Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cestujeme se zvířaty

Psa nechte při zastávkách proběhnout, vyvenčit a napít se.
21. srpna 2008 | 13:45

Někdy se nám nepovede sehnat pro našeho čtyřnohého kamaráda hlídání, jindy ho chceme vzít na dovolenou s sebou. Jak se na cestu se zvířetem připravit?

Díky vstřícnosti cestovních kanceláří už není nemožné vzít domácího mazlíčka s sebou, ale kromě zábavy to s sebou nese i různé komplikace.

Co potřebuje váš pes nebo kočka na cestu do zahraničí

  1. Pas zvířete. Tento dokument je jednotný a platný ve všech členských zemích EU. Obsahuje identifikaci zvířete (tetování nebo číslo čipu), majitele a údaje o vyšetření, očkování a odčervování. Tento pas vydávají schválení veterináři. Mějte jej vždy při sobě.
  2. Identifikace zvířete tetováním nebo čipem. Tetování se týká zvířat, která jsou vedena v plemenných knihách. Ostatní zvířata musí být opatřena čipem. Čipování také zajišťují schválení veterináři.
  3. Očkování proti vzteklině. Toto očkování je povinné pro zvířata po 3. měsíci věku a nesmí být starší než jeden rok. Některé země požadují kromě očkování proti vzteklině ještě serologické vyšetření účinnosti tohoto očkování. Toto vyšetření provádí lékař odběrem krevního vzorku a jeho testem v laboratoři.
  4. Některé země navíc před cestou požadují ošetření zvířat proti echinokokóze a klíšťatům.
  5. Většina zemí mimo EU vyžaduje také potvrzení veterináře o zdraví zvířete a tzv. kulaté razítko, které dokládá, že v místě bydliště zvířete je "příznivá nákazová situace", a nehrozí tedy riziko nákazy.

Psa nechte při zastávkách proběhnout, vyvenčit a napít se.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Tipy na cestování s domácími mazlíčky

- Na cestu vyjíždějte ráno, dokud je ještě chladno, nebo večer.

- Mějte s sebou připravenou vodu, anebo svému zvířátku ochlazujte hřbet a tlapky mokrým hadrem ( v pet shopech nabízejí dokonce speciální letní oblečky).

- Kočku vždy vozte v přepravce. Pokud není zvyklá na vodítko, neberte ji na dlouhé cesty.

- Psa nechte při zastávkách proběhnout, vyvenčit a napít se.

- Nenechávejte zvířata v zavřeném autě během dne. Teplota uvnitř jim může způsobit úžeh nebo i smrt přehřátím.

- Při zdravotních problémech se obraťte na veterináře.

Autor: len
Související články