Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jsem sobec - no a co? Tohle je moje cesta ke štěstí

  • 16. prosince 2016 | 06:00

    Utopila jste se v povinnostech a starostech? Zkuste svůj životní prostor trochu zvětšit na úkor ostatních. Máte na to totiž právo. Přestaňte se pasovat do role mučednice krvácející pro štěstí druhých a myslete sama na sebe. 

  • Kdo je pozitivní sobec

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nemluvíme o lidech, kteří vás nechají kdykoli ve štychu jen kvůli tomu, že se jim zkrátka do pomoci nechce. To jsou sobci negativní, kteří vás pravděpodobně zneužívají a manipulují s vámi. Pozitivní sobec je ten, který se úspěšně naučí říkat ne, přestane myslet jen na druhé a rozhodne se realizovat plán na to, jak si svůj život i užít, ne ho prožít jako rukojmí druhých v kolotoči práce a plnění povinností.

  • Proč se jím stát

    ...
    Autor: Shutterstock

    „Zdravá dávka sobeckosti je zpětným ukazatelem toho, že se máte ráda, jste si vědoma svých kvalit a víte, co je tak akorát a co už příliš,“ říká psycholožka a osobní koučka Lucie Kolaříková. Láska k sobě samé navíc přitahuje lásku druhých. Ostatní vás nemůžou milovat, dokud k sobě nezahoříte pozitivním citem vy sama. Lidé pak pouze zrcadlí váš vztah k sobě samé.

  • Pro radost

    ...
    Autor: Shutterstock

    V práci po vás chtějí doslova zázraky, doma pilně píšete s dětmi úkoly a večer dorazí drahý s prázdným žaludkem a jasným očekáváním teplé večeře. Dřív, než se z toho zblázníte, si prosaďte volno. Cvičení, vínko s kamarádkou, kosmetiku… Však víte sama nejlépe. Jedině tak se z vás časem nestane zakyslá uštvaná ženská, která bude mít pocit, že jí život protéká mezi prsty.

  • Pro svobodu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Kamarádka vás prosí, abyste jí pohlídala kočku na celých čtrnáct dní a kolegyně vás uhání, abyste jí pomohla se zakázkou, i když sama jste s termínem odevzdání na štíru. Slušnost, kterou nám rodiče odmala vtloukali do hlavy, nám sice velí s nadšením souhlasit, ale realita by měla být jiná. Nemůžete přece souhlasit s něčím, co vám naruší plány nebo ohrozí pozici ve firmě. Vypustit z úst slůvko „ne“ vám ušetří nejen nervy, ale i frustrující pocit, že svůj život nemáte pod kontrolou.

  • Pro klid

    ...
    Autor: Shutterstock

    Už dlouho vám vadí, jak se váš muž chová? Co na vás zkouší nejlepší kamarádka nebo šéfová v práci? Jestliže se opravdu trápíte a nevidíte řešení, přestaňte nečinně přihlížet a začněte konat. Zůstávat ve vztahu, který se řítí do záhuby, v práci, ze které vás bolí žaludek, nebo ze zvyku kamarádit s někým, kdo vám vysává energii, nemusíte. Možná je to trochu sobecké, ale od toho na světě opravdu nejste.

Autor: red
Klíčová slova:  láska a vztahy, sobectví, sobeckost, svoboda
Diskuse ke článku
.