Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Gruzie bude letos hit. Láká na neobyčejné pláže, nedotčenou přírodu, architekturu i výhodné investice

20. dubna 2023 | 12:00

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou, a nechcete jet do tradiční destinace? Pokud rádi objevujete nová místa, dejte šanci Gruzii. Dokáže totiž perfektně uspokojit představy o letních prázdninách, ať už jsou jakékoli.

Hlavní město Tbilisi láká na pohádkovou atmosféru a historii, ale výrazně vyhledávanější je samozřejmě gruzínské pobřeží, například město Batumi, hlavní město Adžárie, která je jednou ze dvou gruzínských autonomních republik.

„Gruzie se v posledních letech mění z místa, kam se vydávali jen odvážní batůžkáři, na destinaci, která nabízí perfektní odpočinek v luxusních hotelech, ale i aktivní dovolenou plnou poznávání,“ říká Petr Zapletal, předseda představenstva skupiny První investiční, který v Gruzii už několik let podniká v cestovním ruchu, a pozoruje tak proměnu této země z první ruky. 

Architektura v Batumi

Batumi leží přímo na pobřeží průzračného Černého moře, a tak zhruba od května láká na relax na neobvyklých plážích s černým pískem. Zažijete tu však mnohem víc - tohle město se mění před očima. Díky tomu však bude při každé vaší návštěvě vypadat zase trochu jinak. Už teď tu ale najdete netradiční architekturu. Typickou siluetu mu propůjčuje vyhlídka Aphabet Tower i vysoké stavby hotelů mezinárodních sítí. 

Unikátem je také čerpací stanice s restaurací McDonald’s. Autorem je místní architekt Giorgi Khmaladze, který za tuto stavbu dostal od prestižního webu ArchDaily ocenění Nejlepší komerční budova roku 2014. Romantické duše nadchne pohyblivá socha Ali & Nino na místní pobřežní kolonádě, která symbolizuje nešťastnou lásku ázerbajdžánského muslima a gruzínské křesťanky.

Na pláž do Kobuleti

„Zatímco Batumi nikdy nespí a jeho rozvoj je občas trochu divoký, klidnější místo pro letní dovolenou najdete v nedalekém Kobuleti, odkud je to také blíž k překrásné a stále ještě nedotčené gruzínské přírodě,“ popisuje Petr Zapletal. „O tom, že je toto místo turisticky čím dál atraktivnější, svědčí i fakt, že návštěvnost tu meziročně vzrostla o 26 procent. Očekáváme, že letos se zájem o letní dovolenou v Kobuleti ještě zvýší,“ dodává. 

Ubytovat se tu dokonce můžete v českém hotelu Magnetic Beach Resort, jehož majitelem a provozovatelem je právě První investiční. Díky tomu se tu pohodlně domluvíte a k večeři si dáte klidně i čepované plzeňské pivo. Moderní hotel stojí přímo na černé pláži, a výhled na její kontrast s tyrkysovým mořem můžete pozorovat nejen z teras jednotlivých apartmánů, ale třeba i z jedné z vířivek, které jsou součástí místního sky baru na střeše. Moře je tu tak čisté, že při výletu lodí budete pozorovat delfíny, a zdejší písek má dokonce léčivé účinky.

Protože Gruzie je čím dál přitažlivější nejen pro turisty, ale díky výhodným ekonomickým podmínkám i pro investory, můžete hotel Magnetic Beach Resort využít i pro výhodné investice. Funguje totiž jako apartmánový hotel, do jehož jednotlivých pokojů - apartmánů - může vložit své peníze soukromý investor. 

Kam na výlety?

Výletním cílem během dovolené u moře i cestách po Gruzii může být město Kutaisi. Jeho katedrála Bagrati spolu s klášterem Gelati je součástí kulturního dědictví Unesco. Za vidění stojí i opuštěná nová budova parlamentu v Kutaisi, kterou v roce 2012 nechal postavit prezident Saakašvili, aby decentralizoval moc. Vydrželo to šest let, poté se parlament vrátil zpět do Tbilisi.

Vyrazit odtud můžete třeba také do kaňonu Okatse s mnoha vodopády, visutými cestami i vyhlídkami, anebo do krasového kaňonu Martvili. V nedalekém Tskaltubo pak můžete také obdivovat opuštěnou kdysi opulentní budovu někdejšího Stalinova sanitoria.

Kromě moře ke Gruzii neodmyslitelně patří také hory a víno. V zimě nabízí Kavkaz perfektní podmínky k lyžování, snowboardcrossařka Eva Adamczyková si z gruzínského Bakuriani dokonce před pár dny přivezla další titul mistryně světa. Po zbytek roku tu však při túrách budete obdivovat překrásnou přírodu. Protože z pobřeží je do Kavkazu celkem daleko, zkuste třeba oblast Khulo. Místní hory mají tu výhodu, že tu nebude ani zlomek množství lidí, kteří celoročně vyrážejí do Alp.

„V době, kdy v tradičních letních destinacích, jako je Chorvatsko nebo Řecko, ceny rychle rostou, se cenově stále velmi příjemná Gruzie jednoznačně stane hitem,“ uzavírá Zapletal.

Autor: Aneta Mrazilová