Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Panenka od Mattela už není symbolem dokonalosti. Do prodeje míří Barbie s Downovým syndromem

Video se připravuje ...
28. dubna 2023 | 13:35

Americká firma Mattel představila světu novou panenku Barbie s Downovým syndromem. Ta je menší a zavalitější, má širší nos a mandlový tvar očí typický pro tuto nemoc. Společnost, kterou dříve kritizovali za stereotypní vyjádření ženy, se teď snaží o větší různorodost. Chce se tak ještě více přiblížit všem dětem a podpořit inkluzi.

Panenky Barbie provází dětstvím už desítky let. Původně šlo o blonďatou panenku s krásnou tváří, nepřirozeně štíhlou postavou a charakteristickým úsměvem. Nyní začala společnost Mattel sázet na různorodost a pestrost. „Jako nejrozmanitější řada panenek na trhu hraje Barbie důležitou roli v prvních zkušenostech dítěte a my jsme odhodláni přispět k tomu, abychom prostřednictvím hry bojovali proti sociální stigmatizaci,“ řekla Lisa McKnight, výkonná viceprezidentka a globální ředitelka divize Barbie a panenky společnosti Mattel, a dodává: „Naším cílem je umožnit všem dětem, aby se v Barbie viděly, a zároveň je povzbudit, aby si hrály s panenkami, které nevypadají jako ony samy.“

Barbie a Ellie
Autor: Barbie

Šaty v barvách dne Downova syndromu

Aby byla podoba panenky s osobou s Downovým syndromem důvěryhodná, spojila se firma s Národní společností pro Downův syndrom, která pomáhá lidem s touto diagnózou i jejich blízkým. „Znamená to mnoho pro naši komunitu, její lidé si poprvé můžou hrát s panenkou Barbie, která vypadá jako oni. Tato Barbie nám připomíná, že bychom nikdy neměli podceňovat sílu reprezentace. Je to obrovský krok vpřed pro inkluzi a moment, který oslavujeme,“ řekla Kandi Pickard, prezidentka a generální ředitelka Národní společnosti pro Downův syndrom. Na jejich radu má panenka žluto-modré květované šaty v barvách dne Downova syndromu a náhrdelník s přívěskem ve tvaru chromozomu.

A radost dělá i lidem s touto diagnózou. „Jsem tak šťastná, že existuje Barbie s Downovým syndromem. Když jsem panenku viděla, cítila jsem se ohromená – hodně to pro mě znamenalo a jsem moc poctěná a hrdá, že si mě Barbie vybrala, abych ji ukázala světu. Rozmanitost je pro mě důležitá, protože lidé potřebují vidět na světě více lidí, jako jsem já, a ne aby byli takoví lidé schovaní,“ řekla k uvedení panenky na trh Ellie Goldstein z Velké Británie.

Downův syndrom

Downův syndrom je vrozená genetická porucha, postižený jedinec má místo dvojice chromozomů 21 trojici. Postihuje asi jednoho novorozence ze 700 až 800 a projevuje se mentálním postižením, charakteristickými obličejovými rysy a také častějšími srdečními defekty. Světový den Downova syndromu připadá na 21. březen (kvůli přebývajícímu chromozomu 21). Symbolem pro podporu tohoto dne jsou barevné ponožky. Ty totiž svým tvarem připomínají tvar chromozomů, a pokud jsou pruhované, pak připomínají i jejich strukturu.

Autor: Kamila Bolegová