali mi uříznout nohy. Jinak že si něco udělám,“ vzpomíná.

Silvie Klimková je podle odborníků jediná u nás s tak agresivní formou lupusu. Jejími velkými pomocníky jsou vedle manžela i děti – syn Jan (17) a dcera Silvie (22).
Autor: Foto Blesk – Slávka Červená

V Brně se divili, že ještě žije. Měla otravu krve. Nohy jí amputovali do půl lýtek. Jenže rány se nezhojily. Opět se začala tvořit hnisavá ložiska. Před rokem Silvě amputovali levou nohu až nad kolenem.

„Místní lékař František Němeček je můj anděl. Denně šestý rok mi chodí nohy převazovat. Díky němu jsem s rodinou. Ne někde v ústavu,“ rozplakala se. „Beru silná analgetika, protože léky nezabírají. Vím, že nemám asi moc času, ale chtěla bych se dožít toho, až se děti osamostatní.


Co je to lupus - chronické onemocnění, které postihuje různé systémy v těle. Kůži, klouby, krevní buňky nebo ledviny. Choroba postihuje asi 5 lidí z milionu za rok. Nejčastěji ženy a dívky ve věku od 15 do 45 let. Příčina nemoci je dosud pro lékaře záhadou. Léky nemoc jen mírní.


Autor: Slávka Červená