Dobrou chuť!

Gulášová párty

Pikantní hovězý guláš

Pikantní hovězý guláš
Foto: Michal Protivanský

Fotogalerie

2 fotografie

Pikantní hovězý guláš
Zbojnický mls
7. listopadu 2005 | 17:00

Už je to dávno, co se guláš zabydlel v české kuchyni. My se ho nevzdáme

Reklama

Guláše se nemusí bát ani začátečnice. Zvládne ho každá žena, ale musí počítat s tím, že co kuchařka, to jiný guláš. Spíš se obejde bez zkušeností než bez trpělivosti. Základem je totiž měkké masíčko a zejména hovězímu masu to někdy trochu trvá. PIKANTNÍ HOVĚZÍ GULÁŠ BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 750 g hovězího masa (zadní hovězí a kližku v poměru 1:1) * 600 g cibule * mletou sladkou papriku * 1 konzervu rajského protlaku * hladkou mouku na zahuštění * 2 feferonky * olej * sůl, pepř Postup: Cibuli oloupejte, maso opláchněte pod studenou vodou, osušte a nakrájejte na kostky s hranou asi 2 cm. V hrnci rozpalte olej a cibuli smažte až do karamelového zbarvení. Přidejte maso, papriku, osmahněte, pak přidejte protlak. Podlijte vodou tak, aby maso bylo ponořené, osolte a opepřete. Maso duste hodinu až hodinu a půl. V průběhu dušení guláš kontrolujte, jakmile se voda skoro vyvaří, opět ji doplňte. V průběhu vaření guláš dochucujte. Nakonec přidejte jednu nebo dvě feferonky nasekané najemno a guláš zahustěte tmavou jíškou. Ještě krátce povařte. RUMCAJZŮV GULÁŠ BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 750 g uzeného kolena * 2 cibule * 4 rajčata * 4 papriky * hladkou mouku * sádlo * sůl, pepř Postup: Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, osmažte ji na sádle nebo na oleji. Přidejte maso z uzeného kolene nakrájené na kostičky a chvíli je poduste. Pak přidejte rajčata nakrájená na kolečka a papriky nakrájené na nudličky. Duste až do změknutí. Nakonec zaprašte hladkou moukou a ještě krátce poduste. ZBOJNICKÝ MLS BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 600 g vepřového a hovězího masa * 100 g uzené slaniny * 1 menší hlávku zelí * 4 větší brambory * 2-3 hřibovité houby (mohou být sušené) * 1 větší cibuli * 1 stroužek česneku * 1 feferonku * kmín * mletou papriku * sůl Postup: Maso a slaninu nakrájejte na kousky, cibuli nadrobno. Houby očistěte a nakrájejte, sušené namočte do teplé vody. Slaninu osmažte, přisypejte cibuli a poduste, přidejte papriku a zalijte trochou vody. Přidejte maso, feferonku, prolisovaný česnek, kmín a osolte. Duste, dokud maso nezměkne. Přidejte nakrájené zelí, brambory, houby a ještě povařte. Podávejte s chlebem. VEPŘOVÝ S PAPRIKOU BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby): * 500 g vepřového plecka * 200 ml masového vývaru * 2 cibule * 70 g rajčatové protlaku * 3 papriky * 2 stroužky česneku * mletou sladkou papriku * tymián * kmín * sůl Postup: Maso omyjte, osušte,nakrájejte na kostky. Očištěnou cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte na oleji, přikryjte a duste doměkka. Přidejte prolisovaný česnek, rajčatový protlak, poduste, osolte, přidejte mletou papriku, tymián a kmín. Do cibulového základu vložte maso, podle potřeby podlijte vývarem a přikryté duste doměkka. Před koncem přidejte očištěné papriky a kapii nakrájené na nudličky. Podávejte tradičně s knedlíkem nebo s chlebem.

Sdílej na facebooku
reklama