Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Potřebujeme knihy?

Známkám se mnohdy přikládá až fatální význam.
5. listopadu 2008 | 14:26

Nedá se říci, že knihy jsou pro život nutné stejně jako voda, jídlo nebo vzduch. Přesto se bez nich lidstvo už dlouhá staletí neobejde.

Většina lidí si ani neumí představit, že by za celý život knihu vůbec neotevřela.

Jsou knihy cenností pro náš život? Potřebuje je vůbec dnešní mladá generace?

Ilustrační foto
Autor: archiv čtenářky, archiv Blesku

Šárka Kučerová, 36 let

Obživa i velké potěšení
Už jako malé dítě ráda četla a v dospělosti na její chuti ke čtení vůbec neubylo. Čeho má ovšem znatelně méně, to je čas. Šárka Kučerová pracuje déle než dva roky v pražském nakladatelství Galén. Předtím také působila v nakladatelství, takže její život je spjatý s knihami už velmi dlouho. Nyní vytváří pro nakladatelství propagační texty, je v kontaktu s médii, připravuje ediční plány a časopis "Lékařský kompas". Práce má tedy až nad hlavu.

Nejmilejší dárek
Přesto se jí knihy nikdy nezprotivily. Neodolá a stále si kupuje knihy, které zkrátka "musí mít", ty ostatní si půjčuje v knihovně. Jak sama říká, kniha jako dárek pod stromečkem jí spolehlivě udělá radost. "Knihy využívám častěji jako relaxaci. Jako zdroj informací jen nepravidelně, podle momentální potřeby. Za studií to bylo z pochopitelných důvodů obráceně."

Síla masového tisku
Přestože Šárku Kučerovou knihy živí, přiznává, že i ona sama více podléhá masmédiím. "Myslím, že v dnešní době mají televize a tisk hodně navrch. Dokonce i já jim z ryze praktických důvodů dávám přednost, i když je mi to líto. Ale číst dnes knihu vyžaduje mnohem více času a určitou psychickou pohodu. Tu při sledování televize vůbec nepotřebuji."

Zapomeňte na běhání do kotelny a strach, že vám kotel vyhasne.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Renata Bažantová, 56 let

Klid s dobrou knížkou
Renatě Bažantové chyběla na trhu kniha o jejím nejmilejším koníčku. O patchworku, tedy o sešívání kousků látek do různých tvarů. A protože je ženou činu, zkrátka si ji napsala. "Knihy mám velmi ráda a mrzí mě, že na ně vůbec nemám čas," vypráví paní Bažantová. "Dříve jsem kupovala všechno od Bohumila Hrabala nebo Vladimíra Párala. Nyní se mi na čtení nějak nedostává času. "V současné době využívá knihy hlavně jako zdroj informací a pevně věří, že se jednou dostane i k četbě jen tak, pro potěchu.

Patchwork nadevše
"Vždycky jsem se zajímala o ruční práce, a tak mám momentálně okruh knih, které čtu, velmi zúžený. Jsou to hlavně odborné knihy a časopisy o patchworku. Jakmile vidím novou knihu o této technice, hned se na ni vrhnu. Je to moje posedlost," přiznává paní Renata. Je lektorkou textilních řemesel, jako jsou tkaní, předení, paličkování a malba na hedvábí. V současnosti působí ve Vzdělávacím spolku uměleckých řemesel. Své dílo "Patchwork" (knihu napsala spolu s Ivou Proškovou, která je rovněž lektorkou) stvořila i proto, že jí bylo líto, že její žačky nemají možnost podívat se do česky psané knihy o těchto zajímavých technikách.

Důležité pro každého
Paní Renata nedá na knihu dopustit ani ve věku nových informačních technologií. "Knihy jsou podle mého názoru důležité už pro malé děti," míní. Ty by se podle ní měly vést k četbě nenásilnou formou, jinak ke knihám získají odpor." A a to by byla ohromná škoda. "Pokud totiž nebudou děti dobře a s láskou číst, nebudou se moci ani vzdělávat, míní.

Při učení by si děti měly přeříkávat učení nahlas, aby slyšely, co říkají.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Co na to odborník?

docent Jan Halada, Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze, (působí i v nakladatelství Epocha jako editor edice "Polozapomenuté války")

Je kniha jen obyčejným zbožím?
Přestože si knihy můžeme koupit v obchodě stejně jako jiné artikly, bylo by chybou říci, že kniha je obyčejné zboží. A jako k něčemu zvláštnímu k ní také musíme přistupovat.

Čím kniha člověka obohacuje?
Že je četba prospěšná, o tom zřejmě nikdo nepochybuje. Rozvíjí naši fantazii, nutí nás přemýšlet a v neposlední řadě je kniha zdrojem nekonečného poučení. K tomu všemu nás ještě dokáže uklidnit. Pro mnohé z nás jsou právě chvíle s hezkou knihou těmi nejpříjemnějšími z celého dne.

Platí ještě: "Řekni mi, co čteš, a já ti řeknu, jaký jsi"?
To, co čteme, o nás skutečně mnoho prozradí. Stejně jako můžeme říct, že šaty dělají člověka, i kniha vypovídá o svém čtenáři. Jak říká mgr. Petr Konopásek, psycholog z Polikliniky Lípa Centrum: "Knihu lze dobře použít jako sebepoznávací test. Téměř vždy totiž platí, že si vybíráme takové knihy, které odpovídají našemu nitru. Jen velmi málo lidí totiž čte pouze proto, aby získali informace. "Obsah knihy zkrátka musí nějakým způsobem rezonovat s našimi názory a postoji, a pokud tomu tak není, knihu odkládáme, protože nás nebaví.

Autor: archiv BPŽ