Pátek 21. června 2024
Svátek slaví Alois, zítra Pavla
Oblačno, bouřka 30°C

Ochutnejte Maltu: dary moře, pastizzi a gbejna

6. června 2024 | 06:00

Dovolená by měla být spojena s odpočinkem a také s požitkářstvím a v tomto směru má maltské souostroví rozhodně co nabídnout. Zkuste se stravovat jako malťané a užijte si jedinečnou pohostinnost i zajímavé chutě. 

Malta je ostrovní stát ve Středozemním moři, ležící jižně od Itálie a severně od Libye a Tuniska. Právě díky této poloze se zde mísí různé geografické a kulturní vlivy a vytváří dohromady fascinující destinaci s bohatou historií a výbornou gastronomií. Malta je tvořena několika ostrovy, z nichž Malta, Gozo a Comino jsou největší a jediné obydlené. Malta je součástí Evropské unie, platí se zde Eurem a domluvíte se tu bez problému anglicky. Kromě azurového moře a 300 slunečných dní za rok a nabízí Malta spoustu sportovního vyžití a také vynikající kuchyni. Její kulinářská scéna má již několik let své místo v průvodcích Michelin Guide. V roce 2023 doporučoval průvodce již 35 restaurací na ostrovech. 

Užijte si atmosféru Vallety a dejte si kávu nebo oběd venku.
Autor: Redakce

Co musíte na Maltě tedy ochutnat? 

Tradiční králík

Na maltském talíři je překvapivě nejtypičtější králík, který se vaří se na mnoho způsobů. Nejčastěji si ho můžete objednat v rajčatové omáčce se špagetami nebo dušeného na víně s bramborami a zeleninou. V jídelním lístku ho v tomto případě najdete pod názvem "Stuffat tal-fenek".

Ochutnejte také tradičního králíka se špagetami.
Autor: Redakce

Pastizzi

Místní oblíbená pochoutka pastizzi je plněné křehké pečivo. Jedná se o malé taštičky z listového těsta plněné čerstvým sýrem ricotta, hráškem, špenátem nebo dokonce čokoládou. Na každém kroku na Maltě narazíte na tzv. pastizzerii – kde za pár centů seženete tuto lahodnou svačinku, která vám pomůže zahnat hlad.

Všude na Maltě zakoupíte tradiční pečivo pastizzi.
Autor: Redakce

Sýr gbejna

Gbejna je malý kulatý sýr, který koupíte na Maltě v každém supermarketu. Tento sýr je vyrobený z kravského mléka a je ochucen často pepřem či paprikou nebo je přírodní bez příchutě. Tato lahůdka nechybí na žádném stole a je servírovaná často spolu se sušenými rajčaty, kapary a maltským chlebem. Rozhodně doporučujeme ho ochutnat vyrobený také čerstvý podomácku vyrobený z kozího, nebo ovčího mléka. 

Gbejna je tradiční sýr, který se vyrábí z kravského, kozího nebo ovčího mléka.
Autor: Redakce

Tip: Navštivte nějakou místní ovčí a kozí farmu a ochutnejte lokální produkty přímo od výrobce. Například rodinná farma Karmnu Farm v městě Zebbug nabízí speciální zážitek jako je ukázka stříhání ovcí, krmení a dojení ovcí, ale také následnou výrobu tradičního sýra z čerstvého mléka. Ochutnat tu můžete nejen gbejnu, ale také plněné sladké trubičky canolli s ricottou a pistáciemi nebo zmrzlinu z ovčího mléka. Nechybí ani produkty z ovčí vlny či místní olivový olej. 

Křupavé trubičky cannoli plněné krémem z ricotty.
Autor: Redakce

Čerstvé mořské plody a ryby

Pokud milujete chobotnice, kalamáry a ryby na Maltě si jich můžete užívat každý den. Na jídelních lístcích najdete mnoho pokrmů připravených z mořských ryb či plodů moře, zkuste typickou maltskou rybu lampuki nebo mečouna.  Doporučujeme rozhodně navštívit rybářskou vesničku Marsaxlokk, kde si můžete přímo u moře vychutnat čerstvě nalovené ryby a ještě se kochat typickými barevnými loďkami luzzu. Atmosféru dotváří také každodenní trhy s tradičními výrobky. Vyjíždí odtud také mnoho lodí na výlety třeba do nádherné zátoky St. Peter's Pool. Pokud jste milovníky fotogenického prostředí a krásných výhledů určitě budete nadšení.

Dary moře si na Maltě můžete vychutnat na každém kroku.
Autor: Redakce

Lokální rodinné farmy 

Na Maltě milují čerstvé a lokální potraviny a většina místních nakupuje nejvíce na farmách. Navštivte třeba Vincent's Eco-Estate farmu, která se pyšní ekologicky udržitelným zemědělstvím a také vlastní výrobou olivového oleje a dalších produktů. Kromě čerstvé zeleniny, ovoce a bylinek zde zakoupíte také mnoho gurmánských potravin, omáčky, džemy, dipy a další pochoutky.

Nezapomeňte navštívit nějakou z farem, nabízí lokální čerstvé suroviny a také olivoý olej.
Autor: Redakce

Nápoje

Díky slunci a vápencovému podloží se na Maltě daří vínu a je tu mnoho rodinných vinařství, vína jsou kvalitní a bez přidaných surovin a za velmi přijatelnou cenu. Pokud máte chuť na pivo, ochutnejte typické maltské pivo Cisk, které je lehké a ideální do horkého středomořského podnebí. Rozhodně zkuste také místní nealkoholický nápoj - limonádu Kinnie. Její hořká chuť je podobná bylinkovému likéru, avšak bez alkoholu. Je vyrobená podle tajné receptury z kůry červených pomerančů a směsi bylin. Ostrov Malta je jediným místem, kde ji lze ochutnat.

Rozhodně ochutnejte hořkou limonádu Kinnie, kterou na Maltě milují.
Autor: @kinnie_malta

Tip: Zajímavým zážitkem je pro milovníky vína bude určitě návštěva vinařství s degustací. Navštivte vyhlášené vinařství Marsovin, které založil v roce 1919 Anthony Cassar se svým bratrem Georgem. Návštěvu je ideální naplánovat hodně dopředu a místo si zarezervovat předem přes internet.

Pokud milujete víno, navštivte vinice třeba na ostrově Gozo.
Autor: Redakce

Stravujte se jako místní

Malťané jsou hodně společenští a velmi rádi chodí do restaurací, ale vyhledávají především ty daleko od turistického ruchu. Pokud chcete vyrazit na večeři do restaurace, udělejte si předem rezervaci, bývají často plné. Ceny v restauracích jsou podobné jako u nás. 

Tip: Až budete ve Valletě nesmíte minout útulnou restauraci v srdci hlavního města Aaron´s Kitchen, kde vaří slavný šéfkuchař Aaron Degabriele. Vaří se zde pouze z čerstvých surovin a nechybí také výborné místní víno. Po večeři se běžte projít, ke katedrále Svatého Jana - je to pouhých 6 minut chůze.

Na večeři zajděte do restaurace Aaron´s Kitchen ve Vallettě.
Autor: Redakce

Kde se ubytovat

Pokud si chcete po celém dni užít odpočinek bez hluku, doporučujeme ubytovat se v klidném čtyřhvězdičkovém butikovém hotelu Mulberries, který se nachází 10 km od letiště v městě Zabbar. Uchvátí vás nejen krásnou zahradou, ale také soukromým wellness a bazénem v suterénu. Dopřát si tu můžete také masáž nebo vířivku.

Relaxovat můžete v zahradě v butikovém čtyřhvězdičkovém hotelu Mulberries.
Autor: Redakce

Autor: Lenka Knápková