Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rochová povýšila módu na umění. Kdo ji přijme, kdo odmítne?

7. října 2011 | 05:30

Je obecně známo, že česká návrhářská scéna hluboce zaostává za světem. Schází jí kreativita, čistota stylu, smyslu pro detail. Liběna Rochová patří k výjimkám, které se takové konstatování netýká a o to víc je otázka, kolik movitých dam svou kolekcí osloví. Většina z nich totiž na Pařížské třídě utrácí jmění za křiklavě efektní modýlky, protože si myslí, že jsou správně chic.

Přiznejme si, že drtivá většina tuzemských návrhářek včetně pár návrhářů postrádá osobitost, dost často jim chybí kvalitní materiály, cit pro detail. Naopak cirkusovou zdobností nešetří. Obecně lze říci, že se dělí na dvě sorty. Jedni jsou kýčaři a druzí nudí a nedostatku invence říkají elegance. Liběna Rochová, která malou komorní přehlídkou v privátu na Malostranském nábřeží odstartovala pražský Designblok Dreft Fashion Week, je jiná. Dramatická a přísně minimalistická zároveň. Zkrátka se liší a to je zásadní.

Jistě proto Rochová oslovuje v zahraničí, přestože její jméno široká česká veřejnost příliš nezná. Na rozdíl od Klíra, Rajské, Sedláčkové, Berg… Pokud se u nás Liběna zapsala do širšího povědomí, tak coby dvorní návrhářka večerních toalet pro Lucii Bílou. Mimochodem v malostranském privátu večerní róby, které každou přehlídku završují, chyběly. „Ukáži vám řadu plášťů, šatů a kostýmů. Velké toalety neuvidíte, protože si myslím, že by se měly vymýšlet každé ženě na míru. To, co bych ráda zdůraznila, je spojení rukodělných technik a purismu. “ řekla autorka, která si kolekci sama uváděla. I to je v Česku unikátní, stejně jako prezentace v privátu – na rozdíl od zahraničí, například Itálie, kde je ve vyšších společenských vrstvách poměrně častá.

Kdo přísnou eleganci ocení?

Rafinovaně jednoduché linie, velkorysé střihy, hladké plochy s doprovodem důmyslně efektního akcentu. Luxusní kašmír, kůže, hedvábí. Dokonale zpracované vnitřky včetně detailů. Nenápadný luxus, tichý půvab aristokracie, elegantní úspornost. Vše umocněné kožešinovými čepicemi, vysokými rukavicemi. Černá, vínová, kanárkově žlutá. Akcent fialové. Žádné vzory. Tak nějak by se dala charakterizovat aktuální kolekce Liběny Rochové, která je na české módní scéně výjimečná.

Otázkou je, kolik žen, které na takové modely mají, osloví. Většině z nich se možná budou zdát příliš nenápadné. Málo atraktivní. Většina z nich chce za peníze víc výrazného efektu, který často sklouzne k cirkusu. Každopádně Rochová patří k vlašťovkám dávajícím naději, že Praha bude mít za čas kredit jako za dob první republiky. Zatím má k metropoli módy daleko a vlašťovek jako Rochová (nějaké tu existují!) je zapotřebí víc. Dnes jsou pro dámy stále atraktivnější v pojetí módy dosti tuctové, rukopisem nijak jedinečné tvůrkyně - např. zmíněná Beata Rajská, Natali Ruden, Jana Berg a další jim podobné.

P.S. Vlašťovkou není jen Rochová, ale celá akce Designblok Dreft Fashion Week, jenž lze považovat za módní podnik roku. Praha se od 4.- 9. 10. stává jevištěm prezentace módy, která inspiruje, stojí za shlédnutí. Z českých tvůrců se na ní kromě Rochové objeví i tvorba podobně sofistikovaných návrhářů. jakými např. jsou Klára Nademlýnská, Monika Drápalová, Denisa Nová, Timoure et Group, Ondřej Adámek. Ze světa např. elitní Lavin, Laboutain, Escada, s hvězdami showbyznysu (včetně Madonny, Lady Gaga, Kate Perry) spolupracující Jeremy Scot. Přijela i topmodelka Petra Němcová. Pro veřejnost je podstatné, že se akce převážně odehrává v reprezentačních sálech Obecního domu a v pátek i v pasáži České národní banky, kde proběhne Fashion Night Jeremy Scotta pro Adidas.