Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

DASH dieta

DASH dieta
14. prosince  2014 
 18:07

DASH dieta (z anglického Dietay Approaches to Stop Hypartension) byla navržena nutriční specialistkou Marlou Heller a původně měla být podpůrnou léčbou pacientů s vysokým krevním tlakem a zvýšenou hladinou cholesterolu. Jde o celkem prověřený způsob jak zhuhnout, ale zájemce musí dodržovat poměrně přesně daná a do dvou fází rozdělená doporučení. 

Co můžete čekat: Jedna z nejpopulárnějších diet dneška odborníky vysoce uznávaná je především o změně životního stylu. Zásadně redukuje sacharidy a také nedoporučuje žádné kardio cvičení.

Výhody a nevýhody: Jde o dietní režim vyvinutý jako podpůrná léčba pro pacienty s vysokým krevním tlakem a rozhodně bude mít na váš metabolismus příznivější a dlouhodobější efekt než třeba herbalife.

Dieta má dvě fáze.

  • První trvá zhruba dva týdny a je třeba výrazně snížit příjem sacharidů, čímž se tělo připraví na druhou fázi a bude spalovat snadněji. Jídelníček je v této fázi postavený na vyloučení cukrů, ovoce a obilovin a naopak se zvýší příjem bílkovin.

  • V druhé fázi přidáte sacharidy, ale stále vynechávejte bílý cukr a sladké pečivo, volte celozrnné pečivo, ovoce a zeleninu. Dále se vyhýbejte moučné zelenině, tzn. hrášku, kukuřici, bramborám, dýni. Do svého každodenního jídelníčku zařaďte také jídla bohatá na bílkoviny - libové maso, luštěniny, ryby, čerstvé sýry, tvaroh a ořechy.

Důležité je si dát tři hlavní jídla a mezi nimi dvě svačiny, vyhněte se kardio cvičení (běh, zumba, aerobik) a raději zvolte procházku, jógu nebo pilates. Necvičte však déle než 30 minut. Spěte alespoň 7 hodin, dostatečně pijte, nevynechávejte sůl (ale solte s mírou) a vyhněte se kofeinu. Spíše než o dietu jde o zdravější životní styl, a proto se nemusíte bát jojo efektu.

Diskuse ke článku

.

Nejčtenější články

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji