Středa 25. prosince 2024
Polojasno 3°C

Víno jak má být!

Když si k pokrmu dáte to správné víno, připravíte svým smyslům nezapomenutelný zážitek.
9. října 2008 | 09:25

Ochutnávání vína je požitkem a uměním, my vám poradíme jak na to. A nejen to! Dozvíte se i z jakých vín vybírat a samozřejmě k jakým pokrmům které víno podávat.

Majitelé vinohradů jsou letos s úrodou velice spokojeni. Těšme se na jejich výpěstky i produkty a připijme jim na zdraví! Když si k pokrmu dáte to správné víno, připravíte svým smyslům nezapomenutelný zážitek.

Čas degustací
Ochutnávání vína je požitkem i uměním. Než se vína napijete, nezapomeňte k němu přivonět. Když zakroužíte sklenkou, rozvine se lépe aroma vinného moku. Přivoňte k němu a zjistíte, že ze sklenice se line několik okouzlujících vůní. Pokud jako první rozpoznáte vůni alkoholu, nedejte se odradit a po chvíli si přivoňte znovu.

Vínu se daří i v Čechách
Autor: Archiv Národní vinařské centrum

Červená vína voní obvykle po červeném ovoci, zpravidla po třešních a jahodách.

Bílá vína mají obvykle vůni po bílém nebo jen lehce zbarveném ovoci, například po jablkách nebo po citrusech. Ze sklenice trošku upijte a polkněte. Toto první ochutnání připraví vaše chuťové buňky na správnou chuť vína. Opět trošku upijte a pokuste se popsat svůj první dojem. Ochutnávání vín se nelze naučit hned. Víno musíte vnímat všemi smysly. Podle odborníků obsahuje přes 900 látek, které určují jeho chuť.

Z ČEHO VYBÍRÁME

Přírodní suché - bílé i červené, neobsahuje téměř žádný zbytkový cukr po kvašení.

Přírodní sladké - má vyšší obsah alkoholu a charakter přírodních vín. Vyrábí se z přezrálých, zaschlých hroznů.

Perlivé - víno uměle sycené oxidem uhličitým.

Šumivé - sekt, připravuje se druhotným kvašením.

Dezertní - vysoký obsah cukru a alkoholu, se zvláštní chutí a vůní.

Dezertní likérové - připravuje se z přezrálých hroznů aromatických odrůd, je dodán i extrakt z fíků, svatojánského chleba, pomerančů a jiného jižního ovoce. Má vysoký obsah alkoholu a málo cukru. Patří sem madeira, malaga, marsala, sherry a portské.

Bílá vína mají obvykle vůni po bílém nebo jen lehce zbarveném ovoci, například po jablkách nebo po citrusech.
Autor: Michal Protivanský

Co k čemu?

Pokud si nejste jistá, držte se jednoduché zásady: k lehkým pokrmům pijte lehká bílá vína a naopak k vydatným masitým jídlům si objednejte těžké červené víno. K dezertům se hodí sladší a u sýrů velmi záleží na jejich typu.

K rybě obalované a smažené - Rulandské bílé, Chardonnay nebo Ryzlink rýnský.

K bílé drůbeži - Rulandské modré.

Ke zvěřině, huse, kachně nebo pernaté zvěři - vyzrálé červené víno, například Svatovavřinecké.

K vepřovému masu - mladší plnější červené víno, například Modrý Portugal.

K hovězímu - vyzrálejší plné červené, například Cabernet Sauvignon. K telecímu - plné bílé víno např. Veltlínské zelené nebo Rulandské bílé.

Ke sladkostem - sladká šumivá vína Tramín, Sauvignon, Ryzlink rýnský.

Barevná harmonie
Pomůže i zásada barevnosti. Ke světlému masu (tedy drůbežímu nebo rybímu) je vhodné bílé, ke tmavému masu se hodí červené. Pokud je víno součástí receptu na daný pokrm, zapíjejte ho stejnou odrůdou.

Rosé
Autor: www.wineofczechrepublic.cz/

Snoubení sýrů s vínem

 

Tvrdé sýry
Primátor, Parmazán si vychutnejte s mladými víny, jako jsou Frankovka nebo Modrý Portugal.

Sýry typu Camembert si dopřejte s jemně kořenitými mladými víny Frankovka, Cabernet Sauvignon.

Plísňové sýry typu Rokfór vhodně doplňuje sladší bílé víno, ale hodí se i Rulandské modré.

Pařené sýry zapíjejte výraznějším bílým vínem - např. Chardonnay nebo lehčím červeným. Na kozím sýru si nejlépe pochutnáte s výrazným Sauvignonem.

Autor: Ladislava Protivanská
Klíčová slova: bpž, víno, degustace
Související články