Šikovná kuchařka si ale dokáže poradit v každé situaci a umí nenápadně nahradit drahé maso levnějším. Část masa, popřípadě všechno maso v pokrmech, můžeme také nahradit "umělým masem"…
Náhražky masa jsou po šikovné kuchyňské úpravě chuťově jen těžko k rozeznání od skutečného masa. Navíc mají tu výhodu, že zatímco maso zpracováním svůj objem zmenšuje, umělá masa naopak bobtnají. Takže spotřebujeme menší (většinou až poloviční) množství těchto náhražek. A tím ušetříme.
NAŠE TIPY:
1. Nahraďte drahé maso levnějším
* drahé hovězí maso, které se musí navíc dlouho vařit, nahraďte stejně lahodným a levnějším masem krůtím nebo kuřecím
* Kupujte vždy celé kuře, popř. kachnu, husu či krůtu. Vyjde vás to mnohem levněji než nákup stejné gramáže drůbežího po dílech. Co z naporcovaného kuřete či jiné drůbeže hned neupotřebíte, můžete zamrazit pro pozdější použití.
* V některých pokrmech můžete drahé hovězí plátky nahradit vepřovými (např. ptáčky)
* Využívejte více mleté maso s vysokým procentem libovosti (kolem 70 procent). Můžete takk připravit chutné a levné řízky (např. holandské), popř. upečte sekanou a n aplátky nakrájejte do svíčkové omáčky. Místo drahého hovězího.
* Zaměřte se na vepřový bůček, který se dá zpracovat na sto způsobů. Jeho vysokým kalorickým hodnotám se vyhnete, když ho budete upravovat ve vakuovém sáčku
* Nepodceňujte masové konzervy, jsou mnohem levnější než čerstvé maso. Určitě ale nevybírejte ty nejlevnější, sledujte hodnorty uvedené na obalu konzerv. Čím vyšší procento masa, tím kvalitnější konzerva.
* Sledujte slevové akce obchodních řetězců, často nabízejí maso za výhodné ceny (z poslední doby např. 1 kg vepřové kýty b.k za 90 Kč, či bůček za 50 Kč)
2. Náhražky místo masa
* v karbanátcích nebo sekané nahraďte část masa stejným množstvím syrové a lehce osmažené cibulky a trochou nastrouhaného syrového bramboru
* Nedáte-li dopustit na živočišné bílkoviny, zvolte jako náhradu masa Šmakoun, vyrobený z bílku vajec. Je to proteinová bomba bez cholesterolu.
* Mezi rostlinné náhražky masa patří zejména výrobky ze sóji - tofu, tvaroh ze sójového mléka a tempeh, což jsou placky z fermentovaných sójových bobů. Třetím favoritem na náhradu masa je seitan, který se vyrábí z pšeničné mouky.
3. Ušetřte při přípravě masa
* Nebojte se používat tlakový hrnec, tzv. »papiňák«. Dnes již jsou spolehlivé a bezpečné a zkracují přípravui masa minimálně o polovinu.
* Maso budete tepelně upravovat kratší dobu, když ho nejprve naložíte do zakoupené, nebo i doma připravené marinády. Spolehlivými ingrediencemi jsou např. podmáslí, jogurt, víno, či ocet.
* Hovězí nebo vepřové maso před zpracováním potřete tlustou vrstvou hořčice, která maso okoření a navoní. Při dušení ho podlívejte přírodním vínem
* připálené maso se dá ještě zachránit, pokud velkoryse odříznete černá místa. Potom maso omyjte, osušte a opečte
* k vaření můžete použít i maso ze staršího dobytka a slepic, k pečení se hodí jen maso mladé krájejte maso na velmi tenké plátky, podaří se vám to, když ho lehce namrazíte. Maso krájejte vždy příčně k vláknům
4. Udělejte si zabijačku a konzervujte!
* mnohá jatka nabízejí za výhodnou cenu prodej prasečích půlek, včetně vnitřností.
* udělejte si dostatek prostoru v mrazáku a zbytek masa podomácku zakonzervujte tedy zavařte.
* dodržujte naprostou čistotu materiálu i kuchyňského náčiní
* používejte jent bezvadné zavírací a sterilační zařízení a nádoby
* obsah masových konzerv před plněním do sklenic dobře tepelně upravte
* konzervy nepřeplňujte, maso však musí být vždy potopeno
* sklenice musíte co nejdříve sterilovat, aby jejich obsah nepodléhal škodlivým změnám.
Náš tip: Domácí bůčková konzerva
Konzervaci názorně popíšeme v tomto postupu. Vepřový bůček bez kosti nakrájíme na větší stejnoměrné kostky a dáme dusit na zlatavě osmaženou cibulku. Přidáme kmín, sůl a rozetřený česnek. Občas promícháme, podléváme vývarem z kostí. Jakmile maso pustí šťávu a přestane být uvnitř krvavé, vyjmeme ho z nádoby a šťávu ještě krátce povaříme. Do připravených obalů plníme nejprve maso, to pak zaléváme vzniklou šťávou. Uzavřeme a ihned sterilujeme asi 40 minut.
Levné masové recepty
a kolik ušetříte
Buřtočína
300 g jakékoliv uzeniny, zelenina (rajčata, papriky), 3 vajíčka, kečup, plnotučná hořčice, sůl, pepř, možno chilli
Do hrnce nalijeme na dno trošku oleje. Na tenké proužky nakrájíme salám, přidáme ostatní ingredience (podle "oka" a dle chuti) a vše pořádně promícháme. Buřtočínu můžete naložit den předem, ale není to podmínkou. Směs pak stačí osmažit na pánvičce a podávat s jakýmkoliv pečivem. Moje rodina má ráda pěkně křupavoučký domácí chléb
Ušetříte 100 Kč: nahraďte 1 kg vepřové pečeně bez kosti za 160 Kč (nebo kýty bez kosti za 125 Kč) 1 kg točeného salámu za 60 Kč
Zapékané brambory s tofu
1 kg brambor, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 250 g tofu, Solčanka, majoránka, kmín, zeleninové ochucovadlo, sůl
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na asi 3 až 4 mm plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Plátky brambor rozložíme na vymazaný plech, posolíme je, podle chuti posypeme Solčankou, kmínem, majoránkou a poklademe kolečky cibule. Tofu nakrájíme na tenké plátky, klademe na brambory a osolíme. Brambory s tofu zapečeme v troubě.
Ušetříte 60 Kč: 250 g tofu vás přijde asi na 20 Kč nahradíte tím v receptu 500 g vepřové pečeně za 80 Kč.
Pomazánka ze zbytků masa
400 g zbytků masa, 4 brambory, 2 mrkve, 2 cibule, okurky, česnek, hořčice, tymián, sůl
Vepřové a hovězí maso umeleme na masovém strojku s vařenými brambory, okurkami a mrkví. Cibuli pokrájenou na silnější kolečka spaříme vařící vodou, necháme 5 minut stát a pak umeleme a přidáma k masu. Vmíchámeprolisovaný česnek, hořčici, tymián a vše dobře promícháme. Mažeme na topinky.
Ušetříte 35 Kč: 400 g vepř. kýty za 50 Kč nahradíte ořezaným bůčkem za 15 Kč.
CENY MASA
Hovězí maso (z mladých býků)
Hovězí zadní b.k. z kýty (pečení, plátky) 181 Kč/kg
Hovězí přední b.k. z plece (pečení, guláš) 155 Kč/kg
Hovězí přední s.k. (polévka) 68 Kč/kg
Hovězí kližka býk (guláš) 128 Kč/kg
Hovězí roštěná (rostbíf, stejk) 203 Kč/kg
Hovězí svíčková býk (medailonky, tatarák) 600 Kč/kg
Hovězí mleté (70% libovost) 72 Kč/kg
Vepřové maso
Vepřová plec s.k. (pečení) 97 Kč/kg
Vepřová plec b.k. (guláš) 123 Kč/kg
Vepřová kýta b.k. (řízky) 137 Kč/kg
Vepřová pečeně s k. (pečení, nadívání) 128 Kč/kg
Vepřová pečeně b.k. (minutky, řízky) 170 Kč/kg
Vepřová krkovice s k. 115 Kč/kg
Vepřová krkovice b.k. 137 Kč/kg
Vepřový bok s k. 70 Kč/kg
Vepřová panenka 190 Kč/kg
Kuřecí maso
Kuře celé 58 Kč/kg
Prsa b.k. 135 Kč/kg
Stehna 60 Kč/kg
Křídla 45 Kč/kg
Náhražky masa
Živočišné
Šmakoun 500g 87 Kč
Rostlinné
Tofu natural 500 g 38 Kč
Seitan natural 500 g 48 Kč
Tempeh 500 g 73 Kč