Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Plánujete dovolenou na horách? Vrstvěte a buďte v teple i trendy

20. listopadu 2022 | 06:00

Dovolená na horách je mnohem víc než jen lyžování. Jsou to také dlouhé procházky, opalování pod horským sluníčkem, relaxování u svařáku nebo horké čokolády a spousta dalších dobrodružství. Proto potřebujete najít kousky, ve kterých vám bude dobře na sjezdovce, ale i jinde.

Ať už budete dělat na horách cokoliv, budete potřebovat vydržet v teple. Pod lyžařskou bundu a kalhoty (které vás zas udrží v suchu) si pořiďte buď termo overal, nebo legíny s tričkem. Dokonce i spodní vrstva, kterou sice většinu času na svahu ukrýváme pod bundou a lyžařskými nebo snowboardovými kalhotami, může mít padnoucí střih, veselý vzor i trendy barevné provedení. Takže se nemusíte stydět v horské restauraci vysvléknout a ukázat funkční tričko a můžete klidně chodit v chalupě jen ve funkčních legínách. Zapomenout byste určitě neměla ani na bezpečnost – helma je základ zimních sportů, stejně jako brýle.

VIDEO: 7 věcí, které jste nevěděli o Ester Ledecké

Video se připravuje ...
7 věcí, které jste nevěděli o Ester Ledecké • VIDEO: Videohub

Skvělou variantou k trávení času mimo sjezdovku je o něco elegantnější model, který si můžete vzít na procházku, ale i do města. Termo legíny (takové, na které si už nic nemusíte oblékat, protože jejich koženkový povrch je zkrátka tak cool) doplňte delším kašmírovým svetrem a zabalte se do prošívané bundy. Vše dolaďte čepicí a praktickými slunečními brýlemi, které vám ušetří nepříjemný pohled do oslnivě bílého sněhu.

Jak správně vrstvit?

Základem zimního horského modelu je bezesporu funkční prádlo. Nezapomeňte tedy na sportovní podprsenku, kalhotky, termo tričko, termo legíny a funkční ponožky. Tato nejspodnější vrstva se postará o odvádění potu. Dále oblékněte sportovní mikinu nebo rolák, který udrží teplo. Nakonec už chybí jen bunda a kalhoty, které brání tělo před nepříznivými podmínkami, jako jsou déšť, sníh nebo vítr.

Při nákupu funkčního prádla dbejte na to, aby vám opravdu perfektně sedělo. Krátké rukávy nebo nevhodná velikost vás budou při pohybu omezovat a funkce prádla nebude stoprocentní. Nezapomeňte zkontrolovat švy. Ideální jsou ty ploché, díky kterým se vyhnete nepříjemným otlakům. Pokud jste se rozhodla investovat do nové bundy nebo oteplovaček, pohlídejte si při nákupu voděodolnost a prodyšnost daného materiálu.

Co je in?

Už několik sezon po sobě je trendy být na svahu vidět. Vsaďte na zářivé barvy, jako jsou světle modrá, mátově zelená, jasně růžová nebo na barvu letošního roku Very Peri. Barvy libovolně mixujte. Neplatí zde tak striktní pravidla jako u běžné módy. Na lyže se skvěle hodí přiléhavější bunda i kalhoty, na snowboard naopak všechno volné. A pokud ráda běžkujete, zkuste do vaší zimní výbavy přidat i speciální zateplenou sukni.

Náš tip: S touhle sukní nešlápnete vedle!

Autor: Aneta Mrazilová