Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

18 tipů, jak si užít podzim!

17. října 2011 | 10:24

Většině z nás je líto, že už je léto nenávratně pryč a že budeme zase rok čekat na teplé počasí. Ale není důvod propadat zoufalství. I podzim má nespočet výhod. Zkuste vsadit na naše rady a nedejte depresi šanci.

1. Užívejte si barev

Těžko najít krásnější chvíli, než když slunce prosvítá barevným listím na stromech. Vyjeďte do přírody a kochejte se. A když listí spadá? Připomeňte si dětské časy. Brouzdejte se jím a vykopávejte ho do vzduchu.

2. Zabalte se do šály

Trochu fouká? Ideální příležitost vytáhnout šály a šátky. Já osobně je miluji. Nejenže zahřejí, ale skvěle vypadají. Momentálně jsou velmi v kurzu, takže je klidně nakupte do zásoby.

3. Pusťte si příjemnou hudbu

Dobré cédéčko má neuvěřitelnou moc. Hudba vás nabudí, nebo naopak dojme k slzám. A tak si zvolte podle nálady a nechte se na chvíli unášet příjemnými tóny. Skvělou novinku má Karel Gott, který právě vydává CD Sentiment.

K zahřátí je nejlepší horký čaj.
Autor: profimedia.cz

4. Uvařte si horký čaj

Pijete ho celý rok? Na podzim a v zimě ale stejně chutná a voní nejlépe. Vyzkoušejte i různé sypané aromatické směsi. Čaj můžete, podobně jako svařené víno, lehce ovonět i hřebíčkem a skořicí.

5. Kupte si nový parfém

Pravidlo, že pro podzim jsou nejvhodnější těžší a sladší vůně, stále platí. A tak zajděte do parfumerie a vybírejte. Pokud nemáte osvědčenou „klasiku“, nechte si doporučit novinku.

6. Rozpalte krb

Existuje větší pohoda, než když si sednete s dvojkou vína k hořícímu krbu, kocháte se pohledem na plameny a praskající dřevo a vedle sebe máte partnera či rodinu? Užívejte si tepla i jeden druhého.

Zahřejte se u rozpáleného krbu.
Autor: profimedia.cz

7. Zapalte svíčky

Spousta hořících svíček dodá ojedinělou atmosféru. I když muži většinou naši libůstku nesdílejí, rozhodně nebudou proti, pokud doma tajemnou a romantickou náladu vytvoříte.

8. Zajděte si na masáž

Chladnější počasí je ideální pro relaxaci. Ušetřete si chvilku jen pro sebe a objednejte se ke zkušené masérce či masérovi. Když je zima, určitě vám sedne masáž horkými lávovými kameny. Jestliže chcete vystoupat až do ráje, připlaťte si za thajskou masáž. Osobně doporučuji třeba salony Zen.

Masáž hlavy je skvělá relaxace.
Autor: profimedia.cz

9. Obklopte se knížkami

Zalézt si pod deku a otevřít si zajímavou či napínavou knihu je jedna z mých nejoblíbenějších činností. Udělejte to také. Chcete trochu napětí? Zkuste nějaký temný severský román. Pokud jste nečetla trilogii Milenium od Stiega Larssona, určitě ji zkuste. Jestliže chcete trochu laskavého humoru, sáhněte po osvědčené Betty MacDonald.

Pohodu v lázních si nejlépe užijete s kamarádkami.
Autor: profimedia.cz
10. Užijte si wellness

Dlouhé hodiny venku už trávit nevydržíme. Ale vyrazit někam za odpočinkem se přímo nabízí. Naberte ještě trochu sil, než přijde vánoční šílenství. Vezměte kamarádku či partnera a zaplaťte si wellness víkend v nějakém příjemném prostředí. Levně ho můžete pořídit třeba na stránkách www.sleviste.cz.

11. Utrácejte za nové šminky

Na podzimní sezonu je třeba se připravit. Nic nezůstává stejné, ani líčidla. Módní budou odstíny ve fialové a modré. A v kurzu zůstávají rudé matné rtěnky. Tak se nebojte být odvážná a vyrazte na nákupy.

12. „Hltejte“ nové filmy

Ať už na DVD, nebo v kině. S premiérami se zase roztrhl pytel, proto si nenechte novinky ujít. Aspoň některé. Momentálně by vás mohl pobavit třeba nový snímek Jiřího Vejdělka Muži v naději.

Vlnité vlasy jsou opět hit.
Autor: profimedia.cz
13. Udělejte si vlny

Hitem podzimu budou opět kudrny. Především drobné vlny. „Vyštrachejte“ proto kulmy a natáčky a vyzkoušejte je. Na polodlouhých a dlouhých vlasech vypadají opravdu dobře. Aby vám vydržely po celý den, prostříkejte je nakonec lakem.

14. Zkuste kýčovité vzory

Co udělat, aby byl podzim bláznivý? Návrháři nám letos nahráli. V kurzu jsou totiž bláznivé potisky, které byste mohla považovat za komediantské. Ale proč ne? Nosí se na volných svetrech a trikách.

15. Dopřejte si procházky

Toulání v přírodě chystající se na zimu má něco do sebe. Minimálně se příjemně vyvětráte a budete se těšit domů. Já se ráda kochám padajícím listím, ovocem i kaštany. A zhluboka dýchám chladivý vzduch.

Štrůdl patří k nejlepším moučníkům.
Autor: profimedia.cz
16. Upečte štrúdl

Není nad to, když domovem zavoní jablka se skořicí. Z křehkého závinu se budou sbíhat sliny celé rodině. A určitě za něj sklidíte velkou pochvalu.

17. Vytáhněte stará alba

Máte chvilku volna a nevíte, jak ji zaplnit? Přivolejte děti i manžela a sáhněte do skříně pro stará alba. Zavzpomínejte společně na dětství vaše i ratolestí a využijte příjemné atmosféry k tomu, abyste si vzájemně popovídali.

18. Hurá na večírek

Co na tom, že už je zima a brzy tma? Oblékněte nejlepší šaty, vyzbrojte se vysokými podpatky, namalujte se a jděte se bavit. Uspořádejte buď ryze dámskou jízdu, nebo vyrazte s partnerem tančit.

Autor: Alena Dušková, Kbak