Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nechcete být single? Buďte mingle! Spolu, ale zároveň sami!

  • 13. února 2021 | 06:00

    Nechcete žít sama, ale zároveň netoužíte po tom, aby bydlel partner s vámi? Zkuste nový trend v partnerském životě – mingle. Partneři žijí v dlouhodobém vztahu, nebo dokonce manželství, ale zároveň má každý svou vlastní domácnost, svoje finance a svou nezávislost. Scházejí se jen tehdy, když na sebe mají chuť a čas. Jaké výhody tenhle vztah má, a naopak jaká rizika hrozí?

    Moje kamarádka už dvanáct let žije tímhle způsobem. Po rozvodu si koupila byt a po pár letech si našla nového partnera. Nechtěla s ním ale žít pod jednou střechou – vadily jí tisíce věcí, které už nechtěla akceptovat. „Je mi čtyřicet, na to, abych nějakého chlapa předělávala, už nemám nervy. Nechci žádný závazky ani stresy,“ tvrdila. Od té doby se v jejím životě nic nezměnilo, tedy něco přece jen ano. Teď je jí přes padesát, děti odrostly a začala se cítit sama. Chybí jí společné usínání v posteli, společné večerní koukání na televizi.

  • Strach se připoutat

    Autor: iStock

    Další moje známá žije mingle život, protože se bojí zcela oddat. Má ráda svou svobodu a domnívá se, že když by s ním žila ve společné domácnosti, nemohla by dýchat. Taky se ale trochu bojí, jestli je její partner skutečně ten pravý. 

    Ano, k přirozenému vývoji patří období testování, ale to čekáme spíše v pubertě, kdy metodou pokusu a omylu zjištujeme, s kým bychom rádi žili. "Pakliže testováním v tom správném věku neprojdeme, objeví se líheň pro třicetileté mingles. Stále ještě testují, nejsou si jistí a nechtějí závazky. Ale ouha, okruh potenciálních vhodných protějšků se zužuje," říká psycholožka Magdalena Dostálová.

  • Rub a líc mingles vztahů

    Já osobně bych mingle být nemohla. To vím určitě. Svoboda a nezávislost jsou sice fajn, ale i ty mají svoje meze. Tenhle svazek podle mě není ideální, když už spolu máte dítě. Protože mu neposkytujete vzor, neukazujete mu, jak překonáváte partnerské krize, jak se udobřujete, jak zvládáte složitá období, kterými prochází každý vztah!

    Jako další nevýhodu mingle vztahu vidím fakt, že když přijde nějaká životní krize, partner se může z mingle vztahu mnohem rychleji vypařit. Možná se pletu, ale odborníci tvrdí totéž. Já osobně potřebuji chlapa, který mi bude držet hlavu nad záchodovou mísou, když budu zvracet, který mě v noci pohladí, když budu usínat, který prostě bude vedle mě – i když toho moc nenakecá.

    Zůstat „na půli cesty“ není je tak. A nedokáže to každý. Mingle vztah je totiž hodně náročný na důvěru a toleranci. Psychologové obecně dlouhodobou stabilitu mingles zpochybňují. Protože jedině společné soužití prověří, jak pevný váš vztah je. "Kvalitní vztah prostě vyžaduje celého člověka, má své etapy a vyvíjí se. Stále tedy platí, že většinou nejde být ve vztahu dost dobře šťastný, když jste v něm jen napůl," tvrdí psycholožka Dostálová.

  • Je pro vás mingle vztah vhodný?

    Pro koho se tedy hodí? Pro lidi, kteří chtějí budovat kariéru, zachovat si svoje soukromí a kteří se chtějí starat sami o sebe. Ocení ho možná i ti, kteří nechtějí ve vztahu stereotyp a vytahané tepláky s bačkorami a tiché večery, kdy si nemají co říct. Pokud věříte, že váš vztah bude neustále jiskřit díky tomu, že nebydlíte spolu, pak směle do toho. Z osobní zkušenosti ale můžu říct: Jiskry můžou lítat i pod jednou střechou. Jen je holt musíte vykřesat.

     

    Líbí se vám partnerský vztah "mingles" ?
    67,5%
    32,5%
    Děkujeme za Váš hlas!
    382 hlasů
    184 hlasů

      

Autor: aši
Diskuse ke článku
.