Nažhavené české léto

7. července 2025 | 06:00

Jsme grilováním posedlí a podle toho také vypadá české léto. Na mřížku nebo rozpálený kámen mlsně vložíme kde co, nejen kus masa, klobásu a sýr, ale také houby, zeleninu, ovoce. A rozhodně přitom preferujeme české suroviny, ideálně se známým původem.

Marná sláva, letní gastronomické trendy posledních let hovoří jasně: Ten, kdo stojí s kleštěmi nad grilem či roštem, je nekorunovaný král. Zvláště, když si poradí se všemi surovinami, které smějí na oheň, včetně ovoce a křehké zeleniny a když má odvahu pustit se třeba do „swicy“, který kombinuje ostré, pikantní, kořeněné a sladké chutě. Zakázáno v něm není nic, přikázáno je postupovat při dochucování s rozvahou, klidně i s přestávkami na rozležení chutí tak, aby výsledek byl možná trochu překvapivý, ale vždy lahodný. V každém případě, ať už se pustíte do velké grilovačky, nebo si rozpálíte plotýnku na privátním pikniku, ať máte k dispozici bohatý stůl plný potravin, nebo si dáte do košíku kousek masa a zeleniny, přihodíte pečivo a samozřejmě nějaké to pití, vždycky si zpříjemníte volný den nebo i chvíle po práci. Grilování je radost a radost je úleva.

Na kvalitě, čerstvosti i ceně záleží

Někdo by řekl, že výběr grilu je základ, ale co by byla člověku platná „kosmická technologie“ nebo schopnosti michelinského chefa, když nebude mít na roštu nebo rozžhaveném kameni kvalitní suroviny. To první, co správný hostitel potřebuje udělat, je porovnat stravovací preference účastníků, aby nikdo nepřišel zkrátka, zapřisáhlý ctitel pořádného kusu masa ani ten, na jehož stůl smí jen to, co vyrostlo na poli, v sadu a na záhoně, protože dobře ví, že tak má nejlepší šanci získat ty nejčerstvější, a tudíž i nejvoňavější, nejkřupavější, nejlahodnější suroviny. Naprosto zásadní ale je, aby všechno, co se bude upravovat, bylo v perfektní kvalitě, gril totiž nic neodpustí.

Přesně takové suroviny a na jednom místě, protože logistika je v dnešní době hodně důležitá, lze pořídit v diskontním řetězci PENNY. Tady si potrpí na kvalitu za velmi příznivé ceny, díky nimž si nemusí potěšení u grilu odpírat snad nikdo, ale zároveň nabízejí širokou škálu svých oceňovaných privátních značek. Malá ochutnávka? Pod privátní značkou Na Gril seženete vše od masa přes klobásky, sýry až po uhlí a brikety. Vyzkoušejte ovoce, zeleninu nebo houby z řady OD FARMÁŘŮ. I to lze přece grilovat a vhod přijde i něco k pití, doporučujeme pivo Staročech nealko, alko nebo svěží ochucené ovocné pivo. Máte rádi víno nebo sekt? Sáhněte po výrobcích řady Vinum Regum a vyberte si alkoholické či nealkoholické víno dle své chuti.   

Síla kouře

Co se kouře týče, je dobré si uvědomit rozdíl mezi masem a zeleninou či ovocem. Póry masa proniká velmi snadno, zejména u tuhé kořenové zeleniny ale zůstává spíš na povrchu a chuťově to není žádná hitparáda. Jakmile ale tvrdou zeleninu chvíli předvaříte nebo alespoň pořádně spaříte a osušíte utěrkou, kouř z grilu opět odvede výbornou práci. Stejně jako karamelizace, což je proměna přirozených cukrů obsažených v surovině. Grilovaná zelenina obecně je mistrovským kouskem, nejen jako příloha nebo hlavní vege jídlo, ale také základ pro další pokrmy. Třeba rajčata z grilu vynesou o třídu výš rajskou polévku, trojboj z „kořenovky“, tedy mrkev-celer-petržel smetanovou omáčku, kapusta zeleninové karbanátky, cibule masovou pomazánku, papriky dip.

Gril je náš

Hodně diskuzí se vede také o dokonalé teplotě. Tak za prvé, do své základní grilovací výbavy zahrňte potravinářský teploměr, i ten nejobyčejnější dobře splní účel. Za druhé důležité je držet se orientačních hodnot rozehřátého grilu. Nejnižší teploty do 40 °C se hodí k uzení. Barbecue z žebírek či hrudí stejně jako třeba kapusta či šalotka si žádají kolem 120 °C, střední teplota, tedy 150 °C je ideální pro brambory, batáty, dýni, o nějakých 30 stupňů vyšší třeba pro sýry či zeleninu typu řepa a cibule. Všechny dříve zmíněné druhy zeleniny vyžadují nepřímé teplo. Když gril rozpálíte na 200 °C, hoďte na něj maso, brambory, mrkev, petržel, celer a pevnou zelenou zeleninu typu brokolice, a „rozfajrujete-li“ ho opravdu dožhava, jděte do steaku a zeleniny s vysokým obsahem vody, což jsou zejména cuketa a rajčata. A také houby typu portobello, které umí být vegetariánskou verzí masa.

A když už jsme u zeleniny a hub, je důležité mít na paměti jednu věc, bez které by ztratily „šťávu“: na rozdíl od masa a uzenin potřebují dodat dostatek tuku, minimálně za pomoci rostlinných olejů. Vyplatí se menší kusy napichovat na špízy, případně dle druhu skládat na jednotlivé grilovací tácky. Dobrým trikem, aby byly kousky zeleniny i ovoce příjemně na skus, protože tato vlastnost jim po grilování není úplně vlastní, je posypat je nebo obalit předem strouhanými ořechy, strouhankou (nejlépe panko) nebo do rozdrobeným, předem opečeným chlebem.

PENNY tipy pro vaši parádní letní grilovačku

• Staročech

Lehké, osvěžující a ideální ke grilovaným specialitám. Pivo Staročech zakoupíte v prodejnách PENNY ochucené, originál, ležák, polotmavé nebo nealko. Stačí si jen vybrat.

Staročech citron polotmavý
Autor: PENNY

• Hermelín na gril

Ideální na oheň jsou sýry s vláčným středem, ale pevnou slupkou. Ochutnejte hermelín Na Gril, ať už s brusinkami s kořením nebo přírodní. Nikdy nezklame.

Hermelín na gril
Autor: PENNY

• Vinum Regum

Perlivé víno či sekt Vinum Regum osvěží během horkého dne. Vychutnejte si ho samostatně nebo si ho namíchejte do letních drinků.

Vinum Regum sekt exklusive
Autor: PENNY

Autor: Jana Trundová