Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Léto na koupalištích - 2. díl

5. srpna 2008 | 13:20

Vydali jsme se na naše oblíbené plovárny a zjišťovali jsme, jaké služby poskytují, kolik stojí vstupné a další užitečné informace.

Vypravili jsme se proto na některá místa, abychom pro vás zjistili, jaký poskytují návštěvníkům servis.

Dnes vám přinášíme další tři.

Kutnohorská plovárna

Pokud budete při letních putováních po vlasti české projíždět Kutnou Horou, určitě navštivte zdejší plovárnu. Vedle středověkých památek se totiž i ona řadí mezi místní chlouby. Plovárnu najdete v Čáslavské ulici, hned vedle krytého plaveckého bazénu téměř v centru města. Z centrálního náměstí vám proto cesta na koupaliště potrvá pouhých 10 minut.

Areál koupaliště je rozdělen na plaveckou a rekreační část. Pro opalování jsou vám k dispozici dvě travnaté pláže. Na jedné z nich můžete zadarmo využít dřevěná lehátka. Pakliže budou plně obsazená, nezoufejte! Můžete si za 20 Kč pronajmout lehátko plastové.

Do areálu plovárny se dostanete za pomoci magnetické karty, kterou zakoupíte v pokladně u vstupu. Vyjde vás na 20 Kč, ale pozor! Vstupné si na ní musíte teprve nabít! Peněz navíc však nelitujte, karta totiž platí celé dva roky.

Při odchodu z areálu dostanete razítko a bezplatně se zase můžete vrátít zpátky. A pokud byste si třeba chtěla zajít do centra, můžete si za 5 Kč zakoupit tzv. vrácenku.

Otevírací doba přes prázdniny: 9 – 20 hod

Vstupné: Dospělí a děti nad 140 cm: 70 Kč/ den, od 16 hod.: 60 Kč,
děti 100 – 139 cm: 50 Kč, důchodci: 50 Kč

Parkování
Kolem areálu bylo vystavěno nové parkoviště, takže nějaké místo určitě najdete. A zadarmo!

Občerstvení
Pokud vám začíná kručet v břiše, zavítejte do bufetu hned vedle pláží. Zahnat hlad můžete třeba langošem (30 Kč) nebo párkem v rohlíku (15 Kč). A jídlo zapít pivem (25 Kč), vodou nebo limonádou (25 Kč).

Pokud nemáte rádi nezdravá jídla z rychlého občerstvení, můžete zajít do restaurace, která je umístěna v dolní části krytého plaveckého bazénu.

Proti nudě
Když vás plavání a opalování omrzí, ale ještě se vám nechce pryč, zasportujte si! Za 100 Kč za hodinu si můžete zahrát plážový volejbal, kroket nebo stolní tenis.

Koupaliště Kralupy nad Vltavou

Kralupské koupaliště má jednu nespornou výhodu. Je klidné a nachází se mimo ruch města.

Je ideálním místem pro rodiny s dětmi. Nabízí kromě jiného velký bazén pro plavce i malý pro neplavce. O bezpečnost návštěvníků se zde starají pozorní plavčíci. Každý den jste informována o teplotě vody v plaveckém i neplaveckém bazénu a také o teplotě vzduchu. Pokud tedy chcete vyrazit na výlet na nějaké dosud nevyzkoušené koupaliště, máte možnost. Do Kralup se dostanete po dálnici, vlakem, ale vede sem také cyklostezka.

Otevírací doba přes prázdniny: 9 –19 hod

Vstupné: Dospělí: 50 Kč/ den, děti do 12 let a důchodci: 30 Kč, (do 2 let 20 Kč)
(Po – Pá je 2 hodiny před uzavřením – jednotný vstup 30 Kč)

Parkování
Se zaparkováním svého vozidla nebudete mít žádný problém. Auto totiž můžete nechat stát na bezplatném parkovišti u koupaliště.

Občerstvení
I zde naleznete příjemné místečko, kde si pod slunečníky posedíte nad sklenkou chlazené limonády. Kromě tohoto posezení s občerstvením je v areálu i karavan, ve kterém si můžete koupit například točenou kofolu 0,3 l za 20 Kč či ještě studenější ledovou tříšť. Za 0,3 l zaplatíte 30 Kč.

Proti nudě

Nudit se zde skutečně nebudete. Když vás přestane bavit cachtání v bazénu, můžete si zahrát volejbal a pro děti jsou zde i připraveny i houpačky.

Koupaliště Hustopeče

Pokud se o prázdninách vypravíte prozkoumávat krásy Jihomoravského kraje, příjemné osvěžení za velmi výhodné ceny naleznete právě na koupališti v Hustopečích. Najdete ho zhruba 32 km jižně od Brna po dálnici Brno – Bratislava. Patří mezi místa, kam lidé rádi jezdí a kde si dobře odpočinou.

O zábavu nemají nouzi děti ani dospělí. Užívat si mohou na hřišti pro plážový volejbal nebo na kurtech na plážovou kopanou.

Otevírací doba přes prázdniny: 9 – 22 hod

Vstupné: Dospělí: 35 Kč/ den, děti 6 – 15 let: 20 Kč, děti do 6 let: 10 Kč

Jízda na oranžové skluzavce stojí 3 Kč, jízda na tobogánu 5 Kč.

Parkování
Zaparkujte v městském parku a projděte se ke koupališti

Občerstvení
V areálu koupaliště je několik stánků i s teplým občerstvením a s venkovním posezením.
Párek v rohlíku vás přijde na 17 Kč, smažené žampiony pořídíte za 40 Kč. Vyzkoušejte třeba langoše s různými příchutěmi od 20 Kč.

Extra
Zařízení využívá obnovitelné zdroje energie. K ohřevu teplé vody a vody v bazénu slouží kolektory na střeše krytého bazénu.

Na výlet do okolí
V nedalekých Dolních Věstonicích můžete navštívit archeologickou expozici Věk lovců a mamutů.

Autor: Alena Dušková, Milada Fialová, Lenka Němečková