Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

33 tipů jak se restartovat na jaro!

3. dubna 2011 | 07:18

Konečně je protivná zima pryč a vy máte sto chutí zažít něco nového, úžasného a mimořádného. Jestli hledáte způsoby, jak nabrat na jaře druhý dech, poradíme vám, co vás zaručeně probere.

1. Zazumbujte si

Je jedno, kolik vám je. Důležité je, jestli máte chuť se hýbat a milujete tanec. Pokud ano, vyzkoušejte tenhle zvláštní typ pohybu, který je něco mezi obyčejným aerobikem, sexy salsou a něžným břišním tancem. Více informací na www.danceacademy.cz nebo www.zumba-zumba.cz

2. Udělejte si pampeliškový salát

Smetánka lékařská není dobrá jen na krmení králíků a vití věnců. Listy pampelišky jsou plné vitaminů A, B, C, D a minerálů, které podporují trávení, funkci jater, žaludku, střev i ledvin. Navíc čistí krev a odstraňují z těla škodlivé látky. Salát si připravíte snadno. Omyjte 400 g lístků z pampelišek, přidejte 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, sůl, pepř, stroužek česneku a 100 g opečené slaniny nakrájené na kostičky.

Autor: Shutterstock 3. Dejte si ájurvédskou masáž

Není to záležitost na dvacet minut během pauzy na oběd. Na tuhle masáž si musíte udělat čas, ale ten za to stojí. Speciální typ olejové terapie pomůže vyladit energii a tělu vyloučit škodliviny. A to se na jaře hodí. Více informací na www.ajurvedapraha.cz nebo www.zenstudio.cz

4. Mlsejte hroznový cukr

Jestli potřebujete rychle nabudit, dejte si hroznový cukr. Tělo ho dokáže snadno vstřebat a nezatíží ho tak jako řepný. V kombinaci s vitaminy je super na jarní únavu. Energit citron koupíte v lékárně za doporučenou cenu 47 Kč za 50 tablet.

5. Choďte ven

Využijte každou příležitost a utečte z uzavřeného prostoru. Prohlížejte si lány bledulí, koukněte se po petrklíčích a zhluboka dýchejte. Jarní vzduch je silný a plný energie, kterou právě teď tolik potřebujete. Rozproudí vám krev, posilní srdce i plíce a zvedne hladinu hormonu štěstí. Dívat se na probouzející se jarní přírodu je prostě ráj.

6. Spařte si kopřivu

Znaly ji již naše babičky, které si z této štiplavé byliny vařily čaj, špenát nebo z něj ní dělaly nádivku. I když zřejmě nevěděly, že kopřiva detoxikuje organismus unavený po zimě a vrací mu vitalitu, tušily, že v sobě skrývá spoustu zdravých látek. Vyzkoušejte čtrnáctidenní kúru: každé ráno si spařte hrst čerstvých mladých kopřiv šálkem vroucí vody, nechte deset až patnáct minut stát a vypijte.

Nalaďte se v bazénu

Autor: SHUTTERSTOCK.COM 7. Běžte do bazénu

Plavání z vás vyplaví nahromaděný stres, posílí svaly i vnitřní orgány. Je to vynikající relax, po němž se budete cítit jako znovuzrozená.

8. Bylinky pro ploché břicho

Jaro nás nutí vytáhnout ze šatníku sukně a občas některou z oblíbených nedopneme. Netrapte se dietou, kupte si bylinkový čaj na ploché břicho. Je balený v hedvábných nálevových filtrech FiltroScrigno. Cena 198 Kč, www.daruj-darek.cz. V nabídce obchodů a lékáren je ale i spousta jiných čajů, které prospívají zdraví a v tomto období nás posílí: kopřivový na pročištění, šípkový proti nachlazení nebo mátový na dobré trávení, meduňka tiší bolest a uklidňuje duši.

9. Naordinujte si čínskou masáž

Podle čínské medicíny naším tělem proudí energie zvláštními cestami zvanými meridiány. Tyto energetické dráhy se můžou zablokovat, nejčastěji stresem, stažením svalů nebo nemocí. Čínská energetická masáž má za úkol všechny problémy v meridiánech vyladit, tím umožní harmonické proudění energie v těle. Masáž ulevuje od bolestí, které mnohdy nemají zjevnou příčinu, odstraňuje únavu, zvyšuje vitalitu a odolnost a nastoluje energetickou rovnováhu. Pokud se cítíte unavená, vyčerpaná, stresovaná, dopřejte si tuto proceduru a bude vám podstatně lépe. Čínskou energetickou masáž nabízejí různá studia po celé České republice.

10. Čerpejte sílu ze slunce

Je to totiž největší zdroj energie nejen pro Zemi, ale i pro nás. Určitě víte, že díky slunečním paprskům máme lepší náladu, nižší hladinu cholesterolu a pevnější kosti. Ale sluníčko vám pomůže i zhubnout nadbytečná kila, která jste přes zimu nabrala. Sluneční svit totiž podporuje produkci serotoninu, hormonu, který v mozku vyvolává pocit štěstí a potlačuje chuť k jídlu.

Rozumné slunění nebo pobyt na aslunci dodá organismu dostatek vitamínu D, který je pro zdraví velmi důležitý
Autor: scom

11. Podstupte detoxikaci

Domluvte se s nejlepší kamarádkou, odjeďte na detoxikační víkend, na místě vypněte mobilní telefon a využijte dva dny k tomu, že nebudete nic organizovat, vymýšlet ani vařit. Tyto pobyty se dají pořídit velmi levně na slevových portálech například www.sleviste.cz, na mnoha místech ale i bez slev stojí kolem přijatelných 2000 Kč. Obvyklou nabídku tvoří jídelníček na míru, medové masáže, nordic walking, sauna, jóga. Nechte si servírovat zeleninové šťávy a džusy a nalaďte se na jaro.

12. Zbavte se vrásek

Chcete vyniknout, jenže vás v tom brzdí nehezké linky? Pořiďte si vypínací séra, krémy proti vráskám a make-up zpevňující kontury pleti. Díky těmto pomocníkům se je podaří zakrýt i částečně vyhladit. Nejste pořád spokojená? Připlaťte si a zajděte na aplikaci botoxu či kyseliny hyaluronové. V tomto případě bude výsledek téměř okamžitý a zaručený. Okolí bude žasnout, jak jste omládla.

Počkáte-li, než skočíte s novým partnerem do postele, neprohloupíte

Autor: Profimedia.cz 13. Objevte svou sexualitu!

Nic si nenamlouvejme, máloco na světě je lepší než fantastické milování. Na rozdíl od malé násobilky nebo vyjmenovaných slov nás ale hledání vlastní rozkoše nikdo neučil. Máte-li zájem, navštivte workshopy sexkoučky Julie Gaii Poupětové, kde se naučíte mnoho o sobě a o svém těle. Kdy jindy hledat vlastní sexualitu a rozkoš než na jaře! www.sex-koucink.cz

14. „Proberte“ si kosmetiku

Jaro je symbolem očisty a znovuzrození. A tak ji proveďte i ve své kosmetické výbavě. Zkontrolujte, jestli některé lahvičky či krémy už dávno nejsou prošlé nebo prázdné. Co není k použití, bez milosti vyhoďte. Aspoň budete mít víc místa na nové zkrášlovací maličkosti.

15. Omlaďte se kyslíkem

Kyslík dodá vzpruhu celému tělu. Dovede uzdravit, ale i očistit a omladit pleť. Vyberte si proto kyslíkovou terapii nebo kosmetiku. Výsledkem budete příjemně překvapená. Více na www.oxicutan.cz

16. Zkuzte vlasový obřad

Také vlasy bývají po zimě vysušené a bez lesku. Co s tím? Dobřejte si hýčkání v podobě vlasového obřadu Kérastase. Co vás čeká? Kadeřnice nejprve zvolí vlasové sérum, které bude pro vás nejvhodnější. Pak se usadíte do křesla, kadeřnice vám vlasy umyje, pak nanese sérum a masíruje pokožku hlavy. Je to skvělý zážitek a vaše vlasy budou na dlouho vyživené. Více na www.bomton.cz nebo www.studioreal.cz.

17. Nakupte éterické oleje

Potřebujete, aby se vám energie okamžitě vlila do žil? Pomoct vám můžou aromatické oleje s přírodními silicemi. Můžete je nakapat do aromalampy, udělat si s nimi masáž či je přimíchat do oblíbeného kosmetického přípravku. Který je ten nej? Nejlépe vám poradí zkušený prodejce. S citrusovými ale rozhodně nic nezkazíte.

Archív

Autor: Archív 18. Zkrášlete chodidla

Na teplém a slunečném období je příjemné, že můžeme odložit těžké a nepohodlné boty a nazout se do lehkých střevíčků a sandálů. Ale pozor! Než tak učiníte, upravte si nohy. Ztvrdlá kůže musí pryč, nehty je třeba nalakovat. Pokud si pedikúru sama neumíte udělat, zajdete si do salonu. Vybírat můžete z mokré a suché, nebo relaxační spa pedikúry.

19. Pryč s chloupky

Možná jste v některých partiích přes zimu trošku hřešila. Na jaře ale saháme opět po sukních a nejen nohy musí být dokonale hladké. Objednejte se proto na depilaci nebo vezměte na pomoc epilační strojek či gel na holení a žiletky. Odstraňte z těla veškerou nežádoucí zimní srst.

20. Vyzkoušejte masáž proti migréně

Připadáte si unavená, rozmrzelá, bolí vás hlava? Zajděte si na masáž proti migréně. Provádí se ve třech krocích a je úžasná. Budete odcházet jako znovuzrozená. Specializují se na ni třeba v salonu Julien (www.masaze-kosmetickysalon-praha1.cz).

Se zpevňováním vám pomůže peeling, který si snadno můžete připravit i doma. Smíchejte mořskou sůl a olivový olej a uvidíte, jaké dokáže zázraky.

Autor: Dušan Křístek 21. Očistěte tělo

Nejen kosmetický stolek, ale i tělo si žádá očistu. Udělejte si důkladný peeling obličeje, těla i nohou. Zbavte tak pokožku na všech místech odumřelých kožních buněk. Aby se vaše kůže mohla nadechnout stejně jako vy.

22. Regenerujte

Po peelingu je čas na pleťovou masku. I tentokrát sáhněte po masce na tvář i tělo. Ideální je nějaká výživná, regenerační či hydratační. Rozetřete ji na celé tělo, nechte působit po dobu, která je doporučená v příbalovém letáčku či na obalu, a opláchněte. Nezapomeňte pak kůži ošetřit tělovým i pleťovým krémem.

23. Rozjasněte se

Připadáte si po zimě jako bledule? A sluníčka je zatím málo? Vezměte na pomoc rozjasňující krém či make-up se třpytivými částečkami. Dodají vám svěží a zdravou barvu. Když vám to bude ale připadat pořád málo, sáhněte po bronzové či oranžové tvářence.

24. Pořiďte si svěží vůni

Vše těžké už je minulostí. Tedy i dřevité a sladké parfémy. Na prosluněné období se hodí lehká toaletní či parfemovaná voda. Ideální jsou květinovo-ovocné tóny či citrusová svěžest. Zajděte si do parfumerie a vyberte si některou z jarních novinek. Nebo si nechte poradit, jaká vůně bude pro vás ta pravá.

25. Získejte bronzový tón

V krátkých šatech či sukni se přece jen vyjímají lépe snědé paže i nohy. Pokud nemáte po ruce samoopalovací přípravek, rozhodně si ho kupte. Získáte až o dva tóny tmavší pokožku. Můžete si pořídit zvlášť krém na obličej a na tělo. Před samotnou aplikací ale nezapomeňte na peeling.

26. Zhubněte

Potřebujete v některých partiích trochu shodit? Zachránit vás může intenzivní trénink, redukční dieta, ale také neinvazivní liposukce či krémy na zeštíhlení. I když úbytek nebude zrovna dramatický, pár centimetrů po obvodu určitě ztratíta.

Jeden tip navíc: Udělejte něco bláznivého!

Celý život musíte být rozumná a praktická, tak si občas dopřejte "úlet". Taneční nonstop party, jízdu na koni nebo tandemový seskok padákem.

27. Nakupte nová “malovátka“

Udělejte si radost a vyrazte na „lov“. Letošní sezona se nese v křiklavých tónech. A tak si pořiďte třeba výstřední oční stíny nebo rtěnku.

28. Zajděte si na profimanikúru

I ruce dostaly během zimy pořádně zabrat. Máte vysušenou kůži, spoustu záděrek a roztřepené nehty? Objednejte se k profesionální manikérce. Osobně doporučuji třeba luxusní manikúru Jessica. Součástí je totiž výživa a regenerace rukou i ošetření a lakování nehtů. Více na www.esthesia.cz

29. Zasaďte si květiny

Na balkony do truhlíku nebo na zahrádku před domem už můžete přesadit rychlené jarní cibuloviny. Neublíží jim ani ranní mrazíky a vám bude jasné, že otravná zima už je opravdu pryč.

Autor: 

30. Jeďte do lázní

Klidně sama. Dva dny strávené procedurami, ve vířivce, nebo sauně z vás udělají nového člověka.

31. Kupte si dárek

Myslete sama na sebe a kupte si drobnost, která vám udělá radost a zvedne náladu. Skvělé tipy najdete na www.darkysnapadem.cz.

32. Uvařte si zázvorový čaj

Tenhle elixír mládí je zároveň vitaminová bomba plná energie. Připravte si nápoj ze strouhaného kořene zázvoru s kapkou citronové šťávy.

33. Změňte účes

I zdánlivě nepříliš výrazná změna střihu dokáže hotové divy. Nejenže oživíte svůj zevnějšek, ale pokud se úprava účesu povede, posílí i vaše sebevědomí. Budete se cítit jako znovuzrozená. A s vyšší sebedůvěrou můžete získat třeba novou lásku, práci, nebo „jen“ chuť do života.

Vyzkoušené tipy redaktorek

Majka Vinická
Já prožívám jarní restart tak nějak bez vlastního přičinění. Jaro je totiž moje nejoblíbenější období, které si vychutnávám do poledního detailu. Miluju vůni čerstvé hlíny, popíjení kávy na zahradě, nadšeně se usmívám nad prvními květy, chodím se ke kamarádce dívat na právě narozená mláďata, mám chuť sportovat, procházet se a zažívat něco úžasného. Nejvíc energie určitě na jaře čerpám z přírody, která mě obklopuje.

Nákup nového oblečení pomůže probudit ze zimního spánku
Autor: profimedia.cz
Olga Poucheová
Vždycky mě potěší, když si můžu koupit něco na sebe. Pokud je nová věc navíc praktická, nemám skoro žádné výčitky svědomí, že utrácím moc peněz. Koupě sportovních bot, bundičky nebo trika před „venkovní“ sezonou funguje jako motivace i radost dohromady.

Erika Pilátová
Sbalit si v sobotu ráno do batohu pořádnou svačinu a vyrazit na velký výlet s někým, kdo moc nemluví, je přesně to, co potřebuju. Šlapat do kopců, z kopců, po polích i loukách. Zastavit se v nějaké hospůdce, kde už oprášili letní terasu, a dát si pivo. Utahat se tak, že když přijdu domů, padnu únavou a v neděli se probudím až v poledne. Ideální je dovršit vše snídaní do postele.

Velké grily jsou nesmírně výhodné, protože s nimi máte vše potřebné po ruce a můžete to kdykoliv použít.
Autor: archivy firem
Kateřina Pokorná
Nebyla bych to já, abych si nenaordinovala sportovní disciplínu – maraton po obchodech. Jaro musí být v mém případě ve znamení nového kabátu. A s rodinou si určitě nenechám ujít první jarní grilování, které proběhne nejpozději o Velikonocích. Počasí v tom nehraje žádnou roli, protože mi si takhle užíváme běžně i o Silvestru.

Alena Dušková

Beru útokem obchody a vybírám si barevné a ztřeštěné doplňky. Kupuji si pestré oblečení a šátky, které mě rozzáří. A výbavu doplním ještě novým parfémem v citrusových tónech. Měním také interiér svého bytu květinami i doplňky s něžným romantickým dekorem. Co ještě k mému jaru neodmyslitelně patří, jsou procházky se psem vylidněnou krajinou. Nasávám slunce a okolní vůně a je mi až sladkobolně krásně.

Autor: Majka Vinická, Alena Dušková, Kbak