Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Víte, co znamenají symboly na kosmetice? Máme pro vás návod

Symboly se vyplatí číst
22. listopadu 2022 | 06:00

Na obalech kosmetických výrobků najdete celou řadu informací, která se skrývají pod piktogramy. Že nevíte, co znamenají? Máme pro vás slovníček, který vám pomůže při hledání toho pravého produktu.

Asi jste si už všimla titěrných značek na kosmetických obalech. Tyto symboly najdete na tělových krémech, šamponech, ale i na rtěnkách nebo pudrech. Jsou zkrátka na všech kosmetických produktech a obsahují důležité informace, které vám pomohou při hledání vybrat ten správný výrobek. Dozvíte se z nich, do kdy musíte kosmetiku spotřebovat po jejím otevření, zda je vhodná pro citlivou pokožku, nebo z čeho je vyrobena. Co ale jednotlivé piktogramy na obalech znamenají? Přinášíme vám slovníček těch nejčastějších.

Doba použitelnosti

Pod obrázkem otevřeného kelímku se skrývá doba použitelnosti výrobku od jeho otevření. Uvádí se v měsících. Kosmetické výrobky, které mají i bez otevření trvanlivost kratší než 30 měsíců, musí být opatřeny datem minimální trvanlivosti. Omezená trvanlivost je navíc označena symbolem přesýpacích hodin na obalu. Pokud je trvanlivost výrobku v uzavřeném stavu delší než 30 měsíců, není nutné datum na produktu uvádět. 

Video se připravuje ...
Meryl Streep: Poslední klasická hollywoodská herečka? • VIDEO: Videohub

E-mark

Pokud na výrobku najdete malé písmeno e, znamená to, že splňuje evropské právní předpisy.

Další informace

Symbol otevřené knihy s rukou vám říká, že více informací o produktu si můžete přečíst někde jinde. Důvodem často bývá, že je obal příliš malý na natisknutí všech informací.

Zelený bod

Černý kruh s bílou šipkou znamená, že za obal výrobku výrobce přispěl organizaci, která se věnuje třídění a recyklaci obalových odpadů.

CPK

Tato tři písmena jsou zkratkou pro českou certifikovanou přírodní kosmetiku. Pokud ho na kosmetice najdete, máte jistotu, že má čistě přírodní složení a je šetrná k životnímu prostředí.

CPK Bio

Kromě přírodního složení garantuje dodatek bio, že byl produkt vyroben z bio surovin pocházejících z ekologického zemědělství. Hranice povinného obsahu je minimálně 20 %.

Co znamenají symboly na obalech kosmetiky?
Autor: istock.com

ECOCERT

Ecocert je nezávislá mezinárodní společnost zabývající se kontrolou a certifikací výrobků obsahujících suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství. Pokud koupíte produkt s tímto označením, tak jeho složení je minimálně z 95 % přírodního původu a část pochází z ekologického zemědělství. Výrobky označené ochrannou známkou Ecocert nesmí obsahovat geneticky modifikované suroviny, parabeny, phenoxyethanol, nanočástice, silikony, PEG deriváty, syntetické parfémy a barviva a ingredience získané z mrtvých zvířat.

Vegan

Pod nápisem vegan se skrývá certifikovaná kosmetika, která zaručuje, že produkty a všechny jejich složky jsou čistě rostlinného původu. Takto označené výrobky nesmí obsahovat žádné živočišné složky.

HCS či symbol zajíčka

Zkratka HCS nebo symbol skákajícího zajíčka zaručuje, že ani jedna složka kosmetického produktu nebyla testována na zvířatech.

Dermatologicky testováno

Výrobek prošel zkouškou kožní snášenlivosti a toto potvrzení by mělo znamenat, že vám po použití nehrozí žádná vyrážka či jiná reakce.

Český produkt / český výrobek

Pod tímto označením nepřekvapivě najdete výrobek vyrobený v tuzemsku. Alespoň 50 % surovin pochází z ČR. Pokud ne, musí ze zahraničních surovin vzniknout úplně nový výrobek – nesmí jít o pouhé přebalení.

Sensitive

Takto označený výrobek byl testován na vzorku lidí s problémovou citlivou pokožkou. Pokud se prokáže, že tito lidé nemají reakci, tak výrobek může používat označení sensitive.

Autor: REDAKCE