Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Čtyři tipy, jak úspěšně bojovat (nejen) s průvanem!

12. října 2022 | 06:00

Špatné těsnění, studená podlaha, průvan… s kvalitními dveřmi vám žádná z těchto nepříjemností hrozit nebude. Poradíme, na co si dát pozor jak u vchodových, tak i těch interiérových, aby si na vás studené nohy v zimě nepřišly.

Práh musí těsnit

Důležitou součástí vchodových dveří, která zajišťuje ochranu před průvanem, vlhkostí a nečistotami zvenčí, je spodní práh. Dejte si proto pozor, aby splňoval požadavky na dostatečnou těsnost. „Spodní práh je největší izolační slabinou vchodových dveří, proto je důležité jeho kvalitní zpracování. V okolí spodního prahu nesmí docházet k nadměrnému prochlazování nebo dokonce promrzání či pronikání vlhkosti. Právě nedostatečné těsnění ve spodní části vchodových dveří, tedy v oblasti prahu, bývá hlavní příčinou výše zmíněných problémů,“ uvádí Milena Tomčíková, produktová manažerka značky VEKRA, největšího českého výrobce oken a dveří. Spodní práh musí také splňovat požadavky na bezbariérový přístup, proto by jeho výška neměla přesáhnout 20 mm.

Jak rostla cena elektřiny? Podívejte se:

Vsaďte na odolnost hliníku

Video se připravuje ...
Jak rostla cena elektřiny? • VIDEO: Videohub

Důvodem prochlazování či netěsnosti mohou být například různá poškození vlivem počasí, opotřebení, nekvalitní materiál či nesprávná montáž. To určitě neberte na lehkou váhu, protože pak dochází ke zbytečným tepelným ztrátám, které se dříve nebo později projeví na účtu za energie. Dnes se pro vchodové dveře používají vysoce odolné hliníkové prahy s přerušeným tepelným mostem. Kvalitní práh přispívá v kombinaci s dveřním těsněním a doplňujícím kartáčkem k perfektní izolaci dveřního kompletu. V konstrukci prahu by měly být dorazové plochy pro těsnění, kterým je dveřní křídlo osazeno. V prahové části dveří by navíc měla být hliníková okapnice, díky které dešťová voda nestéká pod dveře.

Speciálním profilem proti tepelným mostům

Aby se u vchodových dveří minimalizovalo riziko vzniku tepelných mostů a prochládání podlahy v jejich okolí, je vhodné je nechat osadit speciálním podkladovým profilem. K zajištění tepelné izolace u prahové části vchodových dveří se dnes pod spodní část rámu vchodových dveří umisťuje podkladový profil. Jeho součástí jsou vyfrézované drážky, díky kterému je napojení profilu dveří velmi snadné. Kromě omezení vzniku tepelných mostů vyniká také odolností proti vlhkosti a vysokým teplotám a výbornými mechanickými vlastnostmi. Díky tomu snese vysoké zatížení a u vchodových dveří tím přispívá ke zpevnění prahu.

Interiér bez průvanu i bez bariér

Zamezit šíření průvanu uvnitř bytu či domu lze utěsněním spodní hrany interiérových dveří pomocí spodního prahu. „Pro bezbariérové řešení je využíván skrytý mechanický práh, který je zabudovaný do spodní hrany dveřního křídla. Jsou-li dveře otevřené, práh není vůbec vidět, začne se automaticky postupně vysouvat až při zavírání dveřního křídla. Pro správnou funkci musí být skrytý mechanický práh vybaven dostatečnými těsnícími prvky – středovým gumovým těsněním, které u zavřených dveří dosedá celou plochou na podlahu,“ popisuje Pavel Hajný, manažer divize interiérových dveří značky VEKRA. Spára mezi dveřním křídlem a podlahou je tak utěsněná a nežádoucí proudění vzduchu nemá šanci.

Autor: Aneta Mrazilová