Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bolest a otoky nohou mohou být příznakem vážné nemoci. Jaké jsou první varovné signály?

Bolest a otoky nohou mohou být příznakem vážné nemoci. Jaké jsou první varovné signály?
9. května 2023 | 06:00

Oteklé nohy mohou být prvním příznakem chronického žilního onemocnění. To může vést k metličkám, nevzhledným a bolestivým křečovým žilám, nebo dokonce k trvalým kožním změnám a bércovým vředům. Jak se vyhnout komplikacím? Na co si dát pozor a kdy je správný čas navštívit lékaře? Na to odpovídá MUDr. Júlia Černohorská.

Oteklé nohy mohou být příznakem i vážných problémů 

Oteklé nohy mohou být začátkem vážného zdravotního problému. Pokud máte často noční křeče, těžké nohy nebo vám nohy otékají po delším stání či sezení, může to být první příznak chronického žilního onemocnění. 

„Většinou ve večerních hodinách a po celodenním sezení můžeme mít pocit těžkých nohou nebo v nich cítit bolest. I takto se může projevovat chronické žilní onemocnění. Pokud toto stádium neřešíme, je tu riziko vzniku metliček, a to na stehnech, pod koleny nebo v oblasti bérců,“ říká MUDr. Júlia Černohorská. Zda se jedná o žilní onemocnění nebo něco jiného však nejlépe určí lékař.

Video se připravuje ...
Odpovídá odpovídá MUDr. Júlia Černohorská: Bolest a otoky nohou mohou být příznakem vážné nemoci

Kam až to může zajít? 

Žilní onemocnění se začíná rozvíjet ve chvíli, kdy se dlouhodobě všechna krev nedostává od nohou zpět do srdce, ale část padá dolů a stagnuje v žilách dolních končetin. Vznik žilního onemocnění je zčásti způsobený dědičnou dispozicí k oslabení žilních stěn a z části nedostatkem pohybu a nadváhou. Fyzická aktivita je při návratu krve od nohou do srdce zcela klíčová.

„Neléčené počáteční projevy žilního onemocnění většinou přechází ve viditelné křečové žíly, které často přivedou pacienty do ambulance. Někteří pacienti i tak tyto projevy ignorují, což vede k dalším změnám jako jsou trvalé otoky. Bez léčby se dále mohou objevit kožní změny jako pigmentové hnědočervené skvrny, většinou v oblasti kotníku nebo nártu. Časem začne zanícená kůže měnit svoji strukturu, až se rozpadne v takzvaný bércový vřed, který teče, zapáchá a výrazně znepříjemňuje běžný život,“ dodává MUDr. Černohorská.

Co dělat, pokud se jedná o žilní onemocnění?

Je důležité si uvědomit, že oteklé nohy jsou jen začátkem a že žilní onemocnění je nutné léčit dlouhodobě. „Jakmile máte nějaké příznaky, necítíte se komfortně, trápí vás bolavé, oteklé nohy nebo křeče, vždy je potřeba zajít k lékaři, který vám doporučí vhodnou léčbu,“ radí dermatoveneroložka Júlia Černohorská. Lékař vám může předepsat režimová opatření, kompresní terapii a venofarmaka, léky na zpevnění žilní stěny. 

Nepodceňujte prvotní příznaky a řešte je, dokud neovlivňují kvalitu vašeho života. Více informací na www.zilniporadna.cz

Autor: REDAKCE