Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vydejte se na houby!

5. září 2008 | 12:33

Říká se, že všechny houby jsou jedlé, ale některé jen jednou. S našimi radami se nemusíte ničeho bát. Takže hurá do lesa, ať máte z čeho vařit!

Jen ty, které známe
Základní rada zní: V kuchyni využíváme jen ty druhy hub, které bezpečně známe. V tomto směru musíte dávat pozor na malé plodnice, které ještě nemají plně vyvinuté rozpoznávací znaky.

Do čeho je uložit
Houby sbírejte do proutěného košíku, aby mohly dýchat. Náhradou je papírový sáček. V žádném případě nepoužívejte plastový sáček, ve kterém necirkuluje vzduch. Houby by zvlhly, zapařily se, a tím by se znehodnotily.

Když přijdeme domů
Čerstvě nasbírané houby zpracujte co nejrychleji, v lednici je skladujte nejdéle 48 hodin. Houby rychle očistěte od zbytků půdy, ale dbejte i na vyčištění členité nebo duté plodnice. Houby raději neoplachujte pod tekoucí vodou, protože by ztratily charakteristickou vůni.

Co se k čemu hodí
Do polévek a směsí, do smaženic čí do omelet se hodí všechny druhy hub. Na smažení nebo grilování jsou vhodnější tvrdší druhy hub. Ať už houby připravujete jakkoliv, vždy pamatujte na to, že je solíme až těsně před dokončením. Jinak by pustily příliš vody, což by ovlivnilo jejich konečný vzhled na talíři.

Co byste měla vědět před vařením

* Když při kuchyňské přípravě používáte sušené houby, namočte je nejdříve na 20 až 30 minut do teplé vody, aby změkly.

* Ze 100 g sušených hub získáte množství, které odpovídá přibližně 500 g čerstvých hub.

* Pokrmy z hub jsou těžko stravitelné, proto je podávejte vždy s chlebem nebo pečivem. Vhodné jsou i zeleninové přílohy a saláty.

* Tvrdý alkohol zrychluje přenos toxinů v krvi, proto se nedoporučuje konzumovat ho společně s houbami. I jedlé houby se mohou v kombinaci s alkoholem stát zdrojem pocitů nevolnosti.

* Před sušením houby nikdy neomývejte. Zvýšil by se tak obsah vody a doba sušení by se značně prodloužila.

* Mražené houby nikdy nerozmrazujte, ale bez prodlení je tepelně zpracujte. Houby také nikdy znovu nezmrazujte.

Autor: lap, luc