Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sicílie - ciao, bella!

25. července 2008 | 13:15

Na tomto místě prostě necháte svoje srdce! Sluncem vyhřáté písečné pláže, impozantní historické památky, vyhlášená kuchyně…

Historie, průzračné moře, kulinářský ráj
Taková kombinace se věru jen tak nenajde. Možná proto největší středomořský ostrov Sicílie učaroval v dávné minulosti Řekům, Féničanům, Římanům, Normanům, Francouzům i Španělům. Tyto národy zde po sobě zanechaly nádherná města, akvadukty, amfiteátry, chrámy, mešity, věže, kostely…

Kuchyně navíc
Pokud si k tomu všemu přimyslíte ještě nádherné moře, impozantní hory a stále činné sopky, uznáte sama, že týden dovolené vám na Sicílii nebude stačit.
Co se týká koupání, najdete tu pláže oblázkové, ale i takové, které vám budou připomínat málem Karibik.
Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na skvělou sicilskou kuchyni: mezinejznámější místní jídla patří makaróny a jiné domácí těstoviny zapečené s bramborami uvařenými v mléce, nebo těstoviny "alla caritterra" s olejem a česnekem, těstoviny "cucuzza frita", tedy s opečenou zeleninou nebo s ovčím sýrem Ricotta.

Náš tajný tip pro labužníky

Pasticceria "Pietro Serio’s" v Ulici Giuseppe Giglia v městečku Cefalu je nejlepší cukrárna na ostrově. A v Bar Duomo na Piazza del Duomo objevíte tu nejlepší zmrzlinu, jakou jste kdy jedla.

Kam se vyplatí podívat

Etna
Nejznámější a největší činná sopka, až do 2/3 výšky se na ni dostanete autobusem, ale v poslední třetině už je vstup nebezpečný a turistům zakázaný.

Stromboli
Další sopka, která byla aktivní naposledy v roce 2003. Nemusíte se bát, pro turisty jsou pro každý případ vybudované bunkry, aby se bylo kam schovat, kdyby něco…

Palermo
Kdo nebyl v Palermu, neví, co je Sicílie. Město známé hlavně jako ústřední sídlo mafie je sice plné chaoticky jezdících skútrů, zchátralých budov, karabiniérů se samopaly, voda je tu jen na příděl, vzduch se téměř nedá dýchat … ale navzdory tomu si odtud odvezete nezapomenutelný zážitek. Kdo nebyl v Palermu, nepoznal Sicílii.

Catania
Považuje se za sicilskou Mekku zábavy. Najdete tu množství barů, klubů, diskoték otevřených celou noc, spoustu lidí chtivých zábavy.

Syrakusy
Pokojné městečko s nádhernými antickými památkami, narodil se tam Archimédes. Při koupeli ve vaně údajně objevil zákon, který nás trápil při hodinách fyziky.

Na festivalech to žije

- Obyvatelé Sicílie s oblibou pořádají různé festivaly. Svůj svátek tu mají uprostřed léta například cibule nebo rajčata, z čehož je jasné, že se zde všechno točí kolem jídla.

- Pokud sem přijedete v září, neměla byste si nechat ujít festival vína v Pedaline s názvem "Sagra dell'Uva", kde můžete ochutnat skvělá místní vína podávaná ve speciálních nádobách z proutí.

- Na podzim se můžete zúčastnit "Sagra del Pane" – festivalu chleba v Monterosso Almo. S chlebem si vychutnáte i fantastický olivový olej, sýry, sušená rajčata a další dobroty. Na zapití vám nabídnou červené víno výborné kvality.

Autor: mon, oli
Klíčová slova: bpž, cestování, itálie, sicílie
Související články