Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Obrana proti obtěžování

Co dělat, když se nám strach vymkne z rukou a začne nás ovládat?
24. září 2008 | 09:20

Nebezpečí může číhat za každým rohem. Proto nikdy nevíte, kdy se dostanete do blízkosti sexuálního devianta. Co v takové situaci dělat?

Odpovídá:

Mgr. Radana Štěpánková,

psychologická poradna Rovena Nymburk

Jak bychom se měly zachovat, když jdeme opuštěnou ulicí, stojíme na opuštěné zastávce a máme pocit, že nás někdo sleduje, nebo nás začne obtěžovat? Jak jednat v případě, že se na nás "nalepí" cestou domů?

Velmi důležité je zachovat chladnou hlavu, nepanikařit a podniknout kroky, které vám zajistí bezpečí. Každopádně doporučuji situaci nepodceňovat, lepší je být považována za "paranoidní", než se stát nezvěstnou! Napadá mne několik možností: držet u úst mobil, předstírat rozhovor a říkat třeba větu: "Ano, Milane, jsem kousek od Tebe, pojď mi naproti." I útěk do bezpečí, zazvonění na cizí domácnost může být řešením. Nemusíte se stydět vytočit 112 a informovat o tom, kde se nacházíte a co se děje. Můžete se připravit na sebeobranu – to znamená připravit se například na to, že klíči píchnete útočníka do očí, kopnete do rozkroku apod.

Co dělat, když nás začne obtěžovat i slovně? Je dobré být komunikativní, anebo spíš odtažitá? Jak je nejlepší reagovat, když mu jasně dáme najevo, že o kontakt nestojíme, ale on se svými řečmi skončit nehodlá?

Máte velmi krátký čas, abyste rozpoznala závažnost situace i typ člověka, který vás obtěžuje. To se často nedaří ani specialistům. Člověk připravený jednat pudově, agresivně a sexuálně má "zastřený zrak" a spíše snížený slovní projev. Jasně mu řekněte, že vám je jeho kontakt nepříjemný. Doporučuji položit mu nějakou otázku. Podle odpovědi poznáte jeho schopnost slovně reagovat.

Nemělo by se takové neodbytné chování někde hlásit? Je vůbec ještě v mezích zákona?

Přesnější znění zákona neznám, napadá mne, že by mohlo jít o porušování zákona o omezování osobní svobody. V případě, že máte pocit, že se šlo o člověka nebezpečného, hlášení je jistě možné, už proto, že policisté budou vědět, že v těch místech už taková situace nastala. Bude-li podobných hlášení více, jistě bude snadnější zajistit bezpečnost.

Autor: duš
Související články