Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dokázal to! Shodil 35 kilo a poradí vám, jak na to + jídelníček na dnešek

Miroslav Veselý (44) byl tlouštík s velkým břichem
28. ledna 2009 | 05:03

Pan Veselý je obyčejný chlap z Bratislavy. Byl zvyklý na řízek se salátem, šišky s mákem, hamburgery, sladkosti a také seděl celý den u počítače. Že je tlustý, věděl. Aby ne, vždyť měl 115 kg. Rozhodnutí zhubnout stále odsouval. Od nového roku, od pondělka, po dovolené… Nakonec se odhodlal a dnes má 80 kg. Jak to dokázal?

!!!Dokázali jste také tak zhubnout. Napište nám, případně pošlete fotografie na online@blesk.cz!!!

 

Miroslav Veselý (44) byl tlouštík s velkým břichem

S nadváhou se Miroslav Veselý potýkal velmi dlouho. "Necítil jsem se dobře, funěl jsem do schodů a v noci se potil. To se mi samozřejmě nelíbilo. A taky ty poznámky známých, například ve kterém jsem měsíci. Měl jsem totiž opravdu vypasené břicho."

Miroslav Veselý (44) byl tlouštík s velkým břichem
Autor: archiv Miroslava Veselého

Těžké začátky
Mirek si uvědomoval, že je na jídle závislý. Když začne, nedokáže se přestat cpát. Rok před tím, než zhubnut, viděl dokument o člověku, který shodil 180 kg. "Říkal jsem si, nějaký Angličan je toho schopný a já ne? Dobře, budu jíst hodně ovoce a zhubnu. A koupil jsem si 2 kg banánů. Za chvíli jsem se všechny snědl. Nejenže jsem v nich přijal extrémní dávku cukru, ale za hodinu jsem měl zase hlad jako vlk," hovoří o své zkušenosti. "Tak jsem si řekl, že si koupím tabletky na hubnutí. Dobral jsem balení a vida, 5 kg bylo dole. Ale do týdně jsem je měl zpátky."

Konečně správná cesta
"Začal jsem pátrat na internetu," vypráví Mirek. "Nastudoval jsem energetické hodnoty potravin, pochopil, že hubnutí má svá pravidla, která nejdou obejít. Když už jsem věděl, co, kolik a kdy a podřídil tomu svůj režim, šla moje váha konečně dolů."

Krizové okamžiky
Kdy mu bylo nejhůř? "Nebudu lhát. Pořád je těžké odolat čokoládě nebo vydatnému obědu u maminky. Také občas zhřeším." Podle Mirka je lepší si hřích pořádně užít a pak pokračovat dál svou dietní cestou.

Miroslav Veselý (44) byl tlouštík s velkým břichem
Autor: archiv Miroslava Veselého

Sladkosti, můj hrob
Mirkovi trvalo rok, než zhubnul 35 kilo. "Mnohokrát jsem byl rozzlobený, jak pomalu to jde. Musel jsem si přísně zakázat sladkosti a nesměl je mít na očích. Stejně jako vyléčeného alkoholika láká deci vína, já se musím držet dál od čokolády. Jasně, že bych si rád dal větrník, pak druhý a třetí. Ale nedám a vím, že se mi zákaz vyplatí dodržet."

Cvičit se musí
Mirek říká, že sport a pohyb nikdy neměl rád. Také proto se dostal na 115 kg. "V jedné lékařské studii o obezitě byl prezentován výzkum o lidech, kteří hubli bez cvičení a přibrali do roka kila zpět. Tak jsem věděl, že nemám na výběr." Teď Mirek chodí do posilovny i 3 x týdně a má speciálně sestavený trénink.

Dokázal jsem to!
Mirek neříká, že je to lehké a že vás to v některých okamžicích přestane bavit. "Cokoli chcete dokázat, musíte být zorientovaný, o problematice něco vědět a mít vůli. A když se dostaví první výsledky, jenom vás to pozitivně nakopne."

Pokud celé hodiny namáháte oči, pomozte jim přírodním lékem z medu a mrkve.
Autor: Michal Protivanský

Jídelníček na dnešní den: mírná redukční dieta

Přijatá energie za celý den: 6626 kJ = 1577 kcal

Snídaně: Celozrnný chléb (80 g), margarín light (10 g), Hermelín figura (50 g), rajče
Svačina: 200 g pomeranče a 1 bílý jogurt
Oběd: Polévka hovězí s nudlemi, vepřové maso na pórku a dušená rýže
Svačina: Mrkvový salát a křehký chléb
Večeře: Pečená treska s fazolkami v tomatě

Akrobatický ping-pong
Autor: YouTube

Sportovní tip

Ping pong

Výdej energie: 1250 kJ/hod

Pokud vydržíte celou hodinu hrát, vydáte docela dost energie

+ vhodné pro staré i mladé

- musíte mít vybavení: stůl, pálky a míček

Autor: Iva Dvořáková
Diskuse ke článku
.
Související články