Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Magická Kréta

30. července 2008 | 15:28

Malebná městečka, pláže jako z obrázku, nádherný reliéf hor a obdivuhodné pozůstatky prastarých kultur – to vše dohromady na jediném bájném ostrově.

Co může být krásnějšího než sedět v taverně a dívat se do dálky. Slunce se odráží v tyrkysovém moři, rybářské loďky se pohupují v rytmu vln. Panuje nebeský klid. A přitom by tu bylo co dělat! Hned za bílými domy se vzdouvají kopce, které člověka přímo vybízejí, aby je prozkoumal, a úzké křivolaké chodníčky vybíhají k zálivům a plážím.

Slunce a pláže lákají
I když je historie Řecka a Kréty samé velmi lákavá, hodně lidí sem cestuje hlavně kvůli slunci. Tři sta slunečních dní v roce, krásné pláže, to všechno je snem "dovolenkářů".

Tmavomodré moře a příjemná teplota vody svádějí k cachtání ve vlnách například na pláži Vai. Trochu živější prostředí najdete ve středisku Agios Nikolaos, v resortu Malia a střediscích Chersonis nebo Rethymno.

A to je na Krétě to nejlepší. Ostrov nabízí každému něco. Takže vám přejeme: Kaló taxídi! – Šťastnou cestu!

Vydejte se hledat poklady
Kréta fascinuje jako žádný jiný řecký ostrov idylickými a dramatickými úseky krajiny. K tomu se pojí neuvěřitelné bohatství bájemi opředených památek, které jsou jako drahocenné šperky rozeseté po celém ostrově. Objevit je všechny se podobá hledání pokladu.

Hlavní atrakcí ostrova jsou pozůstatky hradu Knossos, v blízkosti hlavního města Heraklion na severu. Právě zde se prý pohyboval bájný Mínotaurus, monstrum s býčí hlavou a lidským tělem. Při prohlídkách s průvodcem si poslechnete sugestivní vyprávění této báje. Velký kus historie nabízí turistům i muzeum v Heraklionu. Výstava vás zavede hluboko do dějin Řecka a jiných světů. Skvělé dobrodružství vám poskytne i objevování Kréty pěšky.

Vnitrozemí ostrova je protkáno divokými roklinami a horskými vrcholky. Krásný zážitek, ale i trochu náročnější terén nabízí kaňon Samaria. Na 18 kilometrů dlouhou túru je třeba vyhradit si asi 5 hodin času.

Jako z nádherného snu vypadá údolí Amari, ležící jihovýchodně od městečka Rethymnon. Mezi voňavými loukami, olivovými háji, mandlovými a třešňovými stromy se ukrývají četné rázovité vesničky.

Jídlo a pití
Krétská kuchyně chutná výborně, pokud se ovšem vyhýbáte turistickým podnikům. Abyste ochutnala různorodá jídla, napodobte domorodce a objednejte si více chodů. Tak může každý od stolu ochutnat spoustu pokrmů. Objednat si třeba jenom jeden malý salát se považuje za neslušnost. Také tu není zvykem, aby každý platil zvlášť. Raději uhraďte všechno společně a účet si potom rozpočítejte.

Odvezte si
Olivový olej je vizitkou Kréty. Vynikající olej pochází například z regionu Sitia na východě, stejně jako ceněný olivový bioolej z kláštera Toplou, asi 20 km od města Sitia.

Autor: brona, oli
Klíčová slova: bpž;bpz;kréta;cestování;
Související články