Neděle 16. června 2024
Svátek slaví Zbyněk, zítra Adolf
Oblačno, déšť 23°C

Malta: Užijte si aktivní dovolenou plnou dobrodružství a slunce

27. května 2024 | 06:00

Máte dobrodružnou a akční povahu? Nebaví vás chodit celé dny po památkách nebo ležet na pláži? Zkuste vyrazit za sportovním vyžitím na slunečnou Maltu a její ostrovy. Nudit se rozhodně nebude!

Aktivit, které můžete na tomto soustroví ve Středozemním moři provozovat je opravdu mnoho. Malta je díky svému rázu rájem pro horolezce, golfisty, rybáře i milovníky všemožných vodních sportů. 

Zkuste kayaking

Nezáleží na vaší úrovni dovedností, ať už jste na kajaku poprvé nebo už jste zkušenější. Tato sportovní aktivita je dostupná a vhodná pro všechny věkové kategorie. Nejideálnější jsou k tomuto sportu maltské ostrovy Gozo a Comino. Na ostrově Gozo doporučujeme navštívit malou písečnou pláž Hondoq ir-Rummien, která je známá svou azurovou vodou a velkou viditelností. Hondoq ir-Rummien nabízí pro své návštěvníky vše, ať už je to pronájem lehátek a slunečníků, zázemí se sprchami a toaletami nebo malé občerstvení. V sezoně je tu sice rušno, ale parkovat se dá přímo nad pláží a je zde přítomen také plavčík. Nachází se tu také půjčovna kajaků a jet ski. Můžete si buď pronajmout vybavení, nebo připlatit za průvodce/instruktora, který s vámi absolvuje celou trasu, a dozvíte se různé zajímavosti, třeba jaké mořské živočichy můžete vidět. Běžně se v této zátoce objevují mořské želvy, chobotnice a dokonce delfíni skákaví. Pokud se vydáte s kajakem po pobřeží od této pláže, můžete prozkoumat různorodé mořské jeskyně a také členité pobřeží poseté tradičními solnými lázněmi, některé z nich jsou stále místními obyvateli používány na získávání soli.

Dvojitý kajak poskytne pak super zážitek pro páry.
Autor: Redakce

Důležité rady:

  1. Plánujte kayaking podle počasí, i když je Malta známá svým slunečným počasím, silný vítr a proměnlivost může tuto sportovní aktivitu zkomplikovat. Sledujte předpověď a chystejte svá dobrodružství podle toho.
  2. Nezapomínejte na bezpečnost. I na klidném moři je důležité dodržovat hlavní zásady. Noste vždy plovací vestu a mějte při sobě vodotěsný obal na mobilní telefon, pro případ potřeby.
  3. Nevyrážejte na výlety úplně sami, pokud vám chybí parťák, zaplaťte si průvodce.

Paradise Bay je ideální jak pro kajak tak šnorchlování
Autor: iStock

Kam dál můžete vyrazit na kajak?

Paradise Bay s nádhernou pláží a čistou vodou je ideálním místem pro relaxační kajakování. Ghadira Bay, Coral Lagoon a Gnejna Bay – každá z těchto lokalit nabízí jedinečnou kombinaci přírodních krás a klidných vod, perfektních nejen pro kajakáře.

kajaking na ostrově Comino
Autor: iStock

Cyklistika pro každého

Cyklistika je na Maltě velmi populární i mezi místními obyvateli. Zkuste si tedy půjčit kolo, vhodý je klidnější a menší ostrov Gozo, kde není tak hustý provoz jako na ostrově Malta. Půjčte si kolo alespoň na den a prohlédněte si tento ostrov z jiné perspektivy. V rámci programu pod záštitou Evropské unie byla na Gozu vytvořena trasa určená pro cyklisty. Tato trasa je dlouhá 42 kilometrů, vede po celém pobřeží Goza a běžný cyklista ji zvládne ujet asi za 3 hodiny bez zastávek. Můžete vyrazit jak sami, tak spolu s místním průvodcem, který vám ještě více přiblíží život na Gozu, a dozvíte se třeba střípky z natáčení populárních seriálů a filmů, které se tady točily. Ať už je to film Troja, Gladiátor nebo třeba seriál Hra o trůny.

Pozor! Nezapomeňte, že se jezdí vlevo. 

Cena za jednodenní půjčení kola i s helmou a zámkem se pohybuje kolem 35 EUR za osobu. Při vícedenním půjčení jsou pak ceny za den mírně nižší.

 

trasa pro kola vede krásnými místy, zde výhled na Ta' Ċenċ Cliffs
Autor: Redakce

Tip: Například půjčovna GOZO Segway and e-bike tours, v Triq Ġużeppi Spiteri ve Victorii, která se nachází v centru ostrova a nabízí 9rychlostní horské elektrokolo s asistencí pedálů, ideální do jakéhokoli terénu včetně terénních stezek. Při půjčování kol musíte mít s sebou cestovní pas nebo občanský průkaz a platbu v hotovosti. Zapůjčit si můžete také segway.

Potápění a šnorchlování

Moře okolo Malty je pro potápění a šnorchlováni ideální. Teplota moře se v létě pohybuje nad 23 °C a průzračné azurové moře s viditelností na asi 30 metrů je neskutečné. Nemusíte se obávat, výskyt žraloků a jiných nebezpečných živočichů je zde naprosto minimální. Ke šnorchlování v podstatě nic nepotřebujete a vybavení lze zapůjčit na místě, skoro v každé zátoce nebo u pláže.

šnorchlování na ostrově Gozo
Autor: iStock

Nejhezčí lokality na šnorchlování:

St. Peter's Pool

St. Peter's Pool najdete nedaleko rybářské vesnice Marsaxlokk. Uchvátí vás křišťálově průzračnou vodou, která nabízí ideální podmínky pro šnorchlování a plavání. Navíc zde potkáte hejna pestrobarevných rybek. Ve skalní stěně jsou instalovány žebříky, díky kterým se pohodlně dostanete do vody i z vody. 

Blue Lagoon a Crystal Lagoon

Ostrůvek Comino se nachází mezi Maltou a Gozem a dopravit se k němu můžete pouze lodí. Jedním z klenotů tohoto místa je Blue Lagoon, neboli Modrá laguna, jejíž vody hrají všemi odstíny modré a najdete zde i bohatý podmořský život. Celodenní výlety sem zahrnují i koupání v Crystal Lagoon, která se nachází jižněji. Laguna je obklopena útesy, které jsou domovem pro mnoho živočichů.

Blue Lagoon na ostrově Comino
Autor: iStock

Anchor Bay

Za skvělým šnorchlováním můžete vyrazit i do zátoky Anchor Bay, která se nachází přímo u vesničky Pepka Námořníka. Takže můžete výlet spojit s návštěvou filmových kulis tohoto filmu. Zátoka láká na křišťálově průzračnou vodou a můžete zde při šnorchlování potkat sépie, murény i chobotnice. 

zátoka Anchor Bay u vesnice Pepka námořníka nabízí také možnost šnorchlování
Autor: Redakce

Pokud se potápíte s přístrojem, můžete prozkoumat podmořské jeskyně nebo se vydat k potopeným vrakům lodí i letadel. Pozor – na „scuba diving“ potřebujete platné lékařské osvědčení v angličtině a speciální povolení (C-card), pro potápění bez instruktora musíte vlastnit oprávnění CMAS/2 Star Diver Certificate.

Nejlepší lokality na potápění:

Socha Madony na Gozo

Jedna z nejznámějších potápěčských lokalit na Maltě je socha Madony, byla pod vodu umístěna pro potápěče zhruba před 25 lety. Potápěči se k soše dostanou ze břehu přes velmi mělký „bazén“, který se pak rozšiřuje na plošiny různých úrovní vhodné pro všechny úrovně potápění. Tato potápěčská lokalita je oblíbená mezi nočními potápěči a nabízí také průplavy a jeskyně k prozkoumání.

Vlečný člun Rozi

Vlečný člun Rozi, který byl v roce 1991 potopen záměrně, patří k dalším velmi známým a oblíbeným na Maltě. Ponor začíná plavbou přes překrásný korálový útes. Vrak se nachází v maximální hloubce 34 metrů (110 stop) a k dispozici je průnik, který umožňuje prozkoumat strojovnu a kormidelnu.

potápění k vlečnému člunu Rozi
Autor: iStock

Na Maltu létá z Prahy společnost KM Malta Airlines, přímý let na letiště Luqa  trvá 2,5 hodiny. Na ostrov Gozo se dostanete trajektem buď z přístavu Cirkewwa nebo přímo z Valletty. Na menší Comino lze jet také z přístavu Cirkewwa nebo pomocí malých lodních přepravců z různých částí Malty a Goza. 
Autor: Lenka Knápková