Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

FINANCOVÁNÍ VĚDY A VÝZKUMU V ČESKU. KDE VŠUDE POMOHLY FONDY EU

16. listopadu 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Vědci pracují často mimo pozornost veřejnosti. Ovšem bez výsledků jejich výzkumů by se společnost nikam neposunula. Podpora z evropských fondů je pro ně významným zdrojem investic a přinášejí nové příležitosti pro další rozvoj firem i spolupráci výzkumných center. Jejich výsledky mají i mnohdy velký vliv na naše zdraví. Představíme vám inspirativní úspěšné projekty, které díky těmto finančním injekcím posunuly svůj vývoj dál. Pojďte se s nimi seznámit!

Antibiotika 21: Inovativní řešení pro odpovědnou spotřebu léčiv. 

S podzimním počasím se pojí nemoci a nachlazení. Váš imunitní systém si s virózami většinou poradí, na bakteriální onemocnění fungují antibiotika. Ale pozor. Neměla by se užívat bez lékařského dohledu. Při častém opakování si vaše tělo vůči nim vytvoří odolnost a už vám nepomohou. „Bohužel čím dál častěji se setkáváme s tím, že si pacienti sami naordinují antibiotika, aniž by jim v daný moment pomohla nebo to konzultovali s lékařem. Pak se diví, že když přijdou do ordinace, už jim nezaberou tře- ba ani na zánět močového měchýře,“ komentuje situaci MUDr. Alena Dvořáková. To představuje skutečný problém, který trápí českou společnost. Proto vznikl expertní systém, který pomůže zmírnit negativní dopady spotřeby antibiotik. Projekt Antibiotika 21, spolufinancovaný z evropských fondů, poskytuje zdravotnickým zařízením velmi podrobný přehled spotřeby antibiotik. V Česku používá tento systém Okresní nemocnice Kolín a Fakultní nemocnice v Motole.

9 695 nových výzkumných pracovníků dostalo šanci díky podpoře EU fondů.

Česko je ohroženo antibiotickou rezistencí. Jejich nadužívání ohrožuje naše zdraví.
Autor: shutterstock

Aby léky správně fungovaly

Systém Antibiotika 21 je určen pro nemocnice a zdravotnická zařízení s lůžkovým oddělením. Zdravotnický personál do něj vkládá informace o tom, komu byla předepsána antibiotika, kdy a na jakou léčbu.

Z těchto informací hlavní mikrobiolog zjistí přesná data včetně jednotlivého složení naordinovaného léku. Případně tak může nařídit používat jiné medikamenty nebo jiný druh léčby. Díky tomu bude jednodušší zabránit vzniku antibiotické rezistence. „To je něco, co nám opravdu hrozí, pokud nebudeme důslední. Podle Světové zdravotnické organizace budou po roce 2050 infekční onemocnění způsobená rezistentními bakteriemi příčinou dvou z pěti úmrtí. Systém Antibiotika 21 by tuto hrozbu mohl pomoct zvrátit,“ řekla Dvořáková. Nejenom, že systém sbírá data o lécích, ale poskytuje také informace o financích. „Díky zásahům by bylo možné ušetřit 5 až 20 % nákladů, které jsou spojeny s nadměr- nou spotřebou antibiotik,“ řekl Robert Rabiňák, garant projektu. Tak obrovská úspora by se českému zdravotnictví rozhodně vyplatila.

 

PŘÍNOS PROJEKTU ANTIBIOTIKA 21

  1. Kontrola antibiotické rezistence
  2. Ochrana veřejného zdraví
  3. Zlepšení péče o pacienty

Celkem projekt vyšel na téměř 23 milionů korun. Dotace z fondů EU pokryla 45 %.

ntibiotika dokážou vyřešit nemoci způsobené bakteriemi. Vždy se o jejich užívání poraďte s lékařem.
Autor: shutterstock

Nanotechnologie: Klíč k lepšímu životu

Málokdy si uvědomujeme, jak některé oblasti vědy ovlivňují náš každodenní život. Mezi takové patří určitě nanotechnologie. Na Mendelově univerzitě v Brně se věnují výzkumu těchto drobných částic, které mohou mít významný vliv na naše zemědělství, chov zvířat i ochranu rostlin. Díky podpoře evropských fondů byl zahájen rozsáhlý projekt, jehož cílem bylo vytvořit nanočástice z různých materiálů a zkoumat jejich praktické využití. Výzkum se zaměřil na udržení zdraví u chovných zvířat, například na po-moc v boji proti nemocem u krav. Už po třech dnech od aplikace malých částic obsahující zinek a měď, se snížil výrazně počet bakterií u krávy, která trpěla zánětem mléčných žláz, ale zároveň to nijak neovlivnilo biochemický profil krve. „Zjistili jsme také, že některé nanočástice mohou nahradit tradiční doplňky stravy a přinést tak významné vylepšení pro odchov mladých prasat,” sdílel člen výzkumného týmu. Díky tomuto podání zinku se snížilo množství bakterií E. coli v trávicím traktu prasat, což má zásadní vliv na jejich zdraví a potažmo i zdraví občanů.

Výzkum jde díky dotacím rychle dopředu. Nanotechnologie se rozšiřují do čím dál více oborů.
Autor: shutterstock

Revoluční výzkum přinesl zásadní výsledky

Výzkum také vedl k vytvoření gelových sterilních materiálů, které se mohou používat ve zdravotnictví i potravinářství. Tato inovace znamená lepší hygienu a rychlejší rekonvalescenci u pacientů, protože materiál nejen že chrání, ale zároveň hojí. „V našem projektu jsme také bádali nad ochranou rostlin před bakteriálními infekcemi. Provedli jsme rozsáhlý průzkum výskytu škodlivých bakterií na pěstovaných rostlinách a vyvinuli nanomateriály, které jim mohou pomoci odolat. Konkrétně jsme vytvořili speciální zdraví neškodný ochranný postřik,” řekl profesor Vojtěch Adam, garant projektu. Tato ochrana může pomoci zemědělcům zlepšit úrodu, snížit používání chemických postřiků a bude to mít pozitivní dopad na produkci v České republice i zdraví obyvatel. Výzkum nanomateirálů otevřel nové možnosti a přinesl velmi důležité poznatky do praktických oblastí našeho života. 

PŘÍNOS VÝZKUMU NANOMATERIÁLŮ V ZEMĚDĚLSTVÍ

  1. Inovativní využití nanomateriálů
  2. Aplikace v zemědělství i chovu zvířat
  3. Ochrana zdraví občanů

Nanočástice dokážou skvělé věci! Jejich použití v zemědělství výrazně zlepší produkci potravin.
Autor: shutterstock

Celkem projekt vyšel na téměř 90 milionů korun. Dotace z fondů EU pokryla 85 %.

Revoluční lešticí zařízení

Úspěch výrobních firem na trhu je úzce spojen s investicemi do nových technologií. Ve firmě Kovoobrábění Sobotka na Vysočině si to velmi dobře uvědomují. Využili možnosti získání dotace z evropských fondů i na úpravu výrobní linky. Díky tomu zvládne vyrábět i nově zkonstruované lešticího zařízení pro zlatníky a hodináře. Prototyp stroje vznikl na základě jejich vlastního vývoje. Zařízení má potenciál výrazně ovlivnit nynější práci a změnit standard v oblasti povrchové úpravy produktů. „Ve firmě vyrábíme nejrůznější výlisky z plechů, frézujeme, soustružíme, gravírujeme a provádíme mnoho dalších činností, které s tím souvisí. Lešticí zařízení jsme vytvořili na základě poptávky našich zákazníků. Nikdo jiný v Česku ho nevyrábí. Nejblíže snad ve Švýcarsku,“ řekl vedoucí vývoje Jaroslav Sobotka. Leštička slouží pro docílení maximálního odlesku na pouzdrech hodinek v hodnotě stovek tisíc korun.

19 259 nově vytvořených a inovativních produktů vzniklo díky podpoře EU fondů.

Precizní hodinářská práce vyžaduje dokonalé nástroje. Leštička splňuje vysoké standardy.
Autor: shutterstock

Nová éra v úpravě hodinek

Leštička je navržena tak, aby splňovala vysoké standardy řemesla. Hlavními výhodami nového zařízení jsou tři brusné kotouče, které umožní trojstupňové leštění. „Toto lešticí zařízení přináší zlatníkům a hodinářům nové možnosti v oblasti povrchové úpravy šperků a jiných zlatnických výrobků. Jeho inovativní design a pokročilé technologie umožňují dosáhnout nejen vysokého lesku, ale i precizního zpracování detailů,“ řekl zaměstnanec firmy. Samotné technologie k výrobě leštičky jsou velmi hospodárné a energeticky méně náročné. Zlatníci tak získali precizní nástroj, který jim umožní vytvářet šperky a výrobky s dokonalým leskem. 

PŘÍNOS LEŠTÍCÍHO ZAŘÍZENÍ

  1. Inovace produkt
  2. Efektivnější výrobní procesy
  3. Zvýšení konkurenceschopnosti na trhu

PROZKOUMEJTE MOŽNOSTI EVROPSKÝCH DOTACÍ PRO INOVACE VE VÝROBNÍCH PROCESECH NEBO NA PODPORU VÝZKUMU:

OP TECHNOLOGIE A APLIKACE PRO KONKURENCESCHOPNOST

  • podpora projektů orientovaných na výzkum
  • zvyšování inovační výkonnosti podniků
  • zlepšování dovedností a kompetencí malých a středních podniků při zavádění pokročilých technologií
  • rozvoj center pro digitální inovace a další infrastruktury
  • zavádění výsledků výzkumů do praxe

OP JAN AMOS KOMENSKÝ

  • zapojování do mezinárodních spoluprací, iniciativ a programů
  • zvyšování potenciálu uplatnění výsledků výzkumů v praxi
  • zvyšování kvality a přínosů orientovaného veřejného výzkumu pro ekonomiku a společnost

OP SPRAVEDLIVÁ TRANSFORMACE

  • rozvoj výzkumných a vývojových aktivit ve třech uhelných krajích se zaměřením na energetickou transformaci a snižování emisí

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj