Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Máme pro vás jednoduchý návod, jak dosáhnout dokonalého trávníku

16. června 2023 | 06:00

Upravený trávník bývá korunou zahrady a pýchou každého zahrádkáře. Ovšem vypěstovat takový trávník nebývá jen tak. Pokud se chcete naučit, jak o trávník správně pečovat, máme pro vás snadný návod, jak vypěstovat dokonalý trávník a hlavně jak si ho pak udržet. Už teď můžeme prozradit, že trik je v pravidelnosti.

Sekání

Základem správné péče je pravidelné sekání. Frekvence závisí na rychlosti růstu trávy, ale obecně platí, že je lepší sekat trávník pravidelně a často, než ho nechat zcela zpustnout a pak sekat na nízkou výšku. Většinou se doporučuje sekat trávník jednou týdně. Dalším obecným pravidlem je, že nechcete odstranit více než třetinu délky trávy při jednom sečení. Většinou se doporučuje nechat trávu vysokou mezi 5 až 7 centimetry, aby měla dostatek listové plochy pro fotosyntézu a zdravý růst.

VIDEO: Andrea Kalivodová nás provedla po své zahradě

Video se připravuje ...
Andrea Kalivodová nás provedla po své zahradě • VIDEO: Videohub

Hnojení

Pravidelné hnojení dodává trávníku potřebné živiny pro zdravý růst. Při použití hnojiva se řiďte podle pokynů výrobce a dodržujte doporučenou frekvenci hnojení. A pamatujte, že nadměrné použití hnojiva může trávník poškodit.

Odstranění plevelů

Plevely mohou trávníku brát živiny a světlo, takže je důležité je pravidelně odstraňovat. Existuje několik možností, jak se jich zbavit - mechanickým vytrháváním, použitím herbicidů nebo přírodními metodami jako je mulčování. Záleží na tom, co nejlépe vyhovuje vašim potřebám a preferencím. Dejte si taky pozor na škůdce. Pokud zjistíte jejich přítomnost, rychle nasaďte vhodné postřiky.

Správná zálivka

Pravidelné zavlažování je dalším důležitým faktorem. Je lepší zalévat trávník méně často a nejlépe brzy ráno, aby měl dostatek času na vyschnutí během dne. Zalévání v noci by mohlo způsobit plísně, protože kořeny sice potřebují vodu, ale ta nesmí na trávě stát. Obecně platí, že zaběhlý trávník potřebuje přibližně 25 mm vody týdně v závislosti na teplotě. Protože zavlažování je jednou z nejčastějších chyb v péči o trávník, je dobré použít srážkoměr.

Samozavlažování

Pokud nemáte na každodenní ruční zalévání čas, pořiďte si zavlažovač s časovačem, který práci udělá za vás a ještě vám ušetří peníze. Na trhu jich existuje celá řada. Vždy vybírejte podle velikosti zahrady a trávníku. Nejčastěji se setkáte s těmito typy zavlažovačů: oscilující (pro střední až velké zahrady od 150 do 500 m2), impulzní (větší než m2), vířívý (vypadá jako jemný déšť) a stacionární (kruhové nebo obdélníkové pokrytí), které jsou vhodné pro malé zahrady. Při výběru hledejte takový, který má nastavitelný dosah postřiku, funkci zapnutí/vypnutí, efektivní využití vody, univerzální připojení a snadno čistitelné trysky. V případě, že máte na zahradě špatně dostupná místa, vsaďte na zavlažovací tyče, které si s tím poradí.

Tip redakce:

A jestli si pořád nevíte rady, který systém vybrat, zkuste bubny na hadice vše v jednom. Tyto předinstalované sady obsahují vše, co potřebujete: nastavitelnou a snadno použitelnou zavlažovací koncovku, multizávitovou spojku na vodovodní kohoutek a praktickou podporu zavlažovače. Jednoduše připojte zavlažovací buben k zahradnímu kohoutu a zavlažovací koncovku k hadici a můžete začít.

Autor: Aneta Mrazilová