Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Kvóty na potraviny aneb pomýlená výzva k nacionalitě. Tak tohle nám ještě scházelo!

27. ledna 2021 | 06:00

Minulý týden prošel Poslaneckou sněmovnou ČR návrh Radima Fialy ze strany SPD o tom, že obchody budou muset povinně prodávat české potraviny. Jak se nás ale ve skutečnosti tahle pomýlená výzva k nacionalitě dotkne? Jak by reálně vypadaly regály v obchodech a jak by se to všechno promítlo v našich nákupních zvyklostech, stravování a životním stylu? Přestože máme velkou naději, že Senát zavedení povinných kvót smete, pojďme se na to podívat!

Můžete se klidně vsadit, že většina nákupních košíků by novou kvótou rozhodně neprošla. Spotřeba potravin, v jejichž produkci Česká republika rozhodně není soběstačná, například rýže, drůbežího masa či exotického ovoce, se přirozeně zvětšuje. Od příštího roku by ale měl být prodej zahraničních produktů omezen zákonem. Jak to ovlivní vaše nákupy? Připravte si nákupní seznam a pak z něj aspoň tři čtvrtiny škrtněte, jdeme nakupovat!

Místo italského týdne český rok

Italské, španělské a mexické týdny v obchodních řetězcích by nejspíš vystřídal permanentní český rok, který by byl stále stejný. Oprášíme tedy staré kuchařky a místo toastů s avokádovým guacamole si dáme zelí 10x jinak? Nicméně ani v pěstování zelí, cibule, mrkve nebo konzumních jablek Česko není soběstačné! Poptávku po těchto produktech dokáže pokrýt zhruba z 50 %.

Potraviny budou horší, ale zato dražší

Co budeme kupovat po roce 2022, kdy má být podle návrhu Radima Fialy z SPD povinný nadpoloviční podíl českých potravin ve velkých obchodech? Odborníci a ekonomové varují, že z minimální konkurence budou těžit hlavně giganti. Výběr potravin i jejich kvalita se výrazně sníží, ale ceny narostou. Některé komodity budou nedostatkové a některé nebudou na trhu vůbec. České rýže, banánů nebo mořských ryb se asi nedočkáme.

Konec českých paštik, znojemských okurek i olomouckých tvarůžků

Na první pohled možná tradiční a české, přitom se skládají ze zahraničních surovin, a novou kvótou by tak neprošly. Česko je soběstačné v produkci hovězího masa, řepkového oleje nebo cukru. Rozloučit bychom se však mohli s většinou ovoce i zeleniny, vínem, vepřovým masem nebo rýží, a tenhle seznam je rozhodně daleko delší.

České znamená kvalitní?

Ani tuzemské produkty nejsou zárukou kvality. Ve chvíli, kdy se lidé postupně učí číst etikety a studovat složení potravin, by tedy najednou nedostali na výběr. V průzkumech se navíc ukazuje, že Češi začínají kupovat více tuzemských potravin bez ohledu na cenu a slevové akce. Českou soběstačnost tedy můžou nakopnout jedině podpora udržování kvality zemědělské půdy a osvěta, díky které si spotřebitel sám zvolí, co bude kupovat.

Co si o novém návrhu zákona myslí novinář Luděk Staněk? Na to se podívejte:

Autor: red, M.M.