Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

6 tipů, jak být zaručeně šťastná

  • 21. listopadu 2012 | 06:00

    Toužíte být šťastní, vyzařovat energii a mít trvale lepší náladu? Naučte se dívat na svůj život z té lepší stránky. Výzkumníci se vyzpovídali šťastné lidi, a to, co zjistili, je skutečně překvapivé a inspirující zároveň.

  • Úvod

    V čem tkví tajemství štěstí? Odborníci to vědí. Odpovědí je náš přístup k životu. Jsme to totiž jen a jen my, kdo určuje, zda jsme šťastní nebo ne. Lidé s pozitivním pohledem na svět jsou v životě mnohem spokojenější a šťastnější, než pesimisté.

    Zapamatujte si, že štěstí nepřichází shůry. Zkuste se víc radovat ze života, smát se, zažívat příjemné chvilky a uvidíte, že budete úspěšnější v životě, práci i ve vztazích.

  • Akceptujte to, co máte

    Štěstí máte skutečně ve svých rukou.
    Autor: profimedia.cz

    Výzkum ukazuje, že šťastní lidé mají skromná přání, nemají příliš vysoké ambice - chtějí jen to, co mohou mít - na rozdíl od lidí nešťastných, kteří touží po tom, co nikdy mít nemohou. Proto se nám zdá, že šťastní lidé vždy dostanou vše, co chtějí. Vědí také, jak se vyhnout zbytečným zklamáním, a jak vytvářet příjemná překvapení. Je to proto, že usilují o realistické cíle a jsou spokojeni i s "málem".

    Doktor Jose de Jesus Garcia Vega, z univerzity v Monterrey v Mexiku potvrzuje, že musíme přijímat věci tak, jak přijdou. "Trávíme spoustu času tím, že si stěžujeme na to, co nás potkalo, ale je to jen zbytečná ztráta času i energie," říká. "Abychom byli šťastní, musíme se radovat z toho, co máme."

  • Radujte se z toho, co děláte

    Štěstí máte skutečně ve svých rukou.
    Autor: profimedia.cz

    Šťastní lidé dělají to, co je baví a užívají si to - nikdy to nedělají pro peníze nebo slávu. Nemá smysl se "zaseknout" v práci, kterou nenávidím, obklopený nepřátelsky naladěnými kolegy jen proto, že tam mám vysoký plat. Lidé zapomínají, že mohou být šťastní i v zaměstnání.

    "Mnoho z nás stráví nejlepší roky svého života tím, že se snažíme vydělat peníze na auto, dům, studia dětí... Obětujeme při tom své zdraví a rodinnou pohodu" řekl doktor Garcia Vega a dodává: "Jen o "pár" let později utratíme mnohem víc, když se snažíme získat zpět své "ztracené" zdraví a odcizenou rodinu."

  • Žijte dnes

    Štěstí máte skutečně ve svých rukou.
    Autor: profimedia.cz

    "Nepatlejte" se v minulosti! Zapomeňte na to, co zlého se vám kdy stalo, na předchozí selhání, nevydařené plány. Stejně tak nesněte o zidealizované budoucnosti, která neexistuje, přestaňte mít obavy z toho, co se ještě nestalo. Šťastní lidé žijí současností. Jestliže máte pocit, že nemáte důvod být šťastný právě dnes, nemyslete si, že zítra to bude jiné!

  • Buďte sami sebou

    Stejně jako byste se neměli srovnávat s ostatními, je důležité nezaobírat se tím, co si ostatní myslí o vás - jen tak můžete být opravdu sami sebou. Šťastní lidé jsou spontánní, přirození a upřímní. Říkají, co si myslí a cítí, a ne to, co ostatní chtějí slyšet. Jen pokud jste opravdu sami sebou, můžete se cítit "volní a sví".

  • Myslete pozitivně

    Podzim
    Autor: profimedia.cz

    Hromadění emocí a špatných pocitů vytváří psychické napětí a fyzické nepohodlí. Šťastní lidé mají jednoduché motto: Rychle se toho zbav, jinak se to zbaví tebe! Proto je třeba pracovat na rozvoji optimistického myšlení, šťastní lidé se totiž na věci dívají vždy z té lepší stránky.
     
    "Musíme přejít od negativního pohledu na svět a poloprázdné sklenice ke sklenici optimisticky poloplné. Optimismus je přirozený obranný mechanismus našeho mozku proti depresi," vysvětluje první pozitivní psycholog Miriam Akhtar a dodává: "Úspěšní sportovci se také soustředí na vítězství a nikdy ne na prohru."

  • Přestaňte být naštvaní

    Neberte se příliš vážně! Šťastní lidé si z ničeho zbytečně nedělají "těžkou hlavu". Vědí totiž, že 90 procent jejich obav se nikdy nesplní. Tak proč se tím zatěžovat.

Klíčová slova:  štěstí
Diskuse ke článku
.