Malta je ostrovní stát ve Středozemním moři, ležící jižně od Itálie a severně od Libye a Tuniska. Právě díky této poloze se zde mísí různé geografické a kulturní vlivy a vytváří dohromady fascinující destinaci s bohatou historií a výbornou gastronomií. Malta je tvořena několika ostrovy, z nichž Malta, Gozo a Comino jsou největší a jediné obydlené. Malta je součástí Evropské unie, platí se zde Eurem a domluvíte se tu bez problému anglicky. Kromě azurového moře a 300 slunečných dní za rok a nabízí Malta spoustu sportovního vyžití a také vynikající kuchyni. Její kulinářská scéna má již několik let své místo v průvodcích Michelin Guide. V roce 2023 doporučoval průvodce již 35 restaurací na ostrovech.
Co musíte na Maltě tedy ochutnat?
Tradiční králík
Na maltském talíři je překvapivě nejtypičtější králík, který se vaří se na mnoho způsobů. Nejčastěji si ho můžete objednat v rajčatové omáčce se špagetami nebo dušeného na víně s bramborami a zeleninou. V jídelním lístku ho v tomto případě najdete pod názvem "Stuffat tal-fenek".
Pastizzi
Místní oblíbená pochoutka pastizzi je plněné křehké pečivo. Jedná se o malé taštičky z listového těsta plněné čerstvým sýrem ricotta, hráškem, špenátem nebo dokonce čokoládou. Na každém kroku na Maltě narazíte na tzv. pastizzerii – kde za pár centů seženete tuto lahodnou svačinku, která vám pomůže zahnat hlad.
Sýr gbejna
Gbejna je malý kulatý sýr, který koupíte na Maltě v každém supermarketu. Tento sýr je vyrobený z kravského mléka a je ochucen často pepřem či paprikou nebo je přírodní bez příchutě. Tato lahůdka nechybí na žádném stole a je servírovaná často spolu se sušenými rajčaty, kapary a maltským chlebem. Rozhodně doporučujeme ho ochutnat vyrobený také čerstvý podomácku vyrobený z kozího, nebo ovčího mléka.
Tip: Navštivte nějakou místní ovčí a kozí farmu a ochutnejte lokální produkty přímo od výrobce. Například rodinná farma Karmnu Farm v městě Zebbug nabízí speciální zážitek jako je ukázka stříhání ovcí, krmení a dojení ovcí, ale také následnou výrobu tradičního sýra z čerstvého mléka. Ochutnat tu můžete nejen gbejnu, ale také plněné sladké trubičky canolli s ricottou a pistáciemi nebo zmrzlinu z ovčího mléka. Nechybí ani produkty z ovčí vlny či místní olivový olej.
Čerstvé mořské plody a ryby
Pokud milujete chobotnice, kalamáry a ryby na Maltě si jich můžete užívat každý den. Na jídelních lístcích najdete mnoho pokrmů připravených z mořských ryb či plodů moře, zkuste typickou maltskou rybu lampuki nebo mečouna. Doporučujeme rozhodně navštívit rybářskou vesničku Marsaxlokk, kde si můžete přímo u moře vychutnat čerstvě nalovené ryby a ještě se kochat typickými barevnými loďkami luzzu. Atmosféru dotváří také každodenní trhy s tradičními výrobky. Vyjíždí odtud také mnoho lodí na výlety třeba do nádherné zátoky St. Peter's Pool. Pokud jste milovníky fotogenického prostředí a krásných výhledů určitě budete nadšení.
Lokální rodinné farmy
Na Maltě milují čerstvé a lokální potraviny a většina místních nakupuje nejvíce na farmách. Navštivte třeba Vincent's Eco-Estate farmu, která se pyšní ekologicky udržitelným zemědělstvím a také vlastní výrobou olivového oleje a dalších produktů. Kromě čerstvé zeleniny, ovoce a bylinek zde zakoupíte také mnoho gurmánských potravin, omáčky, džemy, dipy a další pochoutky.
Nápoje
Díky slunci a vápencovému podloží se na Maltě daří vínu a je tu mnoho rodinných vinařství, vína jsou kvalitní a bez přidaných surovin a za velmi přijatelnou cenu. Pokud máte chuť na pivo, ochutnejte typické maltské pivo Cisk, které je lehké a ideální do horkého středomořského podnebí. Rozhodně zkuste také místní nealkoholický nápoj - limonádu Kinnie. Její hořká chuť je podobná bylinkovému likéru, avšak bez alkoholu. Je vyrobená podle tajné receptury z kůry červených pomerančů a směsi bylin. Ostrov Malta je jediným místem, kde ji lze ochutnat.
Tip: Zajímavým zážitkem je pro milovníky vína bude určitě návštěva vinařství s degustací. Navštivte vyhlášené vinařství Marsovin, které založil v roce 1919 Anthony Cassar se svým bratrem Georgem. Návštěvu je ideální naplánovat hodně dopředu a místo si zarezervovat předem přes internet.
Stravujte se jako místní
Malťané jsou hodně společenští a velmi rádi chodí do restaurací, ale vyhledávají především ty daleko od turistického ruchu. Pokud chcete vyrazit na večeři do restaurace, udělejte si předem rezervaci, bývají často plné. Ceny v restauracích jsou podobné jako u nás.
Tip: Až budete ve Valletě nesmíte minout útulnou restauraci v srdci hlavního města Aaron´s Kitchen, kde vaří slavný šéfkuchař Aaron Degabriele. Vaří se zde pouze z čerstvých surovin a nechybí také výborné místní víno. Po večeři se běžte projít, ke katedrále Svatého Jana - je to pouhých 6 minut chůze.
Kde se ubytovat
Pokud si chcete po celém dni užít odpočinek bez hluku, doporučujeme ubytovat se v klidném čtyřhvězdičkovém butikovém hotelu Mulberries, který se nachází 10 km od letiště v městě Zabbar. Uchvátí vás nejen krásnou zahradou, ale také soukromým wellness a bazénem v suterénu. Dopřát si tu můžete také masáž nebo vířivku.