Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

SPOTŘEBITEL: Zabezpečte si majetek

Před odjezdem na dovolenou si svůj majetek dobře zabezpečte.
16. července 2008 | 09:16

Těšíte se na prázdniny, ale pak si je nikdy neumíte pořádně vychutnat, protože neustále myslíte na to, jestli najdete po návratu svůj dům či byt s vypáčenými dveřmi? Nestresujte se! Dokonalá ochrana sice neexistuje, ale rizika vloupání se dají eliminovat!

Zloději vyrážejí na lup jen málokdy neplánovaně, obvykle se připravují předem. Proto si většinou místo vloupání nejprve "očíhnou" a nějakou dobu sledují "terén", aby měli jistotu. Zajímá je především dění v domě či bytě a denní režim lidí, kteří ho obývají. Tak snadno zjistí, kdy je prostor prázdný a přístupný. Všichni dobře víme, že letní období je pro vykrádání domácností jako stvořené, mnoho lidí totiž odjíždí za novými zážitky mimo bydliště.

Nedejte jim šanci
Nejlepším řešením je nenarušit režim vašeho domu či bytu. Dbejte proto na to, aby během vaší dovolené zbytečně nepoutal pozornost tím, že je skutečně bez dozoru. Raději navoďte zdání, že jsou v bytě stále jeho obyvatelé. Zkuste se řídit těmito doporučeními:

- Nerozhlašujte zbytečně všude ve svém okolí, že jedete na delší dovolenou.
- Nevystavujte přehnaně svůj majetek na odiv.
- Požádejte rodinu nebo známé, aby vám zalévali květiny.
- Zároveň je poproste, aby každý den pohnuli záclonou a večer nechali na chvíli rozsvícené světlo (vždy v jiné místnosti).
- Pokud by se vás někdo pokoušel zastihnou na domácím telefonu, aktivujte si přesměrování telefonního čísla na někoho z rodiny nebo známých.
- Zajistěte si pravidelné vybírání pošty ze schránky, aby se neplnila letáky a novinami.
- Nezatahujte žaluzie nebo rolety, okamžitě totiž navodíte pocit, že doma nikdo není, zejména pokud jsou zataženy déle než jeden den.
- Svůj majetek si pro jistotu pojistěte, cennější věci si vyfotografujte a zapište si jejich výrobní čísla, přesné značky a typy, případně si uschovejte doklady o zaplacení.

Zabezpečte si svůj domov
Abyste mohli v klidu odpočívat v některém z letovisek, je třeba byt či dům mechanicky zabezpečit. Základem jsou kvalitní dveře v kombinaci s bezpečnostními zámky. Bezpečnostní zámky by mohly běžné zloděje odradit. Pokud máte rodinný dům, na přízemí namontujte mříže nebo nalepte na sklo fólii, která by měla zamezit rozbití okenní tabule. Skvělou službu vám také udělá elektronické zabezpečení napojené na některé ze středisek registrace poplachů. Můžete si také pořídit alarm, který sice nepřivolá bezpečností agenturu či policii, ale zloděje určitě vyděsí. A vyjde vás opravdu levně – nejlacinější můžete sehnat přibližně za 80 Kč.

Vykradli vás?
V tomto případě do vykradeného objektu nevstupujte, abyste nezničili stopy po zlodějích! Pokud máte vylomené dveře, raději zavolejte policii, protože nemůžete tušit, zda zloděj není ještě uvnitř. Zdržujte se v blízkosti bytu (např. u sousedů) a vyčkejte příjezdu policie!

Pro větši klid – pojištění
Chcete-li mít jistotu, že v případě vykradení bytu nepřijdete na mizinu, uzavřete pojištění domácnosti.
Tato investice, která vás přijde na několik tisíc ročně, vám pokryje škody v řádu statisíců až milionů.
Pojištění se vztahuje na věcné škody na věcech, které jsou součástí vaší domácnosti a pokrývá:

- rizika krádeže věcí v pojištěné domácnosti (případně dalších nebytových prostorách) i riziko vzniklé na základě vloupání,
- riziko živelní zkázy, tj. zkázy pojištěných věcí například v důsledku požáru, výbuchu plynu, zemětřesení, záplav, povodní, pádu stromu či letadla.

Autor: Daniela Milesová, duš
Související články