Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Říkáte dětem, že dárky nosí Ježíšek? Poškozuje lež vztahy v rodině?

  • 4. prosince 2016 | 06:00

    Co myslíte, je správné nechat děti v domnění, že dárky nosí Ježíšek, nikoli táta s mámou? Nebo je lepší jim od útlého dětství vtloukat do hlavy, že žádný tajemný Ježíšek, který dělá stopy v obýváku, neexistuje? Odborníci nejsou zajedno – někteří tvrdí, že dětem nemáme lhát, druzí by z téhle lži žádnou tragédii nedělali.

  • Ježíšek: symbol Vánoc

    vánoce, děti
    Autor: Shutt

    Co si budeme povídat, pro většinu dětí je Ježíšek symbolem Vánoc, a kdyby ten zmizel, asi bychom byli velmi smutní. Jak ale tvrdí dva američtí akademici v lékařském časopise Lancet Psychiatrist, říkat dětem, že dárky nosí Santa Claus (u nás Ježíšek), může mít z dlouhodobého hlediska negativní vliv na rodinné vztahy, a tento mýtus může dokonce rodinu poškodit. Jakmile totiž dítě zjistí, že mu rodiče neříkali pravdu, naruší se tím jeho důvěra v rodiče, což se pak táhne celým dalším životem.

     

  • Někteří psychologové říkají: Lhát se nemá!

    ...
    Autor: Shutterstock

    Profesor Christopher Boyle, psycholog na University of Exter, a výzkumnice Kathy MacKay z University of  New England v Austrálii tvrdí, že je nepřijatelné dětem lhát o existenci Santa Clause. Každá lež totiž vyjde najevo. A to prý není dobře. „Když jsou rodiče schopní lhát o něčem tak magickém a zvláštním, nemůžou spoléhat na to, že je později budou děti vnímat jako strážce moudrosti a pravdy,“ říkají oba psychologové. Podle nich je totiž zpochybňována rodičovská morálka. Na druhou stranu je ale těžké vychovávat děti bez použití tohoto vánočního mýtu.

  • Může lež o Ježíškovi poškodit důvěru?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Jde o to, že tenhle mýtus je založený na lži. A v okamžiku, kdy se dítě zeptá "mami, je Santa (Ježíšek) skutečný?", vy se musíte rozhodnout, co mu říct. Oba psychologové říkají, že rodiče jsou vlastně motivováni sobeckou touhou prožít znova své dětství. Jakmile se děti dozvědí pravdu od třetí strany, ať už to je kdokoli, může to mít vliv na důvěru, která existuje mezi dětmi a rodiči.

     

  • Mýtus, který má smysl

    ...
    Autor: Shutterstock

    Je to opravdu takový problém, nechat děti, aby věřily v tenhle krásný mýtus? Ne všichni psychologové mají podobný názor jako profesor Boyle a Kathy MacKay. Česká psycholožka Magdalena Dostálová se domnívá, že z ježíškovské tradice, která je pevně v naší kultuře zakotvena, není potřeba dělat strašáka potenciálně narušujícího vztahy mezi dětmi a rodiči. „Děti mají rády pohádky a legendy, je to přirozená cesta, jak se dozvědět něco o principech, na kterých svět funguje. Ale také jde o to, že se rozdělím o to, co mám – třeba s chudým pocestným, kterému nachystáme u stolu talíř navíc.“

     

     

  • Nechme děti, aby si samy přišly na pravdu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Ježíšek je postaven na principu odměny za (celoroční) práci. „Dítě v něj nejdříve věří, stejně jako věří v existenci pohádkových postav, postupem času však samo přichází na to, že se jedná o legendu. Nechme dítěti tuhle cestu, nechme jej, aby samo objevilo, jak to s Ježíškem je. Když se dítě zeptá, jestli Ježíšek existuje, nechala bych jej, aby mi nejdříve vysvětlilo, co si o tom myslí. Na jeho pojetí bych potom navazovala. Někdy se dozvím, že dítě na Ježíška věří, ale kamarádi ve škole mu sdělili, že Ježíšek není, dítě však přesto na Ježíška věřit chce. Ježíšek nám navíc taky může umožňovat, abychom se všichni spolu ve zdraví sešli.“

     

     

Autor: aši
Diskuse ke článku
.