Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Žatec, ráj filmařů

9. února 2023 | 06:00

Je to můj kraj, protože mám patnáct kilometrů od Žatce svou milovanou chalupu. Ráda se dívám na pole plná chmelových sloupů, v létě se jezdím koupat na Nechranickou přehradu a baví mě i procházky po městě. Za návštěvu ale stojí i magické Kounovské kamenné řady nebo zámek Krásný Dvůr.

Trháky i reklamy

V Žatci se točilo více než 100 českých i zahraničních filmů a reklam. Ať už jde o Holky z porcelánu, Bídníky, Červeného bedrníka nebo seriál Náměstíčko, ve všech byl k vidění právě Žatec. Když si projdete staré uličky a opuštěná náměstí tohoto poklidného městečka, dojde vám, co na něm filmaři mají. Skvělým začátkem procházky je Galerie Sladovna, kde si můžete prohlédnout výstavu Žatec ve filmu, pak se podívejte na Kruhové náměstí s obřím sudem a poté se vydejte na Chelčického náměstí. Snad nejromantičtějším místem města jsou Nádražní schody. A schválně jestli poznáte, co se kde natáčelo.

Na výlet vás zve šéfredaktorka Majka.
Autor: Marie Dvořáková

Magie kamenů

Když jsem se dostatečně procourala městem, sedla jsem do auta a vyrazila do přírody. Kamenné řady u Kounova najdete na náhorní plošině nedaleko obce Domoušice. I když jde o památku nejasného stáří, účelu a původu, stojí za to ji navštívit. Kamenné řady jsou totiž považovány za pravěkou megalitickou observatoř i novověké meze polí. V každém případě jsou působivé a kromě magického zážitku nabízejí hodinovou procházku lesem.

Kounovské kamenné řady mají spoustu tajemství.
Autor: Marie Dvořáková

Něco pro děti

Vaši potomci ocení naučnou stezku s názvem Lesní putování s Hopíkem. Na ni se dá nastoupit právě z obce Holedeč, kde se u vodárny nachází první zastavení staré stezky. K té nové dovede návštěvníky modře značená turistická trasa. Stezka vede příjemnými lesy kolem Žatce a Rakovníka a vznikla na místě stezky starší, rozšířené v roce 2018 o řadu herních prvků pro děti. Měří 2,5 kilometru a vešlo se na ni celkem 13 zastavení s tabulemi plnými informací o lese, životě v něm a jeho zvířecích obyvatelích i otázek a kvízů pro nejmenší návštěvníky.

Krásný dvůr

Je to jedno z mých oblíbených míst. V obci Krásný Dvůr stojí stejnojmenný barokní zámek s klasicistními prvky. Užít si můžete prohlídku celkem 18 místností vybavených nábytkem z 18. a 19. století. Těšit se můžete například na dámskou ložnici, biedermeierový salon, hudební salonek, černínskou knihovnu nebo malou a velkou obrazárnu. Určitě si projděte i krásný anglický park z konce 18. století.

Čínský pavilon v zámeckém parku.
Autor: Marie Dvořáková

Božské výhledy

Pokud stejně jako já milujete rozhledny, jednu najdete přímo v Žatci. Jmenuje se Chmelový maják a najdete ji v centru Žatce na náměstí Prokopa Malého. Má úctyhodných 42 metrů, ale pokud se vám nechce do schodů, můžete se na vyhlídkovou plošinu nechat vyvézt výtahem s multimediální projekcí. U Dolánek jižně od Chomutova najdete na vrchu Rubín další pěknou vyhlídku. Na kopci s nadmořskou výškou 352 metrů tady stojí osm metrů vysoká dřevěná věž, která má svým stylem připomínat slovanské hradiště.

Chmelový maják v centru Žatce.
Autor: Marie Dvořáková

Fešák, který mě vyvezl

Na výlet jsem vyrazila úžasným Mercedes-Benz třídy T. Nejenže vypadá úžasně (ostatně, to u mercedesu prostě očekáváte), ale je i neuvěřitelně praktický a pohodlný. Uvnitř je spousta místa, takže se cítíte jako v pokojíčku, startujete tlačítkem, tudíž nepotřebujete klíček, má asistenta parkování i sledování mrtvých úhlů. Co mě nadchlo nejvíc, bylo, že se některé funkce dají ovládat hlasem. Stačilo říct „volat maminka“, a už vytáčel číslo, takže jsem mohla okamžitě sdílet své zážitky se svými blízkými. Litovala jsem jen, že jsem na výlet nevzala celou rodinu. Nejenže se do něj vejde fakt pohodlně pět lidí, ale do kufru uložíte i nesložený kočárek, paddleboard, a kdybych sklopila zadní sedačku, tak i horské kolo. Pro velkou rodinu, jako mám já, prostě ideální volba. Cena: od 679 415 Kč včetně DPH

Fešák, který mě vyvezl.
Autor: Marie Dvořáková

Autor: Marie Dvořáková