Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nevíte stále kam na dovolenou? Rakouská jezera a hory vám připraví nezapomenutelné zážitky

29. června 2022 | 06:00

Rakouské Alpy jsou oblíbeným místem lyžařů, ale své kouzlo mají i v létě. Nádherná příroda, nekonečné horské túry a průzračná jezera jen kousek od tuzemských hranic stojí za návštěvu. Podívejte se na naše tipy, kam se v Rakousku podívat nejen během letních prázdnin.

Létem provoněné Salcbursko

Salcbursko je proslulé krásnými jezery a vodopády. Bývají často blízko sebe, takže jich během jednoho dne můžete vidět rovnou několik. V Salcburském Lungau najdete v nadmořské výšce 1 000 metrů 60 jezer. Spojte příjemnou túru se zastávkou na salaších, kde se vyrábí mléko, pěstují bylinky nebo chovají zvířata. Některé horské chaty se pyšní certifikátem Almsommerhütte, který dokazuje jejich tradiční postupy. A pokud máte rádi výhledy, projeďte se na zubačce SchafbergBahn. Nejstrmější železnice v Rakousku vás vyveze z obce St. Wolfgang až na vrchol hory Schafberg - Ovčí vrch. Je to nejkrásnější vyhlídková hora široko daleko. Když bude jasno, můžete obdivovat jedno z nejkrásnějších panoramat v Rakousku.

Video se připravuje ...
Jak vypadaly dovolené před rokem 1989? • VIDEO: Videohub

Přírodní krásy v Zillertalu

Málokterý region v Rakousku má tak dlouhou tradici horolezectví jako právě Zillertal. Najdete tam ferraty i lanová centra. Za výšlap stojí túra ke kapli svatého Valentýna, kterou najdete přímo nad dokonale modrou vodní nádrží Zillergründl. Malebné místo dostojí svému jménu – tak romantické zákoutí jste už dlouho neviděli. Vysokohorský přírodní park Zillertalské Alpy vás nadchne bohatou krajinou a tichem. V nadmořské výšce můžete pozorovat jezera, lesy a mnoho druhů zvířat. V létě se vydejte na komentovanou túru s průvodcem, který vám ukáže taje bylinek, vodopády nebo vás doprovodí k východu slunce. 

Tip redakce

‍Abyste toho hodně viděli a zažili, určitě se vám vyplatí pořídit si Zillertal Aktivcard. Zajistí vám slevy na mnoho míst a bezplatné používání většiny veřejné dopravy a lanovek. Platí až do poloviny října.

Sportem nabitý Kitzbühel

Známé lyžařské středisko ohromí i v létě. V Kitzbühelu i kolem něj najdete široké možnosti sportovního vyžití. Hory stvořené pro turistiku, zázemí pro nespočet sportů a výbornou místní kuchyni. Pokud patříte mezi milovníky kol, vyjeďte na Bike Trail Hahnenkamm, který vede od horní stanice lanovky až do města. Trasa je vhodná pro začátečníky i profesionály. Nechcete si půjčovat kolo? Tak vyběhněte na jeden z 12 vybraných trailů určených i pro běžce. Za odměnu si pak můžete dát ‍tyrolskou specialitu – trhanec s lesním ovocem. Bude se vám o něm zdát ještě dlouho po dovolené.

Zell am See-Kaprun mezi horami a jezerem

Málokde najdete tak rozmanitou krajinu jako v srdci rakouských Alp, Zell am See-Kaprunu. Mezi vysokými horami a křišťálovým jezerem najdete nádhernou přírodu s nepřekonatelnou kombinací ledovce, hor a jezera. Soutěska Sigmunda Thuna vede údolím řeky Kapruner Ache a díky chodníkům, které vás dovedou k jezeru Klammsee, ji zvládne každý. Můžete si ji projít také večer s průvodcem, kdy bývá osvětlená a pořádají se zde tematické večery.

Autor: REDAKCE