Středa 26. června 2024
Svátek slaví Adriana, zítra Ladislav
Oblačno, bouřka 28°C

Méně stresu a lepší vztahy na pracovišti: Pet-friendly kanceláře

19. června 2024 | 08:00

V zahraničí je téměř polovina kanceláří pet-friendly, zatímco u nás je to jen něco přes 10 %. Víte, že tento trend přináší řadu výhod nejen pro zaměstnance, ale i pro samotné firmy? Podle dat psi na pracovišti totiž podporují zdravé přestávky, zvyšují pracovní spokojenost a zlepšují firemní kulturu.

Psi jako icebreaker

Podle průzkumu značky Royal Canin, která patří do portfolia společnosti Mars, jsou majitelé domácích zvířat díky psům v kanceláři spokojenější (58 %), mají více sociálních interakcí s kolegy (52 %) a méně úzkosti a stresu (57 %). Psi podle odborníků fungují jako katalyzátor rozhovorů a zlepšují mezilidské vztahy. Randolph Barker z univerzity v americké Virginii ve své studii zjistil, že přítomnost zvířat na pracovišti významně podporuje konverzaci mezi kolegy. „Zvířata měla moc spojit kolegy, kteří by spolu jinak nepřišli do kontaktu.  Společnou řeč často našli i ti, kteří mezi sebou dřív řešili jen pracovní záležitosti a možná prohodili pár zdvořilostních frází,“ popisuje Barker.

Podle psycholožky Kamily Velkové je reálný mezilidský kontakt v dnešní době, kdy dominují virtuální komunikační technologie, obzvláště cenný. „Fyzická komunikace umožňuje mozku přijímat škálu sociálních signálů, jako jsou výrazy obličeje, tón hlasu a tělesné pohyby, což virtuální kontakt neumožňuje. Například podle neurovědkyně Wendy Suzuki jsou fyzická aktivita, mentální stimulace, sociální interakce, pozitivní emoce a práce se stresem klíčové pro zdraví mozku. Domácí mazlíčci pozitivně ovlivňují všechny tyto aspekty,“ vysvětluje Kamila Velková. 

Pet-friendly kanceláře jsou v zahraničí běžné.
Autor: Mars

Inspirace pro ostatní

Kanceláře přátelské ke psům má například i pražská centrála společnosti Mars, které rovněž podporuje i další podniky, aby tento koncept osvojily, pokud jim to okolnosti dovolí. „Každoročně vidíme, jak pozitivně působí přítomnost domácích zvířat na naši firemní kulturu a spokojenost spolupracovníků. Je vidět, že dny, kdy máme v kanceláři čtyřnohé kamarády, jsou úplně jiné. Samozřejmě je třeba dodržovat několik základních pravidel, ale atmosféra je rozhodně uvolněnější. V souladu s naší misí dělat svět lepší pro domácí mazlíčky, máme také pro naše spolupracovníky i další pet-friendly benefity, jako je například krmivo zdarma na rok pro ty, kdo se rozhodnou adoptovat si pejska nebo kočku z útulku,“ vysvětluje Zuzana Lokšáková, ředitelka pro firemní záležitosti Mars pro střední Evropu.

Benefit pro zaměstnance

Majitelé psů si velmi cení možnosti brát své mazlíčky do kanceláře. V průzkumu značky Cesar jich většina přiznává, že díky tomu chodí rádi do práce a cítí se spokojenější a klidnější. Na pracoviště si své chlupaté čtyřnohé miláčky vodí především mladší kolegové a také lidi žijící a pracující ve městech. 

Kanceláře přátelské ke psům dle dat přináší více výhod, než se očekávalo. Více než polovina majitelů psů věří, že pet-friendly pracoviště zvyšuje spokojenost s prací. U těch, kteří již v takovém prostředí pracují, 74 % hlásí vyšší pracovní spokojenost. Stejně tak přes polovinu zaměstnavatelů očekává s příchodem psů zlepšení firemní kultury, přičemž 84 % z těch, kteří tuto politiku zavedli, skutečně zaznamenalo zlepšení kultury a nižší fluktuaci zaměstnanců. 

Rovněž by podle průzkumu více než polovina pejskařů zvážilo změnu práce nebo si snížilo úvazek, kdyby jejich firma nebyla přátelská ke zvířatům. Ještě dále jdou mladí – 37 % lidí z generace Z by bylo ochotno přijmout nižší plat jen proto, aby mohli pracovat ve firmě, která je přátelská ke psům. 

Autor: Lenka Knápková