Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vybíráte zimní dovolenou? Zaměřte se na těchto 5 věcí

23. listopadu 2023 | 06:00

Přichází doba, kdy většina z nás řeší zimní dovolenou, vybrat správnou destinaci ale může být oříšek. Je potřeba totiž myslet na všechno. Většina českých lyžařů poslední roky míří na lyžařské zájezdy do zahraničí. Dobře vědí, že v Alpách dostanou za skoro stejné peníze kvalitnější služby a hlavně více prostoru pro bezstarostné lyžování a odpočinek. Fronty totiž v drtivé většině případů nehrozí ani v době Silvestra nebo jarních prázdnin. Na co se tedy při výběru zimní dovolené zaměřit?

Termín

Cenu celé zimní dovolené významně ovlivňuje termín. Pokud například vyrazíte mimo sezonu, to je listopad a začátek prosince nebo poté konec sezony, což je začátek března a dále, můžete výrazně ušetřit až několik tisíc. Což se v případě rodiny s dětmi vyplatí.

VIDEO: 7 věcí, které jste nevěděli o Ester Ledecké.

Video se připravuje ...
7 věcí, které jste nevěděli o Ester Ledecké • VIDEO: Videohub

Ubytování

Při výběru ubytování si všímejte především toho, v jaké vzdálenosti se nachází od sjezdovky. Pokud je to dál, pak si zkuste ověřit, zda je v blízkosti třeba zastávka skibusu. Pozor na hvězdičky! Ne v každé zemi podléhají stejným pravidlům, třeba v Rakousku se některé typy ubytování hvězdičkami vůbec neoznačují. Proto si raději zjistěte bližší informace o ubytování v cestovní kanceláři nebo na webu.

Sjezdovky

Velmi důležitými faktory ve výběru jsou náročnost sjezdovek a množství kilometrů k lyžování, které můžete okusit. S dětmi volte menší areály s mírnějšími kopci, jako je St. Johann in Tirol. Samozřejmostí by měly být dětský park nebo svah s dětským vlekem, kde můžete trénovat, či lyžařská škola. Pokud vyrážíte s přáteli a jste už zdatní lyžaři, kteří milují rychlou jízdu a hledají vzrušení a adrenalin, pak se zaměřte na střediska jako Altenmark-Zauchensee – toto středisko dokonce často hostí světový pohár v alpském lyžování.

Vybavenost

Promyslete si také, co vše chcete během dovolené zažít, zda budete chtít trávit celý týden na svahu, nebo chcete vyzkoušet i jiné aktivity, jako jsou bazén, sauna, wellness, bruslení, sáňkování, noční lyžování či jiné adrenalinové zážitky. Zejména pokud máte děti, je potřeba si zjistit vše o dané lokalitě. Pokud třeba budete chtít dětem zaplatit lyžařského instruktora, je dobré vědět, zda je tato služba k dispozici a kolik stojí na den.

Zeptejte se v okolí

Zkuste se zeptat známých, zda mají nějaké své oblíbené destinace, a zjistěte si přímo od nich, jak byli se službami dané lokality spokojení. Od toho se můžete při vybírání odrazit.

Autor: Lenka Knápková