Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kvůli vyřízení rodičovského příspěvku nemusíte na úřad! Co všechno už teď pohodlně vyřešíte z domu?

10. května 2021 | 10:15

Každá žena s dětmi to jistě zná. Ne vždy se najde čas, abychom vyřídily všechno potřebné bez přítomnosti dětí, a mnohdy se prostě nevyhneme návštěvě úřadu i s nimi. Proto uvítáme každou možnost, kdy můžeme vše potřebné vyřídit bez cesty na úřad, ideálně z domova. Poslední měsíce také mnoho z nás pracuje více na homeoffice a zjistily jsme, že vyřešit z domu lze leccos. Možná jste ale netušila, co všechno.

Rodičovský příspěvek není zdaleka jediná úřední záležitost, kterou dnes můžete vyřídit ze svého křesla v obývacím pokoji, aniž byste si musela složitě zajišťovat hlídání dětí nebo se v práci omlouvat, že dorazíte později, protože budete určitě stát ve frontě na úřadě. Slyšela jste už o Portálu občana? Přinášíme vám malý přehled toho, v čem vám může podstatně usnadnit život.

Ukážeme vám, jak snadno ušetříte čas, peníze a hlavně nervy

Na bezplatném Portálu občana najdete ohromné množství žádostí, které podáte elektronicky. Díky propojení s datovou schránkou komunikujete s úřady přímo ve vašem profilu na Portálu občana. Co tedy vyřídíte díky Portálu občana snadno a online? 

Podpora pro rodiny

Potřebuje vyřídit rodičovský příspěvek, ale bohužel nemáte nikoho, kdo by vám pohlídal dítě? Podejte žádost pohodlně z domova. Díky datové schránce zažádáte online také o sociální dávky, ošetřovné apod.

Servis pro řidiče

Udělali jste přestupek a nevíte, kolik bodů vám zbývá? Na Portálu občana máte k dispozici aktuální bodový stav a seznam všech přestupků. Můžete si nastavit i včasné upozornění na blížící se konec platnosti řidičáku. Chystá se také elektronické podání žádosti o nový řidičák.

Upozornění na pokuty

Pokud si z nějakého důvodu nepřečtete doporučený dopis, který vás informuje o pokutě (třeba za parkování nebo za překročení rychlosti), vystavujete se riziku, že vám k ní naskáčou penále. Nemluvě o exekuci… Žádná pokuta vám ovšem neunikne, pokud využíváte Portál občana propojený s datovou schránkou!

eRecept

Může se stát, že se budete potřebovat dostat k vašim eReceptům nebo eReceptům vašich dětí. Snadno je najdete přes Portál občana. Komunikujte online se státní správou

Jak to funguje?

Abyste mohli využívat všechny služby Portálu občana, potřebujete mít tzv. identifikační prostředek. Nejjednodušší proto bude, když si do chytrého telefonu nainstalujete bezplatnou aplikaci Mobilní klíč eGovernmentu. Přes ni se budete do portálu přihlašovat.

UŽITEČNÝ TIP: Stále jsou úkony, kvůli kterým na úřad přece jen musíte. Na gov.cz vám ale poradí, kam v takových případech zajít a co si vzít s sebou. Najdete tam přehledně vše, co se týká státní správy. Jde o fantastického rádce, díky kterému se konečně zorientujete v byrokratickém bludišti.

Více na: egovernment.nativecnc.cz