Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Miss Universe: Nepochopitelný kýč a recyklace nevkusu

20. srpna 2010 | 15:17

Jako každý rok se rozjela estráda pozlátek na Miss Universe. Tentokrát v Las Vegas. Její součástí je i přehlídka národních kostýmů. Ty v sobě mají odrážet kulturu země, ze které soutěžící pochází. V podání kostýmů missek se ale každá národní kultura změnila v děsivý paskvil.

Stejně jako promenáda v plavkách a talentová část, je na Miss Universe nezanedbatelná i přehlídka národních kostýmů. A rok od roku je těžší pro účastnice představit svou zemi výstižně a stále si přitom zachovat trochu důstojnosti.

Kvůli tlaku zaujmout, se pak mnoho národních témat změní v šílenou změť posetou hromadou korálků a flitrů. A sem tam nesmí chybět ani peří.

Estráda k nezaplacení

Od soutěže plné krásek, které si přejí pouze světový mír, snad nikdo neočekává styl, eleganci, smysl pro módu a krásu. Miss má splňovat jiný účel. Je to lidová soutěž, zábava pro masu. Pro ty, kteří touží po přehlídce, lesku a nereálných postavičkách Barbie, navlečených do rób, které by v běžném světě neobstály.

O to těžší je se této továrně na kýč posmívat. Výrazné líčení, ultra vysoké zlaté podpatky, flitry. To vše splňuje svůj účel. Jde však polemizovat o tom, zda v dnešním světě není již podobná přehlídka budoucích manželek sportovců, přežitkem. Touží stále společnost po promenádě těžce zaplaceného kýče?

Autor: amp