Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Spotřebitel: Dovolená na splátky

Dejte si pozor, aby se vaše exotická dovolená nezměnila v břemeno, pod nímž se nakonec zhroutíte.
7. července 2008 | 11:15

Všichni vaši známí odjíždějí na dovolenou, anebo se z ní už vracejí – opálení, odpočinutí a plni zážitků. Ráda byste se třeba s celou rodinou také někam vypravila, ale v rozpočtu chybějí peníze? Začínáte uvažovat o dovolené na splátky? Než se rozhodnete, měla byste zvážit všechna pro a proti.

Všichni jsme si už zvykli kupovat na věr auta, televize, lednice, myčky na nádobí... Ale na rodinnou dovolenou, ze které nám zbudou jenom nehmatatelné vzpomínky a barevné fotografie, jsme se dlouho půjčovat zdráhali.

V poslední době se však rozšiřuje i počet nabídek, které nás lákají na dovolenou, k níž nepotřebujeme žádnou hotovost. Můžeme si ji pořídit na splátky nebo ji uhradit různými úvěry – kreditní kartou nebo z klasického spotřebitelského úvěru či kontokorentu. Zájemce si tak vybere určitý zájezd a splácí ho až po návratu. Počet cestovních kanceláří, které nabízejí splátkový prodej, včetně produktů bez navýšení, ve spolupráci s různými finančními ústavy a společnostmi, se neustále zvyšuje.

Jak drahý je úvěr?
Lákavá vidina dovolené na dluh má ale několik úskalí. Suma, kterou za svou dovolenou snů nakonec zaplatíte, může totiž kvůli úrokům vzrůst až o několik tisíc korun. Důležité je tedy s rozmyslem volit formu půjčky a dobu splácení, protože čím déle a čím menší částky hradíte, tím v konečném důsledku zaplatíte víc. Navíc se může stát, že úvěr nebudete moci platit – například kvůli nemoci, ztrátě zaměstnání apod. Proto je vždycky dobré předem uzavřít pojistku proti neschopnosti splácení.

Navíc si uvědomte, že pokud zpětně hradíte dovolenou, ze které vám kromě několika suvenýrů nic nezbylo, klesá vaše motivace a chuť ke splácení. Před podobnými úvěry varují i finanční poradci, kteří tvrdí – pokud máme na splátky včetně úroků, proč si prostě na kýženou dovolenou nenašetříme po malých částkách dopředu?

Češi si letos vypůjčí víc

Tomio Okamura
Autor: achiv

Tomio Okamuračlen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří:

- Z aktuálního průzkumu mezi našimi cestovními kancelářemi vyplývá, že by se letos mohlo prodat na splátky až 5 procent zájezdů v ČR. To znamená objem zájezdů přibližně v hodnotě 700 milionů korun. Loni se na splátky prodala jenom přibližně 3 procenta všech zájezdů v celkové hodnotě 405 milionů korun.

- Na trhu jsou také produkty, kdy klient zaplatí 30 procent z ceny zájezdu a zbývajících 70 procent splácí 7 měsíců bez navýšení.

- V ČR se loni prodaly cestovní kanceláře zhruba 2,2 milionu zájezdů a celková částka, kterou Češi utratili za nákup zájezdů v cestovních kancelářích bez nákladů na místě pobytu kolem 13,5 miliard Kč.

- Průměrný výdaj českého občana na jednu zahraniční dovolenou (nejen přes cestovní kanceláře, ale vše dohromady) činil loni 14 183 Kč včetně nákladů na místě pobytu.

- Celkově Češi utratili na zahraničních dovolených 69,5 miliard Kč, včetně nákladů na místě pobytu. Letos odhadujeme přibližně pětiprocentní nárůst útrat na 73 miliard Kč.

Sdružení obrany spotřebitelů

Na úskalí dovolených na splátky upozorňuje Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). V nedávno zveřejněné zprávě apelovalo na české zájemce o tento typ dovolené, aby nepodléhali lákavým reklamním svodům a dobře zvážili všechny plusy i minusy. Podle SOS jde totiž o úvěry "z ekonomického hlediska přinejmenším nevýhodné".

"Do hry samozřejmě vstupuje i nezbytná opatrnost, kdy musí každý člověk důsledně vyhodnotit své možnosti pozdějšího splácení," říká Michal Kebort, finanční specialista SOS.

Spotřebitelé by si podle SOS měli spočítat skutečné náklady na "dovolenou na splátky". Zpravidla totiž nejde o nejvýhodnější možnost financování a v případě úvěru u nebankovního sektoru by se mohla dovolená prodražit i několikanásobně. "Přitom i přes celkový útlum úvěrového trhu je očekáván větší růst právě v sektoru nejdražších spotřebitelských úvěrů," dodává Kebort.

SOS nabádá spotřebitele, aby reálně uvažovali o opodstatněnosti svých úvěrových kroků nejenom kvůli vyšší ceně, ale také v souvislosti s rizikem, které úvěr přináší do každé domácnosti. Náklady na dovolenou na dluh naznačuje následující tabulka:

Počáteční výše úvěru

Doba splatnosti

Úrok

Výsledná částka

Výsledná částka *

40 000 Kč

1 rok

12

42 647 Kč

45 247 Kč

1 rok

35

47 982 Kč

50 582 Kč

2 roky

12

45 191 Kč

48 391 Kč

2 roky

35

56 178 Kč

59 378 Kč

4 roky

12

50 561 Kč

54 961 Kč

4 roky

35

74 825 Kč

79 225 Kč

Legenda: Vždy byl počítán úvěr ve výši 40 000,- Kč
Úroky byly voleny jakožto běžný bankovní úrok pro spotřebitelský úvěr (cca 12 %) a nebankovní úrok (cca 35 %).
* Celková částka navýšena o 50 Kč měsíčně za vedení úvěrového účtu a 2000,- Kč za vyřízení úvěru.

Autor: hv, AČCKA, SOS
Související články