Vánoční pečení snadno a bez nehod: už žádné připálené cukroví!

15. prosince 2024 | 10:57

Češi jsou národem kuchařů. Vaření a pečení se pravidelně věnuje až 79 % z nich.  Zapomeňte na připálené okraje a nedopečené středy oblíbených vánočních dobrot. Moderní trouby dnes zvládnou neuvěřitelné věci, díky kterým pečení nemusí být složité ani zdlouhavé. Víme, které funkce byste při nákupu nové trouby měli požadovat.

NADÝCHANÉ TĚSTO BEZ KOMPROMISŮ

Od robustních zděných pecí 18. století až po dnešní kompaktní trouby s pokročilými funkcemi urazila tato zařízení dlouhou cestu. Moderní trouby nabízejí funkce, díky kterým se i začátečník může pustit do přípravy pokročilých receptů. „ Například funkce AeroPerfect™ umožňuje cirkulaci vzduchu ze všech stran jídla, takže se těsto propeče rovnoměrně a riziko spálení či nedopečení je minimální. Funkce udržování stabilní teploty je vhodná také pro kynutí těsta. Ocení ji každý, kdo si chce bez starostí upéct vlastní domácí pečivo, hodí se také při pečení cukroví,“ říká Jan Krejčíř, ředitel marketingu značky Beko pro Českou republiku a Slovensko.

PEČENÍ V PÁŘE

Pečení s ruční podporou páry je v současnosti mnohem pohodlnější díky chytrým technologiím. Tyto systémy umožňují přidání páry během pečení, a to bez nutnosti otevírání dvířek trouby a vkládání nádoby s vodou. Stačí jen jednoduše aktivovat zásobník s vodou, který automaticky uvolní páru do trouby. Tento proces zajišťuje stabilní teplotu a optimální vlhkost, což vede k šťavnatějšímu a nadýchanějšímu pečivu, aniž by došlo k výkyvům v teplotě trouby. " Například systém SteamAssisted je tak pohodlnější alternativou tradičního způsobu pečení a nabízí výrazně lepší výsledky. Například při pečení vánočky je přídavná pára ideální, protože pomáhá udržet těsto vlhké a nadýchané, zatímco kůrka je krásně zlatavá a křupavá. Pára navíc zajistí, že vánočka zůstane vláčná i po vychladnutí," vysvětluje Jan Krejčíř, ředitel marketingu značky Beko pro Českou republiku a Slovensko.

Vánoční pečení bez nehod, díky správnému výběru trouby
Autor: Beko Česká republika

FRITOVÁNÍ BEZ VÝČITEK 

Dříve se milované řízky k bramborovému salátu doslova koupaly v oleji, což přímo ovlivňuje hladinu cholesterolu i váhu. Dnes je můžete připravit stejně křupavé s minimem tuku přímo v troubě. Jak na to? Nezapomeňte na předehřátí trouby — teplota hraje zásadní roli pro zachování chuti a struktury pokrmu. Pak už jen stačí nastavit vhodný program. Také díky speciálním roštům a výkonnému horkovzduchu, které nahrazují horkovzdušnou fritézu, můžete připravit nejen řízky, ale i hranolky nebo nízkokalorické zeleninové chipsy s minimem oleje a dopřát si oblíbenou chuť bez rizika pro své zdraví.

ÚDRŽBA OD A DO Z

Nezapomeňte se také o svou troubu starat. Po každém pečení stačí vnitřek trouby otřít vlhkým hadříkem, čímž odstraníte nečistoty, a zadní katalytická deska sama pohlcuje mastnotu. Řada moderních trub má také pyrolytické čištění, které trouba při vysoké teplotě spálí veškeré zbytky na jemný popel – ten pak jednoduše setřete.

Tip redakce:

Vestavná trouba Beko (BBIS13300XMSE), doporučená cena: 9 990 Kč

Vestavná trouba Beko (BBIS13300XMSE), doporučená cena: 9 990 Kč
Autor: Beko Česká republika

S touto troubou Beko bude pečení ještě snadnější a výsledky perfektní. Technologie AeroPerfect™ zajistí rovnoměrné rozložení tepla v celém prostoru trouby. Funkce SteamAssisted umožňuje ruční přidání páry. Katalytické čištění usnadňuje údržbu trouby, protože speciální povrch stěn absorbuje tuky a nečistoty, čímž zajišťuje snadné čištění. Praktický teleskopický výsuv plechů zaručuje pohodlnou manipulaci a maximální komfort při pečení.

 

Autor: Lenka Knápková