Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

F.O.O.D. piknik na Ladronce se vrací

28. srpna 2023 | 06:00

Milujete dobré jídlo? Pak je ideálním způsobem,jak zakončit letní prázdniny, festival F.O.O.D. piknik v pražském parku Ladronka, kde se sejdeme 3. září.

Už jen vůně linoucí se z areálu festivalu jsou manou pro každého gastronauta. Není tedy divu, že moderátorem je jeden z guru česk.ch gastronautů, herec, autor Gastromapy a nově i podcastu Velká žranice Lukáš Hejlík. Jeho hřištěm na Ladronce je hlavní pódium s kuchařskými show, ve kterých se letos objeví michelinský šéfkuchař Roman Paulus, vítězka soutěže MasterChef Česko Veronika Beskydiarová známá jako Besky, hvězda vegetariánské a veganské kuchyně, šéfkuchařka Green Table Miluše Makó, kuchař roku a mistr fusion kuchyně Lukáš Čížek či šéfkuchař školy vaření Martin Kortus, který stojí za novou kuchařkou U jednoho stolu s masem i bez masa.

Co vás čeká (3. září 2023 od 11.00 do 19.00)

  • 900 piknikových košů plných dobrot za speciální festivalovou cenu
  • EKO kelímky štěstí
  • 6x tombola o hodnotné ceny
  • pro děti zábavné cvičení, soutěže, hraní i workshopy v zóně časopisů Sluníčko a Mateřídouška a vaření v zóně Lidlu

Pro každého něco

Chutě návštěvníků uspokojí ochutnávky jídel uvařených na pódiu i nabídka 120 stánků a food trucků, ve kterých si vybere každý. Nemohou chybět dokonalé burgery a hranolky, dobroty z grilu, tradiční ryby Isabel, slané křupání jako Bohemia Chips ani cizokrajné pokrmy včetně zejména „asie“. Samozřejmě že si den osladíte muffiny, dortíky, koláči z Pekárny Kabát, zmrzlinami, žízeň potom zaženou domácí a také italské limonády Limmi i nezbytná Coca-Cola. Piknikovou atmosféru dotvoří zdejší tradice – bohatě naplněné koše s piknikovou dekou, které si můžete kupovat od 11.00 do vyprodání zásob. Samotné piknikové deky s uchy budou k zakoupení také ve stanu Blesk pro ženy a Blesk Bydlení.

Video se připravuje ...
Jak vypadal letošní F.O.O.D. piknik? • VIDEO: Videohub

Téma? Rostlinná strava

Silně zastoupeným trendem budou pestré saláty, vegetariánské i veganské suroviny a jídla, která přinesou příjemná chuťová překvapení. Letošní festival je zaměřený na rostlinnou stravu a zdravější jídelníček. O tom, jak dobrá i dostupná taková kuchyně může být a proč stojí za to ji přijmout do svého života, vás přesvědčí moderátorka podcastového studia Live Veronika Koko Šmehlíková, vynikající kuchařka, bloggerka a hvězda internetové televize Stream. Určitě okuste bezmasé pokrmy uvařené týmem šéfkuchaře Romana Pauluse v Lidl zóně, rostlinné steaky od PẬTIFU & Vegi Steak nebo zkuste třeba ochutnávky připravené z rostlinných produktů Rama, Flora a Violife.

Co se vaří v Lidl zóně

Tuto piknikovou oázu znají návštěvníci festivalu dobře. Vědí, že si v Lidl zóně našeho hlavního partnera mohou odpočinout, dát si kávu, ochutnat dobroty od týmu šéfkuchaře Romana Pauluse, jako jsou například buchtičky s krémem či trhaná vepřová krkovice z grilu s brioškou a BBQ omáčkou, a přitom se dozvědět něco z praxe vědomého stravování i udržitelného přístupu k planetě. Také tady lze smysluplně zabavit děti. Letos budou nejen připravovat vlastní pizzy, ale i zdravé svačiny. V pěti workshopech si můžou společně s lektorkami programu Skutečně zdravá škola připravit sladkou nebo slanou variantu. Zároveň se chystají ukázky a ochutnávky veganského sortimentu privátní značky Vemondo a malí i velcí zájemci si budou opět moci vyšlapat svoje vlastní smoothie na speciálním kole pohánějícím smoothiemaker.

Žijeme čistě

Udržitelnost pro nás není jen prázdné heslo. Pomozte nám proto obhájit certifikát Čistý festival, snažíme se, aby park zůstal i po velkém festivalu příjemným místem pro odpočinek a rekreační aktivity. Opět se připravují EKO kelímky štěstí, do kterých si můžete nechat opakovaně čepovat horké i studené nápoje.

Autor: Jana Trundová