Středa 23. října 2024
Svátek slaví Teodor, zítra Nina
Oblačno 13°C

Lázně mají smysl pro všechny, říká primářka MUDr. Alena Korenčíková

21. října 2023 | 15:16

Dávno už neplatí, že do lázní jezdí senioři na zotavenou. "V poslední době roste zájem o krátkodobé lázeňské pobyty, kdy se k nám hosté opakovaně vracejí, protože pociťují pozitivní účinky lázeňské léčby" říká primářka léčebných lázní Piešťany, MUDr. Alena Korenčíková. 

Co nejvíce aktuálně trápí lázeňské klienty?

Když se podíváme na všechny nemoci, které se v lázních léčí, dlouhodobě výrazně převažují nemoci pohybového aparátu. Jedná se především o bolesti zad a poruchy meziobratlových plotének. Až 80 % dospělých se alespoň jednou za život setká s bolestmi zad. Nejčastěji se vyskytují ve středním a vyšším věku, ale stále častěji se vyskytují i u dětí. Souvisí také s pasivním životním stylem, který není kompenzován žádnou nebo jen minimální fyzickou aktivitou, a často i s nesprávnými pohybovými stereotypy a vzorci. Nejčastější příčinou bolestí zad u dětí jsou funkční poruchy (způsobené svalovou nerovnováhou), ale je nutné vyloučit možné organické příčiny. Skolióza mírného stupně obvykle nezpůsobuje bolesti. U dospělých se kromě výše zmíněných funkčních poruch vyskytují také strukturální změny. V případě bolesti zad je důležité určit její příčinu a vyloučit zejména zánětlivá onemocnění, zlomeniny a nádory.

Komu všemu byste v dnešní době doporučila pobyt v lázních?

Pobyt v lázních doporučuji nejen těm, kteří se již potřebují léčit, ale preventivně všem. Kromě využití přírodních léčivých zdrojů je atraktivní i samotné prostředí lázní s možností mnoha sportovních aktivit a kulturních akcí.

Napoleonské lázně v Piešťanech
Autor: Archiv Ensana Hotels - Léčebné lázně Piešťany

Kolik času by měl člověk strávit v lázních, aby pocítil jejich pozitivní účinky?

U bolestí zad způsobených funkčními poruchami, tj. svalovou nerovnováhou, se úleva dostaví během několika dní. Naopak u bolestí způsobených strukturálními změnami je vhodné přijet na komplexní lázeňskou léčbu minimálně na dva, optimálně tři týdny, poté účinek léčby trvá 6-8 měsíců.

Do lázní se nejezdí už pouze na „zotavenou“ po úrazech a operacích na dlouhodobé pobyty. Jaká by měla být náplň pobytu, pokud tam jedeme krátkodobě, aby byly účinné, aby se nám ulevilo od bolesti.

V poslední době roste zájem o krátkodobé lázeňské pobyty, kdy se k nám hosté opakovaně vracejí, protože pociťují pozitivní účinky lázeňské léčby. Důležitá je každodenní léčba založená na přírodním léčivém zdroji, v našem případě na přírodní léčivé minerální sirné vodě a léčivém sirném bahně. Důležitá je také fyzická aktivita pod dohledem fyzioterapeuta a dodržování zásad „školy zad“.

Mám sedavé zaměstnání, pracuji na počítači a často mě bolí krční páteř a ramena, kyčle…je nějaká procedura, kterou byste mi určitě doporučila absolvovat?

V tomto případě bych vám doporučila komplexní balneoterapii, při které by vám po vstupním vyšetření lázeňským lékařem byly „ušity na míru“ procedury. Důležitá je také individuální rehabilitace, kde byste se pod vedením fyzioterapeuta naučila správně cvičit a pokračovala ve cvičení doma. Skvěle funguje již zmiňovaná "škola zad", jejím cílem je naučit klienty rozpoznat nesprávné držení těla a pohyby v každodenním životě a naučit je, jakým způsobem tyto nesprávné návyky opravit, případně se jim vyvarovat, a jak si korigované držení těla zautomatizovat.

A co prevence? Mohou být lázně jedním z kroků jak předcházet nebo zpomalit osteoporózu a artritidu?

Lázně jsou ideální pro prevenci všech onemocnění pohybového aparátu. Vždy je lepší nemocem předcházet než je léčit. Například komplexní lázeňská léčba v SLK Piešťany pomáhá předcházet nejen bolestem, které jsou již varovným signálem organismu, ale také rozvoji onemocnění pohybového aparátu.

Bahenní zábal
Autor: Archiv Ensana Hotels - Léčebné lázně Piešťany

Co bychom měli dělat pro zdravý pohybový aparát? Nějaká aktivita, cvičení..

V dnešní době můžeme u lidí pozorovat nedostatek fyzické aktivity nebo jednostranné přetěžování, nesprávné držení těla, obezitu, což se samozřejmě časem projeví bolestmi zad a kloubů. Proto je důležité dodržovat zásady správné životosprávy, pravidelně cvičit, ideálně pod vedením fyzioterapeuta, dokud se nenaučíme cviky správně provádět. Samozřejmostí by měla být ergonomie na pracovišti a dodržování zásad školy zad. Neméně důležitá je prevence v podobě lázeňského pobytu. V dnešní době si to již uvědomilo mnoho zaměstnavatelů a přispívají svým zaměstnancům na rekonvalescenci v lázních.

A co lázeňské pobyty tzv. na pojišťovnu? Co je potřeba udělat, abychom mohli využít příspěvek?

V indikačním seznamu pro lázeňskou péči jsou uvedena všechna onemocnění, jejichž léčbu v lázních hradí zdravotní pojišťovna. V České republice vystavuje návrh na lázeňskou péči praktický lékař na základě doporučení odborného lékaře. Komplexní nebo příspěvkovou lázeňskou péči schvaluje revizní lékař zdravotní pojišťovny. V případě komplexní lázeňské péče zasílá zdravotní pojišťovna schválený návrh přímo lázním, které pacienta předvolávají k nástupu. Komplexní lázeňskou péči čerpá pacient v době pracovní neschopnosti. Zdravotní pojišťovna hradí lázeňskou léčbu, celodenní stravu a ubytování. Schválený návrh na příspěvkovou lázeňskou péči se zasílá do lázní prostřednictvím zdravotní pojišťovny nebo pacienta. V případě příspěvkové lázeňské péče přispívá zdravotní pojišťovna na léčebnou část celkových nákladů lázeňského pobytu. Ubytování a stravu si hradí léčená osoba sama a během pobytu není v pracovní neschopnosti. Ambulantní lázeňská léčba na účet pojišťovny je možná, pokud je tato léčba objednána s formulářem žádosti FT nebo K.

Bahenní bazén tzv. bahniště
Autor: Archiv Ensana Hotels - Léčebné lázně Piešťany

Lze čerpat příspěvek i pro zahraniční lázně? Mohu jet do lázní například na Slovensko? 

Komplexní i příspěvkovou lázeňskou péči hradí české zdravotní pojišťovny i ve Slovenských léčebných lázních, nutno je však již na návrhu na lázeňskou péči žádat přímo o konkrétní lázně např. Slovenské léčebné lázně Piešťany, což následně schvaluje revizní lékař české zdravotní pojišťovny.

Pracujete v lázních Pieštany jako primářka, v čem je tak unikátní léčivé bahno, které se používá v procedurách?

Piešťanské léčivé sirné bahno snižuje svalové křeče, zlepšuje pohyblivost kloubů a páteře, má protizánětlivé, analgetické a regenerační účinky, obsahuje látky snižující degradaci elastinu, kolagenu a hyaluronanu v chrupavkách, šlachách a pojivových tkáních.

MUDr. Alena Korenčíková, primářka léčebných lázní Piešťany

primářka léčebných lázní Piešťany MUDr. Alena Korenčíková
Autor: Archiv Ensana Hotels - Léčebné lázně Piešťany