Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejlepší fotbalistky světa se sejdou u protinožců. Zkompletují USA zlatý hattrick?

19. července 2023 | 00:00
Prezentace klienta |

Ženský fotbal v posledních letech nabírá na popularitě a šampionát i protinožců je toho důkazem. Na už 9. ročníku Mistrovství světa ve fotbale žen, který budou v nadcházejících dnech společně hostit Austrálie a Nový Zéland, se poprvé v historii představí 32 týmů ze šesti konfederací. Největším favoritem bude už tradičně reprezentace Spojených států. České fotbalistky se na závěrečný turnaj bohužel neprobojovaly, i tak ale bude na co koukat. Šampionát začíná už ve čtvrtek 20. července a nové mistryně světa poznáme o měsíc později!

Dívčí obdoba mistrovství sice nemá takovou historii a tradici, jako mužský mundial, postupně si ale také získává své renomé. První šampionát se uskutečnil v roce 1991 a od té doby popularita a jeho prestiž mnohonásobně vzrostla. Dosud poslední šampionát, který se hrál ve Francii, vyhrály fotbalistky USA po finálovém vítězství nad Nizozemkami. V minulosti titul slavily také reprezentace Německa, Japonska a Norska.

Hlavním adeptem na letošní triumf jsou tak opět Američanky, které nejen že jsou obhájkyněmi titulu, ale zároveň jsou nejúspěšnějším reprezentačním týmem ženských šampionátů – titul totiž slavily už čtyřikrát. Fotbalistky ze zámoří tak ovládly celou polovinu všech turnajů. Ženský fotbal se ve Spojených státech těší vysoké popularitě, dlouho tam byl upřednostňován i před mužskou verzí. Zlato tedy bude pro USA opět jediným cílem, cokoliv jiného je pro ně neúspěch.

Rozhodně však nepůjde o předem rozhodnutou věc, zejména v Evropě má fotbal žen rovněž stoupající úroveň. Na zlato pomýšlejí například Němky nebo Nizozemky, vysoké ambice mají poslední evropské šampionky z Anglie a podceňovat nelze ani fotbalistky Švédska. Zapomínat nesmíme rovněž na Japonky, které už v minulosti několikrát ukázaly, že se s nimi musí počítat. Čeká nás tak ohromně zajímavé mistrovství! Kdo bude 20. srpna slavit titul mistryň světa? Na to si můžete vsadit s bonusem u Fortuny.

Letošní šampionát je zároveň spojen s velkým mediálním i společenským zájmem. Turnaj nabídne svým divákům zřejmě nejvyšší počet televizních vysílatelů v historii, k vidění bude každý hrací den i na obrazovkách českých stanic! Pořadatelé zároveň očekávají rekordní návštěvnost na stadionech, do Austrálie a na Nový Zéland se kvůli tomu chystají desetitisíce fanoušků z celého světa. Mnozí proto předpovídají, že akce bude další přelomovou událostí v historii ženského sportu.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.